Vrei sa-ti transformi casa intr-un spatiu mai ecologic si durabil? Iti prezentam in continuare cum sa alegi materialele de constructie adecvate si tehnologiile inovative, pentru economisirea energiei si reducerea facturilor la utilitati. Afla detalii despre investitii inteligente pentru gradina si spatiile exterioare ale casei. Astfel vei reusi sa locuiesti confortabil, eficient, sustenabil.
Unic in tara: Targul Prosumatorilor RoEnergy Romania, 4-6 octombrie 2023, va asteapta cu expozanti din trei continente. Campaniile Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) ,,Casa Verde Fotovoltaice” reprezinta indiscutabil cel mai mare succes dintotdeauna al vreunui program guvernamental romanesc. Ati mai intalnit vreodata ca inscrierile intr-un program sa se epuizeze in doua, trei minute in toate regiunile tarii?
Ferestrele solare sunt ferestre care au incoporate panouri solare. Arata ca ferestrele obisnuite, dar au sticla fotovoltaica si pot transforma lumina soarelui in energie durabila.
Romania participa in aceasta luna la Solar Decathlon Europe din Ungaria, competitia mondiala dedicata celor mai inovative si eficiente locuinte alimentate cu energia solara, cu proiectul OVER4. Editia din 2019 a competitiei Solar Decathlon Europe 2019 se desfasoara in Szentendre, Ungaria, si are ca tematica renovarea si reabilitarea cladirilor existente.
Casele din baloti de paie sau lut realizate cu materiale naturale de constructie — piatra, lut, nisip, lemn si paie — si care functioneaza pe principiul ecologic si a economisirii energiei, starnesc un interes din ce in ce mai mare in toata Transilvania. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara AgroSIC lanseaza incepand cu data de 1 iulie un curs de construire de case din baloti de paie. Inscrierile pentru cursul de teorie si practica se fac pana in data de 28 mai 2018.
In ultimii ani, in Romania se vorbeste din ce in ce mai mult despre producerea de energie pe cont propriu cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperisul casei ori in curte, care transforma energia solara in electricitate. Energia astfel generata poate servi la iluminat ori la incalzirea locuintei. Stirea de ultima ora este faptul ca tehnologiile care costau foarte mult anii precedenti, au ajuns sa se ieftineasca semnificativ. Practic, acest lucru ar transforma consumatorii de energie in producatori, generand o adevarata Revolutie Energetica in tara noastra.
In localitatea Brütten din Elvetia a fost construita prima casa multifamiliala capabila sa functioneze singura, fara nicio sursa externa de energie. Niciunul din cele noua apartamente nu este conectat la reteaua electrica deoarece toata energia vine de la soare, iar caldura de la pamant.
Pentru extinderea suprafetei verzi din zonele de locuit urbane exista posibilitatea realizarii de acoperisuri verzi, aceasta fiind o abordare inovatoare la noi in tara. Acesta sporeste performanta energetica a cladirii si faciliteaza sistemul de drenaj al apei.
Astazi, 12 octombrie 2016, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a luat decizia suplimentarii bugetului alocat populatiei pentru Programul Casa Verde de la 60 de milioane de lei, la 80 de milioane de lei. Prin aceasta decizie, aproximativ 3.000 de noi beneficiari vor putea accesa acest program prin care se pot instala sisteme de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire.
Sistemul de policultura „hugelkultur” poate fi construit manual sau cu ajutorul masinilor si utilajelor atat in spatiul urban cat si in cel rural.
Geoff Lawton este un renumit consultant in permacultura, designer si profesor care a reconstruit o ferma ecologica in desertul Wadi Rum din Iordania.
Centrul de instruire si consiliere energetica „Green Mogo" va contribui la rezolvarea crizei climatice ajutand populatia locala sa-si reduca impactul asupra mediului prin reducerea consumului de energie si printr-un mod de a construi prietenos cu natura. Centrul va fi gazduit de o cladire demonstrativa zero-energie realizata prin modernizarea sediului actual al organizatiei si va deveni un instrument didactic in sine pentru promovarea sustenabilitatii energetice si adaptarii la schimbarile climatice.
