Produsele de vanat sunt fara concurenta in Europa. Domeniul cel mai interesant pe Piata Interna a Uniunii Europene sunt mezelurile de vanat.
Europenii ca si romanii au auzit de colesterol si trigliceride si au o atitudine mai radicala fata de acizii grasi nesaturati. In ultimul timp au inceput sa descopere gustul mezelurilor de vanat.
Daca inainte acest tip de produse se gasea numai in restaurante, acum ceafa de urs, carnati de mistret sau salam de caprioara pot fi cumparate din supermaketuri si magazine.
Putinii producatori din domeniu spun ca este o piata cu potential, dar asta pentru a-si mentine monopolul profitabil, dar cine are inspiratia sa investeasca acum intr-o astfel de afacere va avea de castigat.
Foarte apreciate pe piata occidentala, preparatele din vanat sunt considerate delicatese si sunt recomandate in primul rand persoanelor ce au probleme cu tensiunea arteriala, cu ficatul sau cu colesterolul.
Fata de tarile occidentale, Romania are un avantaj covarsitor: suntem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste fauna cinegetica comestibila si daca se vor lua masuri de rationalizare a acestui fond inestimabil cantitativ dar si prin diversitatea acestuia, vom avea numai de castigat.
Directorul de productie al unei societati bucurestene ce fabrica astfel de mezeluri declara ca unitatea a inceput sa produca in 2002, iar anual vanzarile cresc cu 50%.
Exista o piata care inca nu este suficient abordata de romani si care cuprinde Germania, Olanda, Italia si unde preturile sunt mai mult decat incurajatoare, cu desfacere sigura.
Un alt exemplu il constituie Directia Silvica Miercurea Ciuc care prelucreaza pe an 60 – 70 tone de carne de vanat, din care rezulta 20 de tone de preparate.
Unitatea comercializează salamurile din carne de vanat cu 267.000 lei/kg iar pastrama cu 297.000 lei/kg, de exemplu. Unele produse mai sofisticate au preturi si mai mari.
La produsele de urs oferta este foarte redusa, deoarece exemplarele impuscate sunt putine, fiind o specie protejata.
Dar cele mai cautate preparate de vanat sunt cele de cerb si din vanat salbatic inaripat.
Materia prima pentru societatile producatoare de preparate de vanat este Regia Natională a Padurilor in colaborare cu Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, pe baza de contracte.
In orice caz poate fi sigur o afacere profitabila, mai ales ca se combina perfect cu vanatoarea ca îndeletnicire, cu turismul montan si chiar cu cