Pandemia COVID-19 pune o presiune enorma asupra sistemelor publice de sanatate din intreaga lume, iar milioane de oameni din cele mai avansate economii ale lumii se afla in diverse forme de carantina.
Stim ca pierderile umane vor fi mari si ca eforturile masive de a tine piept epidemiei implica costuri economice grele.
Pentru a reduce riscul de afectare si mai mare generat de o lipsa de alimente pentru milioane de oameni, chiar si in tarile bogate – intreg globul trebuie sa ia masuri imediate pentru a reduce perturbarile in lanturile de aprovizionare cu alimente.
Este necesar un raspuns coordonat si coerent la nivel global pentru a impiedica aceasta criza de sanatate publica sa declanseze o criza alimentara in care oamenii sa nu aiba acces sau sa nu-si poata permite sa se alimenteze.
Deocamdata, COVID-19 nu a cauzat nicio tensiune asupra securitatii alimentare, in ciuda rapoartelor anecdotice ale asediilor asupra supermarketurilor aglomerate.
Desi nu este nevoie de panica, pentru ca exista o cantitate suficienta de alimente pentru toti, trebuie sa fim pregatiti sa facem fata riscului in care alimentele sa nu fie disponibile acolo unde este nevoie.
Focarul COVID-19, cu toate blocajele insotitoare, a creat o congestie logistica care a ricosat pe lanturile valorice ale economiei globale moderne.
Restrictiile de circulatie, precum si refuzul din partea lucratorilor, pot impiedica fermierii sa-si gestioneze fermele si procesatorii de produse alimentare (care se ocupa de majoritatea produselor agricole) sa-si exercite atributiile. Lipsa de ingrasaminte, medicamente veterinare si alte aporturi necesare ar putea afecta si productia agricola.
Inchiderea restaurantelor, cumparaturile alimentare mai putin frecvente diminueaza cererea de produse proaspete si produse pescaresti, afectand producatorii si furnizorii, in special fermierii mici, cu consecinte pe termen lung pentru populatia din ce in ce mai urbanizata a lumii, fie ca se intampla asta in Manhattan sau Manila.
Incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate determina factorii de decizie sa puna in aplicare masuri restrictive comerciale pentru a proteja securitatea alimentara nationala.
Avand in vedere experienta crizei globale a preturilor la produsele alimentare din 2007-2008, stim ca astfel de masuri nu pot decat sa agraveze situatia.
Restrictiile la export instituite de tarile exportatoare pentru a creste disponibilitatea alimentelor pe piata interna ar putea duce la perturbari grave pe piata alimentara mondiala, ceea ce duce la cresterea preturilor si totodata la volatilitatea acestora.
In 2007-2008, aceste masuri imediate s-au dovedit extrem de daunatoare, in special pentru tarile cu deficit alimentar, cu venituri mici si pentru eforturile organizatiilor umanitare de a procura marfuri alimentare pentru cei nevoiasi si vulnerabili.
Cu totii ar trebui sa invatam din trecutul nostru recent si sa nu facem de doua ori aceleasi greseli.
Factorii de decizie trebuie sa aiba grija sa evite restrangerea accidentala a conditiilor de aprovizionare cu alimente.
In timp ce fiecare tara se confrunta cu propriile provocari, colaborarea - intre guverne si intreaga gama de sectoare si parti interesate - este primordiala. Avem o problema globala care necesita un raspuns global.
Trebuie sa ne asiguram ca pietele alimentare functioneaza corect si ca informatiile despre preturi, productie, consum si stocuri de produse alimentare sunt disponibile tuturor in timp real. Aceasta abordare va reduce incertitudinea si va permite producatorilor, consumatorilor, comerciantilor si procesatorilor sa ia decizii in cunostinta de cauza si sa nu admita un comportament de panica nejustificat pe pietele alimentare globale.
Efectele pandemiei COVID-19 asupra sanatatii unora dintre cele mai sarace tari sunt inca necunoscute. Cu toate acestea, putem spune cu certitudine ca orice criza alimentara care va rezulta ca urmare a unei politici slabe va fi un dezastru umanitar pe care il putem evita.
Avem deja 113 milioane de oameni care sufera de foame acuta; in Africa subsahariana, un sfert din populatie este subnutrita. Orice perturbari in lanturile de aprovizionare cu alimente vor intensifica atat suferinta umana, cat si provocarea de a reduce foamea in intreaga lume.
Trebuie sa facem tot posibilul pentru a nu lasa sa se intample acest lucru. Prevenirea costa mai putin. Pietele globale sunt esentiale pentru atenuarea socurilor ofertei si cererii in state si regiuni si trebuie sa lucram impreuna pentru a ne asigura ca sunt reduse la minim orice intreruperi in lanturile de aprovizionare cu alimente.
COVID-19 ne aminteste in forta ca solidaritatea nu este caritate, ci simtul realitatii.
QU Dongyu
Directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultua (FAO)
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>