Principale lucrari ale solului sunt dezmeristitul, aratura, lucrarea cu grapa si sapa rotativa, pregatirea patului germinativ, prasila mecanica.
DEZMERISTITUL. Este lucrarea care se executa cu grapa cu discuri, la adancimea de 8-12 cm, imediat dupa recoltarea culturilor de vara. Dezmiristitul prezinta urmatoarele avantaje: inlesneste patrunderea si inmagazinarea in sol a apei provenite din precipitatii; asigura pastrarea apei in sol; determina germinarea si rasarirea semintelor de buruieni pentru a fi ingropate prin aratura; asigura conditii in sol pentru descompunerea substantei organice si pentru procesele de nitrificare; asigura distrugerea cuiburile de insecte, sporii, ouale, si alte organe de înmultire. Pe suprafetele dezmiristite aratura se execute mai usor, cu consum redus de energie si cu randament superior. Principalele reglaje la grapele cu discuri sunt: reglarea adancimii de lucru (se recomanda valori mari ale unghiului de atac pentru adancimi mari si valori reduse ale unghiului pentru adancimi mici)+ se adauga greutati pe solurile cu umiditate redusa; reglarea paralelismului cadrului (se realizeaza prin cuplarea corecta la dispozitivul de tractiune si actionarea tirantilor tractorului); reglarea distantei dintre razuitori si discuri (se deplaseaza razuitorii la 3-5 mm de suprafata discurilor)
ARATURA. Este lucrarea de baza a solului, prin care se intoarce, se marunteste, se amesteca si se afaneaza un anumit strat de sol numit brazda. Araturile, indiferent de timpul in care se executa, trebuie grapate pentru a fi asigurata maruntirea si nivelarea solului si pentru a evita pierderile mari de apa. Doar aratura care se face pe curbele de nivel nu se grapeaza (devenind obstacol in calea apelor care se scurg la vale). Adancimile recomandate la aratura: 16-18 cm primavara pe terenuri nisipoase; 18-20 cm pentru cerealele paioase; 22-25 cm pentru porumb, soia, floarea s.; 28-30 cm pentru carofi, sfecla de zahar.
Aratura de vara se efectueaza dupa recoltarea culturilor de vara: imediat pentru insamantarile de toamna ( 10-15 august - cel tarziu); direct sau dupa dezmiristit daca este destinata insamantarilor de primavara.
Aratura de toamna se efectueaza dupa recoltarea culturilor-toamna: cu cel putin doua saptamani inainte de a semana culturile de toamna pentru a se aseza aratura; aratura destinata culturilor de primavara se face cu sau fara dezmiristire pina cel tarziu 25 noiembrie. Araturile de iarna si primavara nu sunt indicate. Plugurile cu latimea variabila au mai multe avantaje.
LUCRAREA CU GRAPA CU COLTI. Prin lucrarea cu grapa cu colti ficsi sau reglabili se grapeaza araturile de vara dupa ploi pentru distrugerea crustei si a buruienilor care incep sa rasara. De asemenea se grapeaza primavara devreme pentru nivelarea terenului, pentru distrugerea crustei si a buruienilor mici slab inradacinate. Se folosesc grapele cu colti ficsi in agregat cu grapa cu discuri, pe araturile bolovanoase si foarte denivelate.
LUCRAREA CU GRAPA STELATA. Grapa stelata se foloseste in agregat cu plugul si are rolul de a asigura maruntirea, nivelarea si o usoara asezare a solului. Grapa stelata se poate folosii primavara pe semanaturile de toamna descaltate, si la distrugerea crustei pe aceste semanaturi.
LUCRAREA CU GRAPA INELARA. Grapa inelara se foloseste in agregat cu plugul cand se execura araturile dupa premergatoare tarzii, destinate insamantarilor de toamna si realizeaza asezarea solului.