Casa proiectata de arhitectul Scott Specht este ultima noutate in ceea ce priveste casele ecologice. Casa Zero este o casa mica, prefabricata care poate fi ridicata foarte repede si care poate oferi spatiu confortabil pentru pana la 4 persoane. Ceea ce o diferentiaza de celelalte case ecologice este faptul ca se poate sustine independent fara a avea nevoie sa fie conectata la utilitatile de zi cu zi.
Ecologia devine un stil de viata, care presupune grija pentru mediul in care traim si pentru viitorul copiilor nostri.
World Expo Milano 2015 va avea loc in perioada 1 mai – 31 octombrie 2015.
Ferma biologica ''Herdade do Freixo do Meio'', Montemor-o-Novo, Portugalia, incearca sa produca folosind modelul de permacultura care se bazeaza pe resursele naturale si pe traditia agricola raspandita aici, care includea cultivarea stejarul de pluta, a graului si cresterea oilor sau a curcilor..
Curtea unei casei impunatoare din Toronto a fost in mod constant afectata de resturile vegetale din jur iar piscina a devenit atat de intunecata ca servea mai mult de iaz.
AVAAZ.ORG a initiat la nivel global o campanie sociala denumita ”Marsul global pentru actiune climatica”..
Fermierii de la tara pot sa-si faca piscina, din baloti de paie sau fan adunati in gospodarie dupa recoltarea culturilor de paiose si furajere.
O noua sesiune de apeluri pentru Programul ‘Casa Verde’ va fi demarata in acest an, dar acest lucru depinde foarte mult de rata incasarilor inregistrate la Fondul pentru Mediu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
In perioada 10-14 iulie, mesterul incubator107, Teodor Terpez, Designer Certificat de Permacultura va sustine cursul “Introducere în Permacultura”, in cadrul taberelor Murmur Colectiv.
In iulie 2013, compania Amazon din Japonia, timp de 3 luni, a inlocuit masinile de tuns iarba cu o turma de capre.
Printr-un program cu finantare europeana, 10-14 hoteluri din 7 tari europene vor fi deschizatoare de drumuri. Hotelurile-pilot vor fi asistate tehnic pentru a atinge standardul de „Hoteluri cu consum aproape Zero Energie”. Cu acest prilej ABMEE a prezentat conditiile de acces pentru hotelurile si pensiunile care doresc sa se inscrie in competitie, pentru a deveni „Proiectul Pilot al Romaniei”.
Stephen Ritz, profesor in South Bronx - New York, cu ajutorul studentilor si familiilor sarace, a realizat gradini pe verticala care produc peste 25000 kg de legume.
Economisiti 75 litri apa potabila pe zi! La utilizarea apei trebuie sa se ia in considerare aspectele ecologice si economice.
Agricultorul care a imblanzit soarele, vantul si apa si le-a pus la munca in propria curte.
Scopul de baza al acestei incalzitor este de a capta caldura data de o flacara de lumanare si se bazeaza pe o combinatiei intre suruburi si piulite de otel si ghivece de flori din ceramica.
Termenul-limita pentru depunerea candidaturilor la titlul de Capitala europeana verde in 2016 a expirat si in competitie au intrat urmatoarele 12 orase din 11 tari diferite: Dabrowa Gornicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander (Spania), Tours (Franta), Umeå (Suedia), Zaragoza (Spania), Pitesti (Romania).
O gradina spa este un mediu de apa, verdeata si flori, in spatiu liber, creat cu scop terapeutic. Acest tip de spa promoveaza relaxarea corpului si a spiritului.
In datele de 19 si 20 septembrie, in cadrul campaniei Lumea pe care o vrei, specialisti in domeniul urbanismului din toata Uniunea Europeana au fost invitati in capitala daneza Copenhaga pentru a prezenta solutii durabile de eficienta energetica puse in practica. Specialistii participanti provin din Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Lituania, Polonia si Marea Britanie.
In ultimii ani, actuala conducere administrativa a orasului Avrig s-a implicat intr-o serie de programe, proiecte, contacte, demersuri si schimburi de buna practica si experienta comune, cu diversi parteneri si colaboratori din China, toate acestea avand legatura cu domeniul productiei energiei 'verzi' si exploatarii resurselor energetice nepoluante locale.
Gradinaritul a crescut constanta in ultimii ani de-a lungul Americii si chiar astronautii ar putea lucra in spatiu, intr-o gradina selenara.
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>