Sibiu - Masuri in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale

Produse de PastiPentru prevenirea aparitiei unor toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale, cand in mod traditional, consumul unor alimente de origine animala si nonanimala creste in mod considerabil, conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, dispune o serie de masuri suplimentare, concentrate asupra modului cum se produce, depoziteaza, transporta si se comercializeaza, carnea de miel, produse din lapte, oua si alte produse alimentare specifice acestei perioade, respectiv:

 

 

 

Pentru producerea si comercializarea carnii de miel se urmareste:

    • Identificarea si monitorizarea crescatorilor de ovine care sacrifica miei;
    • Identificarea si inregistrarea in baza de date a mieilor obtinuti in acest an [elementele de identificare (crotalii), se procura prin furnizorii secundari de crotalii, inregistrati la D.S.V.S.A Sibiu (asociatile de profil si medicii veterinari concesionari ), iar medicii veterinari vor si executa aceasta operatiune]
    • Controlul starii de sanatate a efectivelor de ovine.


Conducerea D.S.V.S.A. Sibiu atrage atentia ca sacrificarea mieilor si valorificarea carnii rezultate, in perioada Sarbatorilor de Paste, este admisa, in comformitate cu legislatia in vigoare, astfel:

    • in abatoarul autorizat sanitar veterinar existent in municipiul Sibiu, Carnea se va marca cu stampila ovala si se poate valorifica in unitati autorizate pe piata nationala.
    • in centre de taiere cu activitate limitata, care vor fi autorizate sa functioneze in perioada 11 - 19 aprilie 2014

 

Autoritatiile locale, asociatiile crescatorilor de animale, sau crescatori de ovine, care doresc sa amenajeze puncte de sacrificare miei pentru perioada mentionata, vor depune la sediul D.S.V.S.A. Sibiu pana la data de 10 aprilie o cerere care sa cuprinda:

    • Datele de indentificare a solicitantului.
    • Locatia unde se amenajeaza punctul de sacrificare miei.
    • Capacitatea de sacrificare si numarul estimativ de miei care pot fi sacrificati.


Autorizarea sanitara veterinara temporara a acestor spatii de taiere se va acorda in urmatoarele conditii:

    • au mai functionat si in anii anteriori;
    • asigurarea spatiilor de cazare a mieilor inainte de sacrificare;
    • asigurarea apei potabile (calda si rece) si a unui sistem de canalizare;
    • facilitati de colectare a subproduselor rezultate in urma sacrificarii si a materialelor de risc (splina si ileonul) si dirijarea acestora pentru distrugere;
    • este asigurata asistenta de specialitate. 


Carnea se marcheaza cu stampila rotunda si se poate valorifica numai direct la consumatorul final.


Cetatenii care achizitioneaza miei vii din targuri ii pot sacrifica in astfel de spatii.

Activitatea acestor unitati de sacrificare va fi supravegheata permanent de medicii veterinari repartizati si imputerniciti de conducerea D.S.V.S.A. Sibiu care vor examina, marca prin stampilare si certifica carnea rezultata.

Tansportul mieilor la unitatiile de sacrificare se va face cu mijloace de transport autorizate, mieii este obligatoriu sa fie crotaliati, insotiti de documente de miscare si sanitare veterinare care sa ateste starea de sanatate a acestora, iar crotaliile de la mieii sacrificati vor fi predate medicului veterinar pentru a fi operati in baza nationala de date.

Transportul carnii de miel de la abator la locul de comercializare se va efectua in conditiile impuse de legislatia specifica, privind autorizarea mijlocului de transport, a spatiului de depozitare si expunere si cu respectarea normelor de igiena si temperatura.

Prin respectarea acestor obligatii din partea tuturor factorilor implicati in aceste activitati, carnea de miel nu pericliteaza sanatatea consumatorilor, aceasta este in masura sa imbunatateasca, la om, activitatea splinei si a rinichilor, sa inlature starea generala de slabiciune, si sa-i ajute pe subponderali sa ajunga la o greutate normala.

Atentionam, ca datorita continutului ridicat de grasime, carnea de miel nu este recomandata persoanelor care au un nivel ridicat de colesterol in sange.  