LUCRAREA CU SAPA ROTATIVA. Sapa rotativa se utilizeaza inainte si dupa rasarirea culturilor pentru distrugerea crustei si a buruienilor in curs de rasarire. Este eficienta daca se deplaseaza cu viteza mare, si are actiune energica daca se adauga greutati si coltiI au curbura inainte.
PREGATIREA PATULUI GERMINATIV. Patul germinativ este stratul de la suprafata solului In care se introduce samanta. Pe un teren maruntit si nivelat, patul germinativ se poate pregatii printr-o singura trecere cu combinatorul care lucreaza pe o adancime egala cu adancimea de semanat. La partea inferioara a patului germinativ terenul este asezat, nederanjat. El constituie patul tare pe care se incorporeaza samanta. Deasupra semintei se gaseste stratul de sol maruntit si afanat (plapuma moale) prin care patrunde aerul si caldura la samanta si prin care plantele tinere ajung usor la suprafata. NU SE FOLOSESTE GRAPA CU DISCURI LA PREGATIT PAT GERMINATIV (In cazul araturilor bolovanoase si denivelate, se poate folosii grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti, dar aceasta cu 1-2 saptamani inainte, pentru ca terenul sa aiba timp sa se aseze.). In preajma semanatului se lucreaza cu combinatorul pana la adancimea de semanat. Tipurile de cutite folosite la combinator sunt: cutite tip sageata, utilizate pe terenuri imburuienate; cutite tip dalta, pentru afanarea si mobilizarea solului pe adancimea de semanat
PRASILA MECANICA. Prin prasila mecanica se realizeaza combaterea buruienilor la aparitia lor. Prasila asigura: mentinerea terenului curat fara crusta; realizeaza afanarea si aerisirea solului; creaza conditii optime pentru apa, pentru elementele nutritive, pentru activitatea microbiologica si pentru dezvoltarea normala a plantelor. Prasitul se face la adancimea necesara distrugerii buruienilor. Prasitul adanc determina pierderea apei din sol si vatama radacinile plantelor cultivate.
Cerintele agrotehnice la prasit sunt urmatoarele: se execute in conditii optime de umiditate; se respecta adancimea optima pe toata suprafata; se distrug 98% din buruieni; se asigura un grad de afanarea de 18% si un grad de maruntire de 60-90%; sa nu vateme si sa nu acopere plantele; sa asigure zona de protectie stabilita; sa nu scoata felii de sol. Organele active pot fi: cutite sageat care taie buruienile si afaneaza solul; cutite dalta care afaneaza solul; organe tip rarita care deschid rigole si musuroiesc cartofii.
SFATURI PENTRU DIMINUAREA EFECTELOR SECETEI DE PRIMAVARA. Se va renunta la araturi acolo unde nu s-au efectuat inca. Sa va lucrat doar cu grapele cu disc la 15 cm adancime in loc de arat. Ogoarele existente se vor grapa superficial. Se vor semana specii de plante rezistente la seceta (de exemplu sorg sau mei). Se vor promova soiuri rezistente la seceta si se vor folosii hibrizi timpurii si semitimpurii. Insamintarile nu trebuie grabite, dar trebuie realizate in timp scurt. La porumb si floarea-soarelui se recomanda densitati mici de 40 000 - 45 000 plante/ha. Combaterea buruienilor prin prasile si prin lucrari de erbicidat sunt masuri importante pentru ca acestea sa nu intre in concurenta pentru apa cu plantele de cultura. Nu se vor iriga ogoarele ci numai samanaturile cu 200 mc/ha. Fertilizarea se va face cu doze moderate de ingrasaminte chimice. Se va executa lucrarea de suprainsamintare a graului sau orzului de toamna cu griu sau orz de primavara, acolo unde este cazul.
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
19-09-2024 Gradinarit
Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>
19-09-2024 Rapita
Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>
12-09-2024 Gradinarit
În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>
22-08-2024 Fungicide
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>
15-08-2024 Rapita
Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
22-07-2024 Cereale
Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>
08-07-2024 Floarea soarelui
Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>