FAO: Alimentele nesanatoase ieftine sunt un obstacol in calea unei diete sanatoase

FAO - Comertul si consumul de alimente nesanatoase ieftine reprezinta un obstacol in calea unei diete sanatoasePreparatele de tip fast-food sunt adesea mai ieftine si mai usor de gasit si gatit decat bucatele din alimente proaspete. Sistemul alimentar globalizat nu ofera dietele necesare oamenilor pentru o viata sanatoasa, dar contribuie la cresterea ratei de obezitate si la excesul de greutate in special in statele care importa majoritatea alimentelor, a mentionat directorul general al FAO, José Graziano da Silva.


"Din pacate, marfurile si hrana industrializata ieftina sunt mult mai usor de comercializat la nivel international", a spus Graziano da Silva, adresandu-se participantilor la un atelier tehnic privind siguranta alimentara si alimentatia sanatoasa, organizat de Academia Pontificala de Stiinte a Vaticanului.

Problema accelereaza in statele insulare mici in curs de dezvoltare din Pacific, care trebuie sa importe cea mai mare parte a alimentelor lor, avand rate de obezitate variind de la 30 la suta si mai mult in Fiji la 80 la suta in randul femeilor din Samoa Americana.

In cel putin 10 tari insulare din Pacific, mai mult de 50% (si pana la 90%) din populatie sunt supraponderali. Consumul excesiv al alimentelor industrializate din import bogate in sare, sodiu, zahar si grasimi trans este principalul vinovat de aceasta situatie.

Estimarile indica faptul ca in prezent, la nivel global exista peste 2,6 miliarde de persoane supraponderale iar prevalenta obezitatii a crescut de la 11,7% in 2012 la 13,2% in 2016.

Daca nu vom adopta actiuni urgente pentru a opri cresterea ratelor de obezitate, in curand vom avea mai multi oameni obezi decat subnutriti in lume, a spus Graziano da Silva. "Exista mai multi factori care conduc la aceasta pandemie globala a obezitatii. Dietele nesanatoase sunt printre cei mai semnificativi factori."

El a subliniat disponibilitatea si accesibilitatea crescuta a tipurilor de alimente care sunt foarte bogate in grasimi, zahar si sare, ale caror vanzari au fost stimulate de un marketing intensiv si de publicitate.

"Alimentele nesanatoase de tip fast-food sunt cel mai bun exemplu in acest sens. Acest tip de mancare este mai ieftin si mai usor de accesat si pregatit decat alimentele proaspete, in special pentru persoanele sarace din zonele urbane", a declarat Graziano, mentionand ca atunci cand resursele pentru hrana devin limitate, oamenii aleg alimente mai putin costisitoare, care au adesea o densitate calorica mare si un nivel scazut de nutrienti.

Consumul acestor alimente ieftine este totusi la un cost ridicat pentru societate, cu obezitatea ca factor de risc pentru multe boli non-transmisibile, cum ar fi bolile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat si unele forme de cancer.

 

Actiuni publice, comportamentul consumatorilor 

FAO - Comertul si consumul de alimente nesanatoase ieftine - obstacol in calea unei diete sanatoase


"Statele ar trebui sa aiba legi care sa protejeze dietele sanatoase si locale si sa incurajeze sectorul privat sa produca alimente sanatoase", a declarat Graziano da Silva. Acestea ar putea include taxe pe produsele alimentare nesanatoase; etichetarea clara si informativa a produselor; restrictionarea publicitatii pentru copii la alimentele nesanatoase; si o reducere a nivelurilor de sare si zahar utilizate pentru producerea alimentelor sau chiar interzicerea utilizarii unor ingrediente cum ar fi grasimile trans.

Guvernele ar trebui, de asemenea, sa incurajeze diversificarea alimentelor si sa faciliteze accesul pe piata pentru produsele locale provenite din fermele de familie, de exemplu programele de alimentatie scolara care leaga productia locala de mesele scolare, stimuland astfel economia locala, promovand in acelasi timp o dieta sanatoasa pentru copii.

Directorul general al FAO a mai spus ca acordurile comerciale trebuie sa fie concepute astfel incat costurile pentru producerea alimentelor locale sa fie mai mici, reducand in acelasi timp afluxul de alimente ieftine, importate, bogate in grasimi, zahar si sare.

El a subliniat, de asemenea, importanta educatiei, inclusiv programele scolare care ii invata pe copii despre preparatele sanatoase si alegerile sanatoase ale alimentelor, precum si un acces sporit a consumatorilor la informatie pentru a promova constientizarea si alegerile dietice mai sanatoase.

El a informat participantii despre doua conferinte internationale privind siguranta alimentara care urmeaza sa fie organizate la inceputul anului viitor: unul convocat de Uniunea Africana / FAO / OMS in Addis Abeba; si o alta reuniune internationala organizata in comun de FAO / OMS / OMC privind siguranta, standardele si comertul alimentar care va avea loc la Geneva.

Atelierul de astazi a reunit participanti din partea guvernului, a mediului academic, a societatii civile si a institutiilor internationale.

 

Citate de la atelier: 

Lawrence Haddad, director executiv al GAIN: 

"Alimentele consumate sunt la baza tuturor formelor de malnutritie si principalul motor al bolilor. Dar calitatea dietei nu imbunatateste automat veniturile - va fi necesara o actiune sistemica concertata la un nivel ridicat pentru a o imbunatati. Alianta Globala pentru Imbunatatirea Nutritiei (GAIN) saluta conducerea FAO in aceasta sfera de interventie si este mandra sa fie partener in aceasta problema critica."


Dr. Amare Ayalew, Directorul Parteneriatului pentru Controlul Aflatoxinelor, Africa: 

"Siguranta alimentelor a ramas un pilon orfan al securitatii alimentare. Scala si complexitatea contaminarii cu aflatoxine a culturilor discontinue si a celor pentru comert in Africa ilustreaza necesitatea unor parteneriate in vederea unei schimbari sistemice. Provocarea pentru securitatea alimentara este prea mare si prea complexa pentru a ramane in sarcina unui singur jucator responsabil."


Jessica Fanzo, Ofiter Senior de Programe, FAO: 

"Efectuarea de investitii care sa asigure sisteme alimentare si medii alimentare ce ofera o dieta sanatoasa si mai sigura pentru toata lumea este o sarcina dificila datorita complexitatii si compromisurilor ce le implica, precum si a gamei de factori de decizie care modeleaza aceste sisteme. Elaboratorii de politici publice trebuie sa detina cele mai recente si mai riguroase dovezi atunci cand formuleaza politici pentru a se orienta catre sisteme de alimentatie prietenoase. De cele mai multe ori, acestia functioneaza in nestiinta, cu date limitate despre ceea ce functioneaza pentru contextul lor specific. FAO lucreaza cu statele pentru a colecta mai bine datele necesare pentru actiuni de imbunatatire a sanatatii si sigurantei dietelor."

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>