Comercializarea produselor din lapte

    • Producatorii agricoli, crescatorii de animale, pot valorifica produse din lapte (cas, telemea, urda, branza) in spatii autorizate sanitar veterinar in urmatoarele conditii:
    • Produsele sa fie obtinute din lapte crud, in conditiile respectarii normelor de sanatate si igiena.
    • Laptele, materie prima sa provina de la animale sanatoase.
    • Producatorul sa detina:
          • document de inregistrare sanitara veterinara pentru vanzare directa si sau, vanzare cu amanuntul, eliberat de D.S.V.S.A Sibiu,
          • certificat de producator eliberat de primaria din localitate vizat de asociatia profesionala si/sau medicul veterinar zonal,
          • fisa de sanatate a animalelor vizat de medicul veterinar,
          • carnet de sanatate a producatorului cu viza medicului uman.
    • Sa respecte conditiile de igiena privind transportul, depozitarea si comercializarea acestor produse.
    • Sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ sticla pentru lapte, cutia de plastic sau putina pentru branzeturi


Ouale si produsele din oua

    • Valorificarea oualor de consum se poate face numai in spatii si unitati autorizate si supuse controlului sanitar veterinar.
    • Se interzice comercializarea oualor care nu sunt marcate, cu:
          • tara de provenienta
          • codul unitatii producatoare,
          • data producerii (ziua, luna si anul),
    • indici de standard de comercializare si cifra sistemului de crestere, care.se aplica pe fiecare ou,
    • Este interzisa comercializarea oualor cu coaja crapata sau lovita si a oualor de rata,
    • Transportul oualor se va efectua numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si insotite de document de comformitate, care sa ateste salubritatea acestora si sistemul de crestere a gainilor.
    • Se interzice depozitarea, expunerea in vederea comercializarii a oualor in aceleasi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau in spatii necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora.
    • Pastrarea oualor se face in frigider sau incaperi cu temperatura de 4 -14 0 C.
    • Personalul sanitar veterinar din cadrul C.S.V.S.A. vor efectua la solicitarea producatorilor examenul ovoscopic al oualor.


Pestele si produsele din peste

Pestele se poate valorifica in stare vie, refrigerata, congelata, sarata, uscata, afumata, marinata, conservata, cu respectarea urmatoarelor conditii:

    • comercializarea acestor sortimente este admisa numai in unitati specializate, sau sectii ale magazinelor alimentare inregistrate sanitar veterinar;
    • se pastreaza in spatii frigorifice sau in vase speciale cu apa (pestele viu) cu respectarea parametrilor de temperatura in functie de sortimentul supus comercializarii; 
    • sortimentele de peste sunt insotite obligatoriu de certificat de conformitate privind calitatea, originea acestuia si valabilitatea, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor. 



Alte produse alimentare traditionale: cozonaci, prajituri, produse de panificatie, legume de sezon, etc. se pot comercializa in spatii amenajate si autorizate, sub controlul personalului de specialitate.


Vor fi vizate in special unitatile de panificatie, patiserie si laboratoare de cofetarie, ale caror produse se consuma in cantitati mari in perioada Sarbatorilor Pascale.

Se vor efectua verificari asupra capacitatilor de depozitare a materiilor prime si produselor finite, pentru evitarea stocurilor mari de produse, ceea ce ar determina afectarea prospetimii, calitatii si securitatii alimentare a produselor fabricate, in aceasta perioada.

Se interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala si non-animala in spatii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranta alimentelor si neinregistrate, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu sunt asigurate conditii adecvate de igiena si siguranta alimentara.

In aceasta perioada conducerea DSVSA Sibiu va asigura serviciu permanent la sediul institutiei, la circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor zilnic inclusiv sambata si duminica pe baza unui program stabilit si afisat la sediile respective

Personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, de la Circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, Circumscriptiile sanitare veterinare zonale si medicii imputerniciti de la nivelul comunelor, vor verifica modul cum sunt respectate normele sanitare veterinare la unitatiile de taiere animale, in targuri de animale, piete agroalimentare, unitati de procesare, depozitare, comercializare si de alimentatie publica si vor dispune masuri de remediere si de sanctionare, in situatiile de incalcare a legislatiei din domeniu.

In derularea acestor actiuni D.S.V.S.A Sibiu va colabora cu alte institutii judetene D.A,J. D.S.P, I.P.J. C.P.C. si cu autoritatile locale cu scopul de a asigura populatiei produse alimentare de calitate, salubre si pentru a le proteja sanatatea.

Pentru sesizarea unor aspecte nedorite, consumatorii au la dispozitie telefoanele D.S.V.S.A Sibiu 0269/223314 sau 0269/223069

Conducerea D.S.V.S.A. Sibiu
reprezentata prin Dr. Pentea Ioan - comunicator desemnat

 

Noutati

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>