Demersurile efectuate de Romania in privinta standardelor duble la produsele alimentare

Demersurile efectuate de Romania in privinta standardelor duble la produsele alimentareAutoritatile din Romania s-au implicat in clarificarea standardelor duble de calitate a alimentelor, stabilind un mod eficient de colaborare pentru a identifica produsele care ar putea prezenta parametri de calitate diferiti.


In perioada 02.03.2017-29.03.2017, in vederea analizarii si depistarii eventualului dublu standard in Romania in ceea ce priveste calitatea alimentelor produse in Vestul Europei, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Intr-o prima etapa, grupul a realizat analize de laborator pentru un numar de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peste, miere, legume si fructe), avand ca termen de comparatie informatiile declarate pe eticheta de catre producatori/distribuitori.

In 07.04.2016, raportul a fost transmis de catre MADR si Premierului Romaniei.

In 10.04.2017, dupa finalizarea acestei prime etape a fost intocmit un Raport, aprobat de conducerea celor trei institutii implicate din Romania, respectiv MADR, ANSVSA si ANPC. Acesta a fost prezentat opiniei publice din Romania in conferinta de presa organizata la MADR.

In data de 07.04.2017, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, s-a adresat omologilor din Belgia, Olanda, Germania, Franta si Austria, solicitand ca echipe de specialisti din Romania sa se poata deplasa in aceste tari pentru a identifica si preleva produse alimentare, care vor reprezenta baza unui studiu comparativ.

Urmare acestor scrisori, au fost primite raspunsuri de colaborare de la omologii din Olanda, Germania si Belgia in 08.06.2017, 12.06.2017 si13.06.2017.

In perioada 19–26.06.2017, o echipa mixta formata din specialisti in domeniul alimentar, sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, al protectiei consumatorilor si al afacerilor europene a participat la identificarea si recoltarea de produse alimentare din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) si Bruxelles (Belgia).

 

Intalnirea cu reprezentanti ai autoritatilor de control din Belgia

Ca urmare a acestor actiuni, au fost prelevate 29 de probe din Belgia, Olanda, Germania, din produse alimentare precum: preparate din carne, preparate din lapte, conserve din peste, ciocolata. Probele prelevate din Belgia, Olanda si Germania au fost transportate in Romania catre laboratorul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti in conditii de deplina siguranta, respectiv temperatura si umiditate controlata.

In 26.06.2017, probele recoltate din Belgia, Olanda si Germania au fost predate in conditii optime Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, apartinand ANSVSA, in vederea efectuarii urmatoarelor determinari:

    • fizico-chimice pentru produse din carne, lapte, peste, ciocolata;
    • prezenta grasimilor de origine vegetala in lapte si produse din lapte.


In 28-30.06.2017, imediat dupa finalizarea actiunii de prelevare a probelor din Belgia, Olanda si Germania, echipele au organizat si desfasurat actiunea de identificare si prelevare a celor 29 de produse identice existente in retelele comerciale din tara noastra, conform procedurilor in vigoare, probele prelevate fiind predate Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti-ANSVSA.

Concluziile studiului efectuate pe cele 29 de produse sunt urmatoarele: la 9 dintre probele analizate s-au constatat diferente la urmatorii parametrii: procent de grasime, procent proteina, valoare energetica.

In luna octombrie 2017 reprezentantii MADR participa la reuniunea tehnica V4 + 7 de la Bratislava privind calitatea duala (dublu standard) a produselor alimentare. Se concluzioneaza de catre participanti ca este necesara intreprinderea de masuri suplimentare pentru eliminarea acestui fenomen la nivelul UE, respectiv identificarea etapelor necesare pentru eliminarea fenomenului dublei calitati, modalitatii de consolidare a cooperarii intre statele membre si asigurarea unui schimb eficient de informatii. Calitatea duala a produselor este o problema transfrontaliera, statele membre intampinand dificultati in a strange date din alte state membre. Concluziile studiilor nationale din fiecare stat membru pot fi contestate, deoarece utilizeaza metode stiintifice diferite si nu pot fi totdeauna comparate.

19.10.2017 are loc vizita Comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis in Romania, printre temele abordate fiind si cea privind dublul standard al alimentelor.

 

Participarea ministrului Petre Daea la Forumul la Nivel Inalt de la Sofia

In perioada 29-30 aprilie 2018, Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la Forumul la nivel inalt “Este timpul sa prezentam standardele duble privind produsele alimentare la nivelul Uniunii Europene”, desfasurat la Palatul Culturii din Sofia, Bulgaria. Alaturi de ministrul Petre Daea, Romania a fost reprezentata de subsecretarul de Stat Tiberius-Marius Bradatan din Ministerul Sanatatii, precum si de Vicepresedintele, Liliana Minca si Secretarul General, Mihaela Irina Ionescu din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.

Forumul la nivel inalt, a carui tematica a fost dublul standard de calitate al produselor alimentare, s-a desfasurat sub patronajul prim-ministrului Republicii Bulgaria - domnul Bojko Borisov. Printre participanti s-au aflat ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov, ministrul presedintiei bulgare a Consiliului UE, Lilyana Pavlova, precum si alti oficiali din statele membre ale Uniunii Europene, intre care ii amintim pe Vera Jourova, Comisar pentru justitie, consumatori si egalitatea intre sexe si Maria Gabriel, Comisar pentru economia si societatea digitala.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a aratat ca problematica dublului standard se poate rezolva prin reglementari unice la nivel european care sa cuprinda definirea standardului dublu, metodologia de determinare a acestuia si instrumentele legale de gestionare a abaterilor. ”Nu este usor acest demers, dar el trebuie inceput, iar Romania va participa activ la realizarea lui”, a subliniat ministrul Petre Daea in cadrul Forumului.

In interventia sa, ministrul Petre Daea a atras atentia asupra faptului ca dublul standard este o realitate. ”Constatarile pe care le-am facut atent si cu mijloace legale au confirmat existenta lui. Forumul se inscrie in aceasta logica de a gasi solutii. In acest context, doresc sa afirm ca Romania a urmarit cu atentie aceasta problema, folosindu-se de instrumente juridice de care dispune. Cu aportul colegilor din Belgia, Germania, Olanda, s-au facut analize la produse identice aflate in reteaua comerciala din Romania si aceste tari. Rezultatele au fost trimise la Comisie, raspunzand astfel scrisorii comune a celor trei comisari”, a afirmat ministrul Daea.

M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>