"Ori faci parte din solutie, ori apartii problemei."

gradina1.jpg

Citatul apartine lui Bill Mollison, biolog si profesor, autorul cartii "Permacultura 1", publicata in 1978.










Permacultura - deriva din doua cuvinte
permanent si agricultura - este o filozofie de design integrat care cuprinde gradinarit, arhitectura, horticultura, ecologie,  etc.

Baza de abordare este crearea durabilitatii, prin sisteme de producere a propriilor nevoi si de recicla a deseurilor produse. Mollison a dezvoltat permacultura dupa ce a studiat ecosistemele din Australia timp de mai multe decenii. A observat ca plantele se grupeaza in mod natural benefic atat pentru om cat si pentru natura. A folosit aceasta idee pentru a crea un sistem de cultura in care comunitatile de plante alimentare sa se sprijine reciproc.

Permacultura sa raspandit si a prins radacina aproape in fiecare tara de pe glob. Ea este practicata in America de Sud, in desertul Kalahari, in nordul Scandinaviei, si in comunitatile din America de Nord. In New Mexic, de exemplu, agricultorii au folosit permacultura pentru a transforma gropile de gunoi menajer in gradini de legume si livezi de pomi fructiferi. In Davis, California, o comunitate utilizeaza apa de la baie, de la masina de spalat si si de la WC pentru irigara gradinile. In Toronto, o echipa de arhitecti a creat un design pentru o casa ecologica urbana, care nu este racordata la infrastructura de apa si canalizare a orasului, iar costurile sunt doar de cateva sute de dolari/an.

In timp ce Mollison este inca necunoscut de majoritatea oamenilor el este foarte apreciat la nivel national. A fost numit in Australia "Omul anului" si a primit, in 1981, Premiul Nobel, pentru intreaga sa activitate de dezvoltare alternativa si de promovare a permaculturii.

Bill Molison in mai multe interviuri a spus urmatoarele:

"Am oferit incredere oamenilor din intreaga lume si i-am invatat cum sa-si produca propriile alimente. La inceputul anilor 1970, nimeni nu a aplicat design pentru agricultura. Cand am realizat-o, a fost ciudat. Parca am pierdut 7000 de ani de agricultura. A fost ca o cotitura in desert."

"M-am intrebat, cum putem construi sisteme care asculta de principiile ecologice? Noi stim care sunt aceste principii, dar nu le-am aplicat niciodata. Ecologistii nu au aplicat niciodata ecologia in gradinile lor, asa cum arhitectii nu au inteles niciodata cum se transmite caldura in cladiri pe care le proiecteaza. Fizicieni traiesc in case in care energia este prost intrebuintata. Este curios ca niciodata nu vom aplica ceea ce stim pentru a trai mai bine si mai sanatos."

"Imi amintesc de Clubul de la Roma. In 1967 intr-un raport sa spus ca deteriorarea mediului inconjurator este inevitabila din cauza cresterii populatiei si a cresterii consumului de resurse. Dupa citirea acestui raport, m-am gandit, "Oamenii sunt atat de prosti si atat de distructivi - si nu putem face nimic pentru ei?". Asa ca m-am retras din societate. M-am gandit ca trebuie sa plec si de pe un deal sa privesc cum se degradeaza mediul.Mi-a trebuit aproximativ trei saptamani sa-mi dau seama ca trebuie sa ma intorc inapoi la lupta."

"In anul 1959 am fost in padurea din Tasmania sa studieaz interectiunea dintre ploaie si inmultirea marsupialelor. Nu a fost un succes acest studiu. Asa ca am creat un sistem woody, format din 23 de specii de plante, din care numai patru au fost dominante. A fost un sistem foarte flexibil, bazat pe interactiunea dintre componente si nu pe tipuri de specii. Intr-o seara m-am gandit cum puteam construi un sistem care sa functioneze mai bine. Atunci am avut o revelatie remarcabila. O data la zece ani ai o revelatie remarcabila. Daca esti norocos ai trei revelatii in viata; una la tinerete, una la maturitate si una la batranete."

"Pentru ca am fost profesor, mi-am dat seama ca daca eu nu predau permacultura, nu va merge nicaieri. Asa ca am inceput sa elaborez instructiuni de proiectare bazate pe cunostinte si am scris o carte despre asta numita 'Permacultura Unu'. Pentru mine a fost o adevarat groaza, pentruca toata lumea a fost interesata de cartea asta. Am primit mii de scrisori in care mi se spunea ca 'Am scris lucruri pe care le aveau in minte, ani de zile si pe care nu le puteau articula' si ca 'Am pus in mainile lor, ceva pe care il puteau folosii'.

"Ei bine, daca ma duc la un grec batran si il intreb 'de ce planteazea trandafiri printre struguri?' El i-mi spune ca daca nu pune trandafiri, strugurii se imbolnavesc. Dar nu poate explica din ce cauza. Ar fi util de aflat ca exista o simbioza intre radacinile de trandafir si cele de vita de vie, fara de care vita de vie s-ar imbolnavii. Totdeauna in aceiasi gaura pentru semanat banane omul din Filipine, pune o samanta de ardei si 4 de fasole. L-am intrebat, 'De ce ai un ardei alaturi de banane?' Si el a spus, 'Stiu ca trebuie sa pun aceste plante impreuna'. El nu stie ca fasolea imbogateste solul in azot iar ardeiul ofera protectie fata de gandacul radacinilor de banane."

"I-mi amitesc ca am fost la o scoala din Zimbawe, si am vazut ca era verde in jurul scolii si cresteau multe legume. Temperatura in sala de curs era controlata. I-am intrebat pe copii: 'Cine a facut asta?' Au spus, 'Noi am facut-o!' Cand oamenii fac, aceste lucruri, pentru pentru ei, sunt mandrii de asta."

"Permacultura ne permite sa gandim diferit, deoarece usor putem cultiva, aproape toate plantele de care avem nevoie. Acum plantele comestibile pot creste in copaci, in desert, s-au oriunde altundeva. Este un fel de vrajitorie. Azi avem oameni in stiinta sol mai multi decat oricand in istorie."

"Oamenii au folosit DDT -ul ca otrava si azotul ca explozibil in razboi, dupa care le-a folosit in agricultura ca insecticid si ingrasamant chimic."

"Nu-mi plac pajistile pentruca petrecem fiecare sfarsit de saptamana la fel, respectiv tundem iarba de pe gazonul personal."

"Fiecare casa ar trebui sa fie producatoare de energie. Am construit sate intregi, in care doua cladiri au panouri solare si ofera energie pentru restul locuintelor. In Danemarca, fiecare sat are o instalatie eoliana care produce energie pentru 800 de locuinte."

"Trebuie descurajat sapatul gradinilor de legume, pentru ca necesita energie, si care poate fi mai bine utilizata in alte scopuri. Mai bine lasam ramelor sa sape pentru noi, pentruca o fac foarte bine."

"Cand am fost prima oara la New York, am ajutat o ferma in Bronx. Acum sunt 800 de ferme care cultiva plante aromatice si care folosesc apa de pe acoperisuri."

"Trebuie sa ne asiguram propria energie."

"Un gradinar organic i-si petrece cateva minute saptamanal in gradina. Mai putin timp petrece in propria sa gradina decat sa mearga la supermarket."

"Pemacultura este un fel de revolutie in care nimeni nu observa nimic. Cladirile ar putea functiona mai bine si uriase sume de bani ar fi eliberate pentru societate."

"Permacultura este antipolitica, pentruca are grija de pamant si de oameni."

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>