Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică.
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde.
Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania.
Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, una dintre principalele companii de consultanta si instalare de sisteme fotovoltaice din Romania.
UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj.
Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echipamente agricole.
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin Ionut BARBU, a semnat astazi, 20 octombrie 2023, Ordinul pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare.
Va invitam sa traiti trei zile de experiente inedite la RoEnergy South-East Europe, Romania, Timisoara 2023 - Targul International de Energii Regenerabile & Eficienta Energetica Nr.1 in Romania, in perioada 4 - 6 octombrie 2023, la Pavilion Expovest ( Hotel Senator ), Calea Lugojului, nr.7.
Sistemele agrivoltaice reprezinta o abordare inovatoare care integreaza culturile agricole cu instalatii fotovoltaice atat pentru o productie agricola cat si pentru o productie de energie fotovoltaica. Implementarea unui sistem agrivoltaic depinde de o serie de factori si strategii care au fost considerate si analizate inca din etapele initiale ale proiectului cand s-au definit si stabilit caracteristicile sistemului si performantele sale agricole si electrice.
AgriCloud lanseaza o noua linie de business – servicii de consultanta pentru panouri solare peste culturile agricole existente. Compania aduce si promoveaza in Romania, Bulgaria si Republica Moldova, un nou concept benefic atat pentru natura, cat si pentru nevoile oamenilor: agrivoltaic. Ideea de agrivoltaic imbina atat utilizarea panourilor solare in agricultura pentru a produce energie, cat si posibilitatea de a produce hrana, pe acelasi teren.
Rezolv Energy, producator independent de energie regenerabila axat pe Europa Centrala si de Sud-Est, Rezolv Energy, care detine deja peste 2 GW de energie curata in curs de pregatire in Romania, inclusiv ceea ce va fi cel mai mare proiect solar din Europa, a achizitionat drepturile de a construi si exploata o centrala solara de 229 MW in localitatea Silistra din nord-estul Bulgariei, la mai putin de 10 km de granita cu Romania de pe teritoriul judetului Calarasi. Denumita "Sfantul Gheorghe", constructia urmeaza sa inceapa la finalul acestui an; se asteapta ca centrala sa fie finalizata la inceputul anului 2025.
Unic in tara: Targul Prosumatorilor RoEnergy Romania, 4-6 octombrie 2023, va asteapta cu expozanti din trei continente. Campaniile Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) ,,Casa Verde Fotovoltaice” reprezinta indiscutabil cel mai mare succes dintotdeauna al vreunui program guvernamental romanesc. Ati mai intalnit vreodata ca inscrierile intr-un program sa se epuizeze in doua, trei minute in toate regiunile tarii?
Firma InterNET SRL, un pionier in Europa de Sud-Est, inclusiv Romania, in noul domeniu Agrivoltaics, stiinta care combina productia de energie electrica cu agricultura pe aceleasi suprafete de teren, a proiectat, integrat si realizat in premiera in Romania proiecte agrivoltaice care integreaza intr-un mod sinergic sisteme fotovoltaice specifice, dedicate si culturi pomicole. Astfel, la baza experimentala Moara Domneasca, Jud. Ilfov, a fost prezentat un sistem agrivoltaic destinat cresterii si cercetarii culturilor pomicole, tipul de sistem fiind aplicabil culturilor de capsuni, zmeura, mur, coacaz si nu numai.
Kärcher, lider mondial in domeniul tehnologiei de curatare, a investit aproape 100.000 de euro in dotarea cu panouri fotovoltaice a sediului inaugurat anul trecut in Pipera. Pana in acest moment, compania si-a redus costurile pentru consumul conventional cu aproximativ 45%.
O serie de acte normative au fost promulgate atat la nivel european, cat si la nivel national cu scopul de a incuraja productia de energie din surse regenerabile si in particular dezvoltarea de mijloace de productie specifice, precum parcurile fotovoltaice sau eoliene. Aceste acte normative au fost elaborate pentru a atinge obiectivele politicii europene in sectorul energetic, in linie cu tratatele internationale si cu eforturile globale, de a realiza tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon.
Schneider Electric prezinta solutiile de protectie la suprasarcina si la scurtcircuit, pentru instalatiile fotovoltaice, a caror popularitate a crescut mult in ultimii ani, pe fondul eforturilor consumatorilor de a identifica surse alternative de energie electrica si a-si gestiona cat mai bine cheltuielile cu utilitatile.
Peste 3.000 MW proiecte de energie solara se vor instala in Romania pana la finalul anului 2025, arata estimarile REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, cu proiecte semnificative depuse in ultimul an pe schemele dedicate cresterii eficientei energetice.
Un studiu realizat de Karcher Romania in randul clientilor sai arata ca, doar in ultimul an, cererea pentru produsele de curatare a panourilor fotovoltaice s-a marit cu 80%. Odata cu scumpirea energiei electrice si a gazului, au aparut din ce in ce mai multi proprietari de panouri fotovoltaice. Cu toate ca acestea contribuie semnificativ la reducerea facturilor, prezinta un dezavantaj daca nu sunt curatate corespunzator – reducerea performantei. In acest sens, Karcher recomanda proprietarilor de panouri solare curatarea profesionala a acestora.
Ferestrele solare sunt ferestre care au incoporate panouri solare. Arata ca ferestrele obisnuite, dar au sticla fotovoltaica si pot transforma lumina soarelui in energie durabila.
Ministerul Energiei a anuntat disponibilitatea imediata a unui pachet de finantari ce totalizeaza aproximativ 600 milioane euro, fonduri nerambursabile in domeniul energiei regenerabile, destinate atat IMM, intreprinderilor mari, dar si companiilor nou infiintate. Acestea faciliteaza investitii in dezvoltarea de solutii „verzi” companiilor cu activitate in Romania, pentru proiecte unde fiecare beneficiar poate accesa pana la 15 milioane euro fonduri nerambursabile sau pana la 30 milioane euro pe Schema notificata.
