Strategia „De la ferma la consumator”: 65 de semnatari au aderat la codul de conduita pentru practici comerciale si de marketing responsabile

Strategia De la ferma la consumator - 65 de intreprinderi si asociatii semneaza codul de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile in sectorul alimentarAstazi, Comisia Europeana, alaturi de partile interesate din cadrul sectorului, a lansat oficial codul de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile in sectorul alimentar, un alt rezultat tangibil din cadrul strategiei „De la ferma la consumator” a Comisiei.


Acest cod este un element esential al eforturilor UE menite sa sporeasca disponibilitatea si accesibilitatea unor optiuni alimentare sanatoase si durabile, care sa contribuie la reducerea amprentei noastre globale asupra mediului. El a fost elaborat in colaborare cu asociatii si intreprinderi din UE, cu participarea si contributia activa a altor parti interesate, inclusiv a organizatiilor internationale, a ONG-urilor, a sindicatelor si a asociatiilor profesionale, precum si a serviciilor Comisiei Europene. Asociatiile si intreprinderile din sectorul alimentar care semneaza codul se angajeaza sa isi accelereze contributia la o tranzitie sustenabila. Prin angajamentele lor, ele subscriu la obiectivele stabilite in cod si incurajeaza participarea unor intreprinderi similare.

Codul cuprinde doua niveluri de angajamente:

    • Asociatii din UE: un set de sapte obiective, fiecare cu tintele si actiunile sale orientative. Aceste obiective se refera la actiuni care promoveaza trecerea la modele de consum sanatoase si durabile. Scopul este acela de a imbunatati impactul operatiunilor de prelucrare a alimentelor, al activitatilor de comert cu amanuntul si al serviciilor de alimentatie asupra sustenabilitatii si de a imbunatati sustenabilitatea lanturilor valorice alimentare, in raport cu producatorii primari si cu alti actori din cadrul sectorului. Asociatiile trebuie sa prezinte rapoarte anuale cu privire la progresele inregistrate.
    • Intreprinderi: un cadru destinat pionierilor din domeniu pentru angajamente ambitioase cu rezultate masurabile, acoperind o gama larga de domenii, de la bunastarea animalelor la reducerea continutului de zahar si a emisiilor de gaze cu efect de sera in intreaga lor gama de produse. Intreprinderile vor raporta progresele inregistrate prezentand in fiecare an un rezumat al raportului lor privind sustenabilitatea.


In ziua lansarii codului, 65 de semnatari (26 de producatori de alimente, 14 comercianti cu amanuntul din cadrul sectorului, o intreprindere din sectorul serviciilor de alimentatie si 24 de asociatii) devin primele intreprinderi si asociatii deschizatoare de drumuri in acest domeniu (link catre lista completa a semnatarilor).

Asociatiile si intreprinderile din sectorul alimentar al UE sunt invitate sa adere in numar mai mare la codul de conduita, care este perceput ca o solutie revolutionara. Abordarea sa bazata pe dialogul multilateral poate servi drept model pentru o transformare globala.

Codul marcheaza inceputul unui proces dinamic. Guvernanta codului instituie instrumente de colaborare intre toti actorii implicati pentru a genera angajamente si parteneriate noi si mai ambitioase si pentru a stimula interactiunea si schimburile.

Comisia intentioneaza sa prezinte codul in cadrul Summitului Organizatiei Natiunilor Unite privind sistemele alimentare, care va avea loc in cursul acestui an.

Declaratiile membrilor colegiului:

Vicepresedintele executiv Timmermans a declarat: „Trebuie sa depunem eforturi pentru a transforma sistemul nostru alimentar intr-un sistem durabil si pentru a atinge acest obiectiv cat mai rapid. Trebuie sa reducem emisiile de gaze cu efect de sera, sa stopam pierderea biodiversitatii legata de productia de alimente si sa cream un sistem alimentar care sa faciliteze alegerea unei alimentatii sanatoase si durabile. Abordarea acestor provocari de mediu, de sanatate si sociale in cadrul sistemului nostru alimentar necesita o cooperare de-a lungul intregului lant alimentar si ma simt incurajat de ambitia demonstrata de partile interesate care au aderat deja la codul de conduita al UE.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, a declarat: „Astazi, marcam unul dintre primele rezultate tangibile ale activitatii noastre din cadrul strategiei „De la ferma la consumator”, care vizeaza stabilirea unui sistem alimentar sanatos si ecologic. O cooperare stransa intre toti actorii din domeniu este esentiala pentru realizarea unei tranzitii reusite catre sisteme alimentare durabile. Codul de conduita al UE va facilita aceasta cooperare, bazandu-se pe angajamentele deja asumate de industria alimentara si incurajand actiuni mai ambitioase. Industria alimentara europeana este deja cunoscuta pentru calitatea si siguranta produselor sale. In prezent, ea trebuie sa devina si referinta prin excelenta in materie de sustenabilitate.”

Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a afirmat: „Codul de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile in sectorul alimentar reprezinta un important pas inainte realizat de ecosistemul agroalimentar. Fiecare angajament voluntar conteaza pentru realizarea tranzitiei sustenabile a sistemelor noastre alimentare, sporind in acelasi timp rezilienta acestora. Pe masura ce pornim in aceasta calatorie ambitioasa, Comisia se angajeaza sa isi mobilizeze instrumentele de sprijin, in special in favoarea IMM-urilor, care constituie coloana vertebrala a ecosistemului agroalimentar.”

Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, a declarat: „Intreprinderile alimentare orientate spre viitor stiu ca solurile si ecosistemele sanatoase sunt esentiale pentru rezilienta sistemelor noastre alimentare si pentru activitatile lor. Sistemele alimentare durabile sunt, de asemenea, esentiale pentru indeplinirea obiectivelor noastre climatice si de mediu, cum ar fi plasarea biodiversitatii europene si mondiale pe calea redresarii. Prin urmare, sunt incantat ca, prin intermediul acestui cod, industria alimentara face un pas decisiv catre un viitor durabil pentru intreprinderile sale si pentru planeta noastra.”

Context: La 26 ianuarie 2021, Comisia a organizat o dezbatere intre o gama larga de parti interesate din sectorul alimentar in vederea elaborarii unui cod de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile, considerat una dintre primele initiative care trebuie puse in aplicare in cadrul strategiei „De la ferma la consumator”.

Strategia „De la ferma la consumator” face parte integranta din Pactul verde european. Ea defineste o viziune strategica pe termen lung pentru a transforma modul in care producem, distribuim si consumam alimente. Codul acopera toate aspectele majore ale sustenabilitatii sistemelor alimentare si reflecta obiectivele si ambitiile strategiei „De la ferma la consumator” si ale Pactului verde european.

Comisia Europeana

  

Noutati

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>