Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Peste 800 milioane EUR fonduri nerambursabile pentru investitii in energie verde vor fi disponibile in urmatoarele saptamani prin programul Fond pentru Modernizare - termenul de incetare a plafonarii pretului la energie se apropieFonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania.


Fondul pentru Modernizare pune la dispozitia companiilor un buget total de 815 milioane euro pentru investitii in energie regenerabila, atat intr-o schema dedicata eficientizarii consumului, prin instalarea de panouri fotovoltaice (cu o alocare de 415 mil. euro), cat si in productia de energie verde din surse diverse (cu o alocare de 400 mil. euro).

Este o ocazie unica deoarece alocarea este foarte generoasa, iar cererea din piata creste intr-un ritm accelerat. Fabricile, retailerii si alti consumatori nu pot rata aceasta oportunitate, in contextul in care termenul de incetare a plafonarii pretului la energie se apropie. Avem discutii pentru proiecte mari si foarte mari in productia de energie verde si suntem convinsi ca banii proveniti din comercializarea certificatelor de CO2 pot pune Romania pe harta marilor producatori de energie regenerabila din Europa”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Ministerul Energiei a publicat pe parcursul lunii Ianuarie ghidurile consultative aferente ambelor apeluri (autoconsum si productie energie verde), cea mai mare parte a fondurilor fiind adresate investitiilor cu panouri solare.

 

1. Sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsum – 415 mil. EUR

Companiile care solicita fonduri nerambursabile pentru propriul consum vor avea la dispozitie un total de 415 milioane euro, din care mai mult de 85% sunt destinati investitiilor in cresterea eficientei energetice cu panouri solare, urmate de cele realizate prin energie eoliana (30 mil. euro) si nu in ultimul rand hidro (25 mil. euro).

Roxana Mircea managing partner REI Grup webIn acest caz, vorbim de un standard de cost de 1 milion euro pentru proiecte de sub 1 MW si de 500.000 euro pentru cele cu putere instalata de peste 1 MW. Recomandam companiilor, in cazurile in care depasesc cu putin 1 MW putere instalata, sa solicite 0,99 MW pentru a beneficia de un grant mai mare. Estimam ca pentru proiectele de pana intr-un MW un grant de circa 350-375.000 euro, iar la peste 1 MW de doar 250-300.000 de euro/MW. In plus, companiile trebuie sa prezinte 12 facturi consecutive si strict pe baza acestor facturi se calculeaza si puterea instalata a noii centrale fotovoltaice”, a precizat Roxana Mircea.

 

2. Sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile – 400 mil. EUR

Dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice care injecteaza in retea energie vor beneficia de un standard de cost maximal de 500.000 euro.

Bugetul total estimat se ridica la 400 milioane euro, dintre care 200 milioane euro pentru energie solara, energie eoliana (100 mil. EUR) si energie hidro (100 mil. EUR).

Companiile care vor solicita sprijin nerambursabil de 100-150.000 EUR/MW ar putea fi castigatoare sau grantul chiar ar putea scadea la 60-70.000 euro daca vor castiga 10 proiecte mari, de 250-300 MW, si vor consuma tot bugetul de 200 milioane euro alocat energiei solare”, a mai adaugat Roxana Mircea, care a subliniat ca si in acest caz se va aplica principiul „cine solicita cel mai putin euro/MW”.

Solicitantii eligibili, in cazul ambelor apeluri, pot fi atat start-up-uri, microintreprinderi, IMM, dar si intreprinderi mari, iar un proiect de investitii va beneficia de un maximum de 20 milioane euro/investitie.

 

Conditii cheie pentru aplicanti:

    • Societatile aplicante trebuie sa aiba activitatea privind producerea de energie electrica - clasa CAEN 3511 – Productia de energie electrica, inscrisa in Statutul societatii drept activitate principala sau secundara;
    • Intreprinderile nou-infiintate trebuie sa aiba capital social subscris varsat de min. 100.000 lei;
    • La depunerea proiectului este necesar Studiul de fezabilitate.

 

Recomandam tuturor companiilor sa demareze pregatirea documentatiei cu maxima celeritate, cu proiectanti autorizati, cu experienta, si consultanti care dau garantia implementarii proiectelor cu succes. Proiectele odata depuse la Ministerul Energiei pot fi implementate, se pot monta centralele fotovoltaice, insa numai dupa derularea unei proceduri de achizitie ce urmeaza instructiunile transmise de Autoritate”, a mai punctat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

 

Etapele derularii proiectului:

    • se stabileste care este dreptul real asupra terenului (proprietate, concesiune, superficie);
    • se elaboreaza studiile geo-topo;
    • se solicita un certificat de urbanism;
    • se depune solicitare la Ministerul Mediului.


Important! Studiile de solutie se efectueaza de catre companii autorizate de distribuitorii de energie si dureaza aproximativ 4-6 luni elaborarea lor, iar un ATR (Aviz tehnic de racordare) pentru proiecte de sub 5 MW poate dura intre 9 pana la 12 luni.

