Strategia „De la ferma la consumator”: 65 de semnatari au aderat la codul de conduita pentru practici comerciale si de marketing responsabile

Strategia De la ferma la consumator - 65 de intreprinderi si asociatii semneaza codul de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile in sectorul alimentarAstazi, Comisia Europeana, alaturi de partile interesate din cadrul sectorului, a lansat oficial codul de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile in sectorul alimentar, un alt rezultat tangibil din cadrul strategiei „De la ferma la consumator” a Comisiei.


Acest cod este un element esential al eforturilor UE menite sa sporeasca disponibilitatea si accesibilitatea unor optiuni alimentare sanatoase si durabile, care sa contribuie la reducerea amprentei noastre globale asupra mediului. El a fost elaborat in colaborare cu asociatii si intreprinderi din UE, cu participarea si contributia activa a altor parti interesate, inclusiv a organizatiilor internationale, a ONG-urilor, a sindicatelor si a asociatiilor profesionale, precum si a serviciilor Comisiei Europene. Asociatiile si intreprinderile din sectorul alimentar care semneaza codul se angajeaza sa isi accelereze contributia la o tranzitie sustenabila. Prin angajamentele lor, ele subscriu la obiectivele stabilite in cod si incurajeaza participarea unor intreprinderi similare.

Codul cuprinde doua niveluri de angajamente:

    • Asociatii din UE: un set de sapte obiective, fiecare cu tintele si actiunile sale orientative. Aceste obiective se refera la actiuni care promoveaza trecerea la modele de consum sanatoase si durabile. Scopul este acela de a imbunatati impactul operatiunilor de prelucrare a alimentelor, al activitatilor de comert cu amanuntul si al serviciilor de alimentatie asupra sustenabilitatii si de a imbunatati sustenabilitatea lanturilor valorice alimentare, in raport cu producatorii primari si cu alti actori din cadrul sectorului. Asociatiile trebuie sa prezinte rapoarte anuale cu privire la progresele inregistrate.
    • Intreprinderi: un cadru destinat pionierilor din domeniu pentru angajamente ambitioase cu rezultate masurabile, acoperind o gama larga de domenii, de la bunastarea animalelor la reducerea continutului de zahar si a emisiilor de gaze cu efect de sera in intreaga lor gama de produse. Intreprinderile vor raporta progresele inregistrate prezentand in fiecare an un rezumat al raportului lor privind sustenabilitatea.


In ziua lansarii codului, 65 de semnatari (26 de producatori de alimente, 14 comercianti cu amanuntul din cadrul sectorului, o intreprindere din sectorul serviciilor de alimentatie si 24 de asociatii) devin primele intreprinderi si asociatii deschizatoare de drumuri in acest domeniu (link catre lista completa a semnatarilor).

Asociatiile si intreprinderile din sectorul alimentar al UE sunt invitate sa adere in numar mai mare la codul de conduita, care este perceput ca o solutie revolutionara. Abordarea sa bazata pe dialogul multilateral poate servi drept model pentru o transformare globala.

Codul marcheaza inceputul unui proces dinamic. Guvernanta codului instituie instrumente de colaborare intre toti actorii implicati pentru a genera angajamente si parteneriate noi si mai ambitioase si pentru a stimula interactiunea si schimburile.

Comisia intentioneaza sa prezinte codul in cadrul Summitului Organizatiei Natiunilor Unite privind sistemele alimentare, care va avea loc in cursul acestui an.

Declaratiile membrilor colegiului:

Vicepresedintele executiv Timmermans a declarat: „Trebuie sa depunem eforturi pentru a transforma sistemul nostru alimentar intr-un sistem durabil si pentru a atinge acest obiectiv cat mai rapid. Trebuie sa reducem emisiile de gaze cu efect de sera, sa stopam pierderea biodiversitatii legata de productia de alimente si sa cream un sistem alimentar care sa faciliteze alegerea unei alimentatii sanatoase si durabile. Abordarea acestor provocari de mediu, de sanatate si sociale in cadrul sistemului nostru alimentar necesita o cooperare de-a lungul intregului lant alimentar si ma simt incurajat de ambitia demonstrata de partile interesate care au aderat deja la codul de conduita al UE.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, a declarat: „Astazi, marcam unul dintre primele rezultate tangibile ale activitatii noastre din cadrul strategiei „De la ferma la consumator”, care vizeaza stabilirea unui sistem alimentar sanatos si ecologic. O cooperare stransa intre toti actorii din domeniu este esentiala pentru realizarea unei tranzitii reusite catre sisteme alimentare durabile. Codul de conduita al UE va facilita aceasta cooperare, bazandu-se pe angajamentele deja asumate de industria alimentara si incurajand actiuni mai ambitioase. Industria alimentara europeana este deja cunoscuta pentru calitatea si siguranta produselor sale. In prezent, ea trebuie sa devina si referinta prin excelenta in materie de sustenabilitate.”

Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a afirmat: „Codul de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile in sectorul alimentar reprezinta un important pas inainte realizat de ecosistemul agroalimentar. Fiecare angajament voluntar conteaza pentru realizarea tranzitiei sustenabile a sistemelor noastre alimentare, sporind in acelasi timp rezilienta acestora. Pe masura ce pornim in aceasta calatorie ambitioasa, Comisia se angajeaza sa isi mobilizeze instrumentele de sprijin, in special in favoarea IMM-urilor, care constituie coloana vertebrala a ecosistemului agroalimentar.”

Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, a declarat: „Intreprinderile alimentare orientate spre viitor stiu ca solurile si ecosistemele sanatoase sunt esentiale pentru rezilienta sistemelor noastre alimentare si pentru activitatile lor. Sistemele alimentare durabile sunt, de asemenea, esentiale pentru indeplinirea obiectivelor noastre climatice si de mediu, cum ar fi plasarea biodiversitatii europene si mondiale pe calea redresarii. Prin urmare, sunt incantat ca, prin intermediul acestui cod, industria alimentara face un pas decisiv catre un viitor durabil pentru intreprinderile sale si pentru planeta noastra.”

Context: La 26 ianuarie 2021, Comisia a organizat o dezbatere intre o gama larga de parti interesate din sectorul alimentar in vederea elaborarii unui cod de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile, considerat una dintre primele initiative care trebuie puse in aplicare in cadrul strategiei „De la ferma la consumator”.

Strategia „De la ferma la consumator” face parte integranta din Pactul verde european. Ea defineste o viziune strategica pe termen lung pentru a transforma modul in care producem, distribuim si consumam alimente. Codul acopera toate aspectele majore ale sustenabilitatii sistemelor alimentare si reflecta obiectivele si ambitiile strategiei „De la ferma la consumator” si ale Pactului verde european.

Comisia Europeana

  

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>