Romania este prima tara care lanseaza o platforma de solutii verzi pentru IMM, conceputa de Raiffeisen Bank International (RBI) in cooperare cu Creative Dock. Prima etapa de dezvoltare a platformei este gandita sa ofere solutii IMM-urilor pentru reducerea costurilor, in contextul cresterii preturilor de energie electrica. Instalarea de sisteme fotovoltaice este o solutie la indemana, iar platforma asigura accesul la o retea de parteneri specializati si la finantarea oferita de Raiffeisen Bank.
Promateris, grup industrial roman si lider in Europa Centrala si de Est in productia de ambalaje biodegradabile si compostabile, anunta obtinerea finantarii Electric Up, in valoare de 100.000 de euro. Acesta este primul pas al companiei Promateris in tranzitia catre utilizarea energiei din surse regenerabile in procesul de productie. Promateris isi propune ca in urmatorii 5 ani peste 30% din totalul energiei utilizate sa provina din surse de energie alternativa.
Electricitatea joaca un rol fundamental in dezvoltarea Africii Subsahariene, facilitand tratarea apei si accesul la surse de apa potabila, precum si asigurand conditii mai bune de viata, intr-o regiune cu economie emergenta si crestere demografica accelerata. Pentru a face fata cererii de energie electrica intr-un mod eficient si care sa ia in considerare preocuparile legate de schimbarile climatice, Africa GreenTec vine cu o abordare holistica. Proiectul ImpactSites este orientat catre imbunatatirea productivitatii energetice prin utilizarea energiei solare.
De mult timp fermierii si cei care locuiesc in zone cu profil predominat agricol au incercat sa devina cat mai independenti de retelele de distributie clasice. Cateva din motivele care duc la aceasta concluzie sunt faptul aceste retele nu sunt intotdeauna de incredere, avariile si pierderile fiind ceva obisnuit, preturile mari platite pentru utilitati si investitiile scazute facute in acest domeniu de catre autoritati, in special in zonele retrase sau greu accesibile. Un kit panouri fotovoltaice ar rezolva, cel putin in parte, aceasta problema.
În prezent, în România nu există un sistem de sprijin coerent pentru instalarea de noi capacități regenerabile care să susțină atingerea țintei de 30,7%, asumată pentru 2030, arată cea mai recentă analiză a Bankwatch. Raportul analizează sectorul energiei regenerabile din România, cu precădere schimbările legislative, și face apel la nevoia de stabilitate și predictibilitate pentru dezvoltarea sectorului.
Comisia Europeana a lansat o consultare publica referitoare la viitoarea Strategie a UE privind energia din surse regenerabile offshore (cum ar fi energia solara/eoliana offshore, precum si noi oportunitati cu privire la energia mareelor si oceanelor), care va fi adoptata mai tarziu in cursul acestui an. Strategia va sprijini dezvoltarea si integrarea surselor offshore in mixul energetic al UE, pentru a sustine obiectivele ambitioase in materie de clima pentru 2030 si 2050.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca implementeaza in perioada 2019 - 2020 un proiect european de cercetare si inovare bazat pe agricultura inteligenta (senzoristica), proiect care evalueaza in timp real o serie de parametri din aer/sol (temperatura, pH, umiditate, conectivitate electrica, componenta in minerale si microelemente ale solului) in paralel cu starea de sanatate a culturilor, in scopul promovarii noilor tehnologii digitale catre fermieri.
Romania participa in aceasta luna la Solar Decathlon Europe din Ungaria, competitia mondiala dedicata celor mai inovative si eficiente locuinte alimentate cu energia solara, cu proiectul OVER4. Editia din 2019 a competitiei Solar Decathlon Europe 2019 se desfasoara in Szentendre, Ungaria, si are ca tematica renovarea si reabilitarea cladirilor existente.
Potrivit unui nou raport al Curtii de Conturi Europene, UE trebuie sa ia masuri semnificative pentru a produce mai multa energie electrica din energie eoliana si din energie solara si pentru a-si atinge astfel obiectivele in materie de energie din surse regenerabile. Curtea arata ca, desi atat energia eoliana, cat si cea solara au inregistrat o crestere puternica din 2005, din anul 2014 s-a observat o incetinire.
In acest moment, legislatia aferenta pentru prosumatorii cu capacitati de pana la 27 kw care pot vinde energie in retea este finalizata 100%. Ceea ce inseamna ca in 2019 in Romania vor apare primii prosumatori. RoEnergy Romania Bucuresti 2019 este singurul Targ de Energii Regenerabile din Romania, care va pregateste pentru noua piata a prosumatorilor!
Sistemele de irigare alimentate cu energie solara sunt acum o tehnologie accesibila si ecologica atat pentru fermierii mari cat si pentru cei mici din tarile in curs de dezvoltare. Dar acestea necesita sa fie gestionate si reglementate in mod adecvat pentru a evita riscul de utilizare a apei intr-un mod nesustenabil, se mentioneaza intr-un nou raport FAO.
Curtea de Conturi Europeana desfasoara un audit prin care urmareste sa determine eficacitatea sprijinului pus la dispozitie de UE si de statele membre pentru productia de energie electrica din energie eoliana si energie solara fotovoltaica. In momentul de fata, principalele doua surse de energie regenerabila utilizate in acest scop sunt energia eoliana si energia solara fotovoltaica, acestea fiind pe cale de a deveni cele doua modalitati cel mai putin costisitoare de producere a energiei electrice.
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>