Comunicarea si relatiile publice in sprijinul Serviciilor sanitar veterinare

actiuni sanitar-veterinareMedicina veterinara ca profesie, indiferent de tara, este pusa in slujba asigurarii sanatatii publice prin intarirea rolului si aportului serviciilor sanitare veterinare de stat si private pentru cresterea responsabilitatii, eficientei si contributiei privind promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor, asigurarea sigurantei lantului alimentar de la producere la consumator, protectia, bunastarea animalelor si protectia mediului.

 

De aceea este de mare importanta si actualitate gasirea unui echilibru intre serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si sectoarele publice si private (autoritati centrale si locale, crescatori de animale, operatori din sectorul alimentar, etc.) tinand cont de oameni, de situatia economico-financiara, si de cea socio-economica a momentului.

In acest context consider ca solutia sigura pentru cresterea aportului serviciilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor este aceea a folosirii informatiilor, a experientelor acumulate, a dezvoltarii si utilizarii lor in conditiile concrete de aplicare pentru realizarea obiectivelor si stategiilor stabilite pentru diferite perioade de timp.

Este necesar ca informatiiile sa circule in mod eficace atat in interiorul cat si in exteriorul serviciilor veterinare prin legislatie, rapoarte, comunicari, declaratii in intalniri publice, articole de presa, conferinte, simpozioane, notificari pe situl autoritatii veterinare centrale si locale, cu referire la date si informari specifice, care sunt de interes public.

Din datele statistice la sediile autoritatiilor sanitare veterinare, locale si centrale, anual, se inregistreaza un numar important de solicitari informative din care un procent insemnat sunt de la persoane fizice prin care se solicita noutati din zona legislativa specifica, informatii consultative pentru dezvoltarea unor activitati din domeniul cresterii animalelor si a sectorului de producere a alimentelor, informari, rapoarte si comunicari din activitatea profesionala.

Raspunsul la aceste solicitari se realizeaza prin intalniri ale specialistilor din domeniul sanitar veterinar cu asociatiile crescatorilor de animale, prin intalniri periodice cu operatori economici din domeniul alimentar, pentru a fi informati si instruiti cu masurile stabilite in programele de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animalele si de la animale la om, recomandari si masuri privind securitatea alimentara, de protectie a mediului si obligatiile profesionale sau personale, de comunicare si colaborare pentru implementarea acestor masuri.

De asemenea persoanele interesate pot accesa site-ul A.N.S.V.S.A, al D.S.V.S.A. judeteana si al Colegiului Medicilor Veterinari, unde sunt notificate actele normative din domeniul specific, sunt nominalizate obiectivele zootehnice sau din domeniul producerii, procesarii, depozitarii, transportului si distributiei produselor alimentare de origine animala si nonanimala, autorizate sau inregistrate, sanitar veterinar, precum si alte informatii, specifice, de interes public.

Populatia este informata si atentionata prin interventii in mass-media centrala si locala (ziare, reviste, posturi de radio si televiziune) cu teme privind identificarea si inregistrarea animalelor, conditii de autorizare sau inregistrare a obiectivelor zootehnice, sau cu profil alimentar, reguli privind circulatia animalelor, comercializarea produselor alimentare, respectarea normelor de protectie si bunastare pentru animalele de ferma si companie, controale si actiuni efectuate de personalul sanitar veterinar pentru asigurarea statusului de sanatate a animalelor si a salubritatii produselor alimentare destinate consumului uman, masuri corective aplicate pentru necomformitatiile constatate si recomandari pentru prevenirea imbolnavirii animalelor si a populatiei.

De asemenea, populatia este atentionata prin distribuirea de materiale informative si postere despre evolutia unor boli transmisibile, precum Rabia Pesta Porcina, Bloutongue, Trichineloza, sau invazia cu capuse, cu masurile stabilite pentru a se proteja si obligatiile ce ii revine in acest sens.

