Sistemele de irigare alimentate cu energie solara sunt acum o tehnologie accesibila si ecologica atat pentru fermierii mari cat si pentru cei mici din tarile in curs de dezvoltare. Dar acestea necesita sa fie gestionate si reglementate in mod adecvat pentru a evita riscul de utilizare a apei intr-un mod nesustenabil, se mentioneaza intr-un nou raport FAO.
Scaderea brusca si constanta a pretului panourilor fotovoltaice ofera un nou impuls pentru utilizarea sursei de energie regenerabila ca si modalitate de sporire a capacitatii de irigare. Alte reduceri de pret ar putea provoca o revolutie in locuri precum Africa sub-sahariana, unde doar trei procente din suprafata cultivata este irigata, de sapte ori mai mica decat media globala.
"Expansiunea rapida a sistemelor mai accesibile de irigare bazate pe energie solara, ofera solutii viabile care acopera legatura dintre apa-energie-alimente, oferind o oportunitate mai mare pentru micii fermieri sa-si imbunatateasca mijloacele de trai, prosperitatea economica si securitatea alimentara", a declarat Helena Semedo, Director General Adjunct al FAO.
FAO a prezentat o imagine de ansamblu globala a beneficiilor si riscurilor legate de sistemele de irigare cu energie solara la un forum international de la Roma. Atat raportul global al FAO, cat si un Set de Instrumente online privind Sistemele de Irigare cu Energie Solara, dezvoltate impreuna cu Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit din Germania si concepute pentru a furniza ghiduri pentru utilizatorii finali, factorii de decizie si finantatori, au fost lansate la conferinta.
"Oportunitatea oferita de energia solara mai ieftina creste de asemenea necesitatea urgenta pentru sisteme adecvate de gestionare a apei si de guvernare", a declarat Eduardo Mansur, Directorul Diviziei Terenuri si Ape al FAO. "Trebuie sa gandim strategic modul in care aceasta tehnologie poate fi utilizata pentru a incuraja o utilizare mai durabila a resurselor de apa subterana pentru a evita riscurile, cum ar fi utilizarea risipitoare a apei si captarile in exces a apelor subterane".
La nivel global, aproximativ 20% din terenurile cultivate sunt irigate si contribuie la aproximativ 40% din productia totala de alimente.
Irigarea sporeste productivitatea agricola in diverse moduri, inclusiv prin posibilitatea de a obtine culturi mai variate pe an. Sistemele de irigare cu energie solara ofera posibilitatea reducerii emisiilor de GES pe unitatea de energie utilizata pentru pomparea apei cu mai mult de 95% comparativ cu alternativele alimentate cu energie electrica generate prin arderea motorinei sau a combustibililor fosili, conform raportului FAO.
Evaluarea viabilitatii economice a unui sistem de irigare cu energie solara are nevoie de o analiza a unui spectru larg de parametri, inclusiv marimea si configuratia sistemului, capacitatea de stocare a apei si fezabilitatea, adancimea fantanii, distanta pana la zona care trebuie irigata si tipul de sol care urmeaza sa fie irigat. Asa-numitele "perioade de rascumparare" pentru astfel de investitii depind de conditiile de mai sus, de culturi si de piete, precum si de prezenta actiunilor stimulente din partea guvernelor la preturi.
FAO indeamna guvernele sa isi revizuiasca schemele de stimulare pentru a favoriza "subventiile verzi" fata de cele pentru combustibilii fosili.
Pompele solare pentru irigare ar putea, de asemenea, sa provoace extractia nesustenabila de apa subterana, deoarece fermierii ar putea incerca sa extinda suprafetele plantate sau sa treaca la culturi cu consum mai mare de apa. Aproximativ 30% din bazinele acvifere din India, de exemplu, sunt considerate deja in stare critica.
Desi irigarea prin picurare adaptata poate duce la economisirea apei, presupunerea ca ea va fi aplicata automat la nivelul fiecarei ferme este o eroare, se spune in raport. Deciziile privind politica de irigare ar trebui luate dupa contabilizarea adecvata a apei pe zone mai extinse, deoarece precipitatiile, apa de suprafata, apele subterane, umiditatea solului si procesele de evaporare legate de diferite utilizari ale terenurilor fac parte din acelasi ciclu hidrologic.
Sistemele moderne cu energie solara ofera instrumente utile pentru imbunatatirea managementului apei, cu dispozitive electronice de control capabile sa furnizeze date in timp real privind nivelele rezervoarelor de stocare, viteza pompei si nivelul apei subterane in zona de foraj, care ar putea declansa decizii de reglementare de la distanta pentru a preveni utilizarea excesiva. India si Egiptul, ambele experimenteaza o astfel de abordare.
O alternativa viabila este de a stabili tarifele pentru apa in raport cu calculele ofertei si cererii determinate prin imagistica prin satelit si termica, o tehnica usurata chiar si la nivelul campurilor individuale de catre Portalul Cu Acces deschis al FAO pentru Productivitatea Apelor (WaPor).
Una dintre recomandarile cardinale ale FAO pentru o mai mare utilizare a irigarii cu energie solara este de a se asigura ca nu se extrage apa nicaieri fara un plan adecvat de gestionare a apei.
E ceva de facut pe acest segment. Un sondaj al expertilor tehnici din 25 de tari sugereaza ca in timp ce trei sferturi dintre state au programe si politici guvernamentale de promovare a irigarii la scara redusa, mai putin de jumatate au reglementari specifice care sa limiteze captarea apelor subterane pentru astfel de scopuri.
Panourile solare produc energie chiar si in momentele in care nu este necesara nici o irigatie, deschizand astfel oportunitati semnificative de a alimenta cu energie masinile agricole, mori, purificatoare de apa si unitati de depozitare la rece, toate contribuind la dezvoltarea rurala si la venituri. In unele cazuri, energia solara poate deveni, de asemenea, o "recolta remunerativa" in cazul in care fermierii sunt incurajati sa reduca cantitatea de apa excesiva, optand sa adune energia si sa vanda surplusul de energie la reteaua electrica.
F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>
26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>
10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>
18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>
07-03-2024 Irigatii
Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>
16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente
Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>