 

REI Grup: Proiecte de peste 1.000 MW, in pregatire, pe viitoarele sesiuni din programul „Fond pentru Modernizare”.

Programul “Fondul pentru Modernizare” a debutat in luna noiembrie a anului trecut, odata cu sesiunea dedicata sectorului agriculturii, unde fermierii au putut accesa 150 milioane euro din cei peste 500 milioane euro pusi la dispozitie de MADR. Spre finalul anului a fost lansata si sesiunea dedicata autoritatilor publice, unde exercitiul a fost unul competitiv, pe principiul „primul venit - primul servit”.

Peste 700 de primarii si consilii locale au depus proiecte in prima zi a sesiunii, unde echipa REI a reusit sa asigure o cota importanta din proiecte, de peste 20% dintre acestea.

Pentru cele doua apeluri de proiecte care ar trebui sa se deschida pe parcursul lunii martie, pentru o perioada de circa 3 luni, echipa REI are deja in pregatire peste 200 de proiecte a caror valoare totala instalata depaseste 1.000 MW.

Credem ca domeniul energiei regenerabile are un potential urias de dezvoltare in Romania, in special datorita amplasarii tarii noastre si a reliefului care ne ajuta. Cererile pentru atragerea de fonduri nerambursabile au crescut de la o zi la alta si de la o sesiune la alta. Am inceput deja sa lucram cu sute de companii care vor instala peste 1.000 MW capacitate noua de energie, in special generata de panourile fotovoltaice. Colaboram cu cei mai buni proiectanti din Romania si asta ne da garantia ca vom reusi sa ducem la bun sfarsit toate proiectele in care suntem implicati”, a punctat Roxana Mircea.

 

REI Grup: Peste 500 MW si peste 250 de proiecte depuse in ultimii doi ani pentru proiecte de energie

Un numar de peste 250 de proiecte au fost depuse cu succes in ultimii doi ani de echipa REI in domeniul energiei regenerabile, atat pentru companii cat si pentru institutii publice, fiind lider pe piata serviciilor de consultanta in acest sector.

Am reusit sa atingem o medie de 20% proiecte depuse pe toate schemele dedicate finantarilor in domeniul energiei regenerabile, atat pe schemele din PNRR sau prin POIM pentru companii cat si cele pentru Unitatile Administrativ Teritoriale sau cele dedicate fermierilor”, a mai adaugat Roxana Mircea.

La finalizare, cele peste 250 de proiecte intermediate de echipa REI vor aduce pe piata de energie peste 500 MW capacitate noua instalata.

 

Despre REI Grup

REI FINANCE ADVISORS, REI INTERNATIONAL CONSULTING si TOUCHED MARKETING, parte a REI Grup, sunt companii specializate in elaborarea, implementarea si monitorizarea proiectelor de investitii atat prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare, PNDR), cat si pe scheme de ajutor de stat (HG 959/2022, HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).

Potrivit datelor din 2022, REI se situeaza pe locul al doilea, la nivel national, in topul companiilor de consultanta specializate in atragerea de finantari prin fonduri europene si ajutoare de stat.

Echipa REI numara in prezent peste 80 de consultanti specializati, in 13 birouri la nivel national, cu o vasta experienta in domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau international.

REI a reusit cu succes atragerea finantarii pentru peste 1.000 de clienti la nivel national, cu peste 1.000 de proiecte implementate si o rata de succes – lider in domeniu – de 99%.

Cu o experienta de peste 10 ani, specialistii REI se adapteaza usor cerintelor pietei, cunoscand foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile si identifica oportunitatile de obtinere de finantari din surse interne si externe. Acestia gestioneaza eficient activitatile proiectelor, relatia cu autoritatile publice si pe cea cu companiile private, atat companii multinationale, cat si companii antreprenoriale romanesti. Mai multe detalii despre activitatea REI, aici

Noutati

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

17-07-2024 Agricultura ecologica

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări s... Mai multe>>

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

17-07-2024 Energie regenerabila

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

UE a reușit și nu prea să pună bazele unei piețe emergente a hidrogenului din surse regenerabile, potrivit unui raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană. Comisia Europeană a luat unele măsuri care s-au dovedit de succes, dar drumul, mai precis lanțul valoric al hidrogenului, rămâne presărat cu obstacole. Există puține șanse ca UE să își atingă până în 2030 obiectivele pentru producția și importul de hidrogen din surse regenerabile. Mai multe>>

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

17-07-2024 Eco / Bio

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

Impact Hub Bucharest, alături de Raiffeisen Bank România, lansează etapa Seed Stage, parte din cel mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Antreprenorii se pot înscrie în această etapă în perioada 10 iulie – 13 septembrie 2024. Romania ClimAccelerator oferă sprijin pentru accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantec... Mai multe>>