Carnatii “Csabai kolbasz”

Csabai kolbaszsau „Csabai vastagkolbász, produs IGP (Ungaria), se prepara din carne tocata si slanina tare, provenite de la animale ingrasate pana la o greutate de cel putin 135 kg.

 








Animalele sunt obtinute prin incrucisarea porcilor de carne din rasa Marele Alb ungureasc cu porci din rasa Mangalita cu parul lung si cu varietati originare din campia ungara, precum si cu varietati din rasele Hampshire, Duroc si Pietrain si hibrizi ale acestora.

 

Calitatea adecvata a carnii pentru prepararea produsului se obtine prin dezosarea manuala, care permite inlaturarea completa a tendoanelor in cursul prelucrarii a aproape intregii mase de carne.

 

Csabai kolbász” este un produs din carne cu un continut de proteine fara tesut conjunctiv de minimum 15 %, in componenta caruia intra carne de porc si slanina tare, tocate pana la dimensiunea de 4-6 mm si introduse in intestine groase de porc sau in intestine artificiale permeabile la abur, afumat in general la fum de fag, maturat si conservat prin uscare. Este condimentat in mod traditional cu ardei dulce macinat si ardei iute macinat, usturoi, seminte de chimen si sare. Ardeiul iute macinat este cel care predomina.

 

Forma carnatului este cilindrica, cu diametrul de 40-60 mm si lungimea de 20-55 cm, iar densitatea este uniforma. Capatul legat, de care atarna carnatul, este alungit, iar celalalt capat este rotund. Pielita este curata si are suprafata uniforma, fara defecte sau mucegaiuri, usor denivelata si aderand bine la umplutura. Culoarea este rosu inchis, bucatelele de slanina fiind vizibile prin pielita. Umplutura este compacta, flexibila si bine inchegata, se taie usor in felii si nu este nici moale, nici tare, ci usor masticabila. In sectiune se vad granulele de carne si de slanina de 4-6 mm, colorate in roșu inchis si, respectiv, in portocaliu, de ardeiul iute si distribuite uniform in pasta de carne. Carnatul are un miros placut de afumatura si mirodenii si un gust armonios, picant datorita ardeiului iute. Este comercializat in vrac sau ambalat in cantitati variate, intreg sau in felii, inclusiv sub vid sau sub atmosfera modificata.

 

Csabai kolbászeste produs in interiorul granitelor administrative ale oraselor Békéscsaba si Gyula.

 

Csabai kolbászse prepara din spata, ciolanul, fleica, cotletul, ceafa si costita (carnea fiind dezosată manual) de pe semicarcase (respectiv, fara cap si picioare) si din slanina tare (fara glande), provenite de la porci obtinuti prin incrucișarea raselor menționate.

 

Bucatile de carne (congelate la o temperatura de - 2 °C pana la - 4 °C sau refrigerate in prealabil intre 0 °C si 7 °C) si slăaina (congelata intre 0 °C si - 7 °C) sunt tocate la masina pana la dimensiunea unor granule de 4-6 mm, dupa care se adauga condimentele si azotatul de sodiu. Cu pasta rezultata (care are o temperatura intre 0 °C si - 4 °C) sunt umplute la masina intestinele groase de porc sau intestinele artificiale permeabile la abur, dupa care carnatii sunt fie capsati, fie legati la capat.

 

Carnatii umpluti sunt apoi afumati la fum de busteni din lemn de esenta tare (in special fag) care ard lent, timp de 3-5 zile la o temperatură de 20 °C, intr-un spatiu cu umiditatea relativa cuprinsa intre 90 % si 70 %.

 

Denumirea Csabai kolbász” apare pentru prima data in literatura in anii 1930. In monografia Békés vármegye, publicata in 1936, se mentioneaza ca orasul Békéscsaba isi datoreaza reputatia industriei de prelucrare a carnii. Gyula Dedinszky, primul care a redat istoria completa a popularului Csabai kolbász”, afirma ca la sfarsitul secolului carnatii erau apreciati numai de localnici, cu ocazia taierii porcilor, dar ulterior faima lor s-a raspandit in tot judetul, iar dupa 10 sau 20 de ani, in toata Ungaria. Dupa parerea lui Dedinszky, specificitatea carnatilor este data de metoda de productie, de ingrediente si de condimente, principalul condiment fiind ardeiul iute. Pe langa ardei iute si sare se regasesc, fara a fi predominate, chimen, piper si usturoi. Condimentele sunt integrate armonios, ardeiul iute iesind in evidenta ca aroma si culoare. Descrierea tehnologiei utilizate si reteta au aparut in numeroase publicatii inca din 1930.

 

Productia industriala a „Csabai kolbászin judetul Békés dateaza de la inceputul secolului al XX-lea. Sertéshizlaló és Húsipari Rt. (intreprindere de ingrasare a porcilor si de prelucrare a carnii), fondata in 1911 in Békéscsaba, producea, dupa recomandarile maestrilor macelari din imprejurimile orasului, carnați usor picanti, condimentati, din intestine groase de porc. Carnatii corespundeau gustului si obiceiurilor de consum ale acestor maestri macelari, datorita experientei si cunostintelor carora „Csabai kolbásza devenit in final unul din cele mai importante produse locale, denumit dupa orasul de origine. In orasul vecin Gyula, care, ca urmare a marimii sale, avea numerosi macelari, afacerile de familie se orientau, din ce in ce mai mult, catre productia de „Csabai kolbász. András Stéberl, maestru macelar specializat in prepararea carnatilor a cumparat o fabrica in centrul orasului, lansand productia „industrialade carnati uscati. Aceasta a devenit una din cele mai mari fabrici de prelucrare a carnii din regiune, in care erau angajati lucratori calificati din zonele vecine, inclusiv din Békéscsaba, unde maestrii macelari initiasera productia carnatilor usor picanti din intestine groase de porc. Denumirea „Csabai kolbászaminteste originea in orasul vecin a carnatilor.

 

Perioada de glorie a „Csabai kolbász” tradițional s-a situat intre cele doua razboaie mondiale. Dupa al doilea razboi mondial, productia de „Csabai kolbász” a continuat la Békéscsaba si Gyula in pofida nationalizarii, a restructurarilor repetate si a schimbarilor de proprietar.

 

Reputatia „Csabai kolbász” a fost confirmata prin articole din presa nationala si regionala, precum si la Festivalul carnatilor Csaba, care, din 1997, are loc in fiecare an, in a doua jumatate a lunii octombrie, la Békéscsaba.

 

O dovada a prestigiului „Csabai kolbászo reprezinta decernarea, in 1999, a premiului Kiváló Magyar Termék (Produs maghiar de excelenta) si, in 2000, a premiului special al Hungaropack, competitia maghiara dedicata ambalajelor.

 

 

 

SURSA: www.agriculturae.ro


 

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>