Cetatenii au la dispozitie telefonul Call-Center. cu activitate permanenta unde se pot comunica necomformitatiile constatate, in acest domeniu de activitate, pentru a se putea interveni cu profesionalism si operativ.

Pentru imbunatatire domeniului de educare si informare, a crescatorilor de animale, a producatorilor de alimente si a consumatorilor acestor produse, la nivelul institutiilor sanitare veterinare si pentru sigutranta alimentelor, centrale si locale se urmareste permanent:

    • Imbunatatirea calitatii serviciilor si cresterea gradului de transparenta si deschidere institutionala, prin asumarea cerintelor mediului extern, redefinirea structurilor institutionale si a procedurilor de lucru, in deplin acord cu obiectivele asumate in relatia cu Uniunea Europeana in domeniul reformei si modenizarii administrative;
    • Asigurarea schimbarii percetiei cetateanului privitor la imaginea institutiei, imbunatatirea managementului organizational, cresterea calitatii serviciilor oferite si sporirea eficientei actului administrativ prin urmatoarele mijloace simultane:
          • simplificarea procedurilor administrative si solutionarea mai rapida a solicitarilor,
          • sporirea responsabilitatii si autonomiei personalului angajat,
          • incurajarea practicarii delegarii, a preluarii si asumarii rapide a noilor sarcini de catre angajati,
          • consolidarea respectarii criteriilor profesionale, asigurarea echitatii si diversitatii repartizarii sarcinilor,
          • dezvoltarea relatiilor inter- servicii prin multiplicarea schimburilor intre acestea si prin definirea unor obiective partajate, punand in acelasi timp in evidenta importanta fiecarui serviciu in realizarea unui rezultat global,
          • desfiintarea ideilor preconcepute de genul: “asta nu serveste la nimic”, „am facut deja asta”, „stim totul”, „asta nu e pentru noi”, „intotdeauna va fi asa”, „publicul nu este echivalent cu clientul”, “de ce sa schimbam pentru ca asta functioneaza”, „nu putem schimba obisnuintele si mentalitatile”.
    • Informarea periodica a populatiei, a patronatelor si a asociatiilor profesionale din industria alimentara despre noutatile legislative din domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, emise de autoritatiile competente europene sau nationale;
    • Publicarea si distribuirea prin intermediul mass media de materiale informative;
    • Dezvoltarea colaborarii cu societatea civila;
    • Organizarea de mese rotunde cu teme din domeniile specifice de activitate. pentru reprezentanti ai asociatiilor profesionale, fermieri, operatori din domeniul alimentar, etc;
    • Organizarea de deplasari cu reprezentantii mass media in teritoriu pentru mediatizarea activitatii serviciilor sanitare veterinare si a colaborarii acestora cu asociatiile si patronatele din domeniul specific de activitate;
    • Colaborarea permanenta cu autoritatile judetene si locale, pentru implementarea unitara a legislatiei U.E. in domeniul sanitar-veterinar si pentru a stabili si aplica masuri de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om;
    • Participarea la actiuni coordonate de Institutia Prefectului, sau prin initiative directe cu personalul de specialitate din cadrul Consiliul Judetean,, D.A.J, I.P.J. D.S.P, D.S, .A.J.P.S, A.P.C. etc. privind implementarea unor programe comune de prevenire si combatere a bolilor transmisibile, sau de prevenire a toxiinfectiilor alimentare.

 
Consider, ca prin utilizarea concomitenta a acestor parghii diferite, respectiv modificarile functionale interne, actualizarea informatiilor aflate pe site-ului institutilor de profil, sondarea nivelului de satisfactie al cetateanului privitor la calitatea serviciilor oferite, se contureaza si consolideaza imbunatatirea managementului institutional, cresterea responsabilizarii personalului angajat, standardizarea si fluidizare activitatilor specifice precum si constientizarea perceptiei cetateanului asupra calitatii serviciilor furnizate de serviciile de specialitate, de dezvoltarea si mentinerea imaginii si reputatiei institutilor sanitare veterinare.


Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

 

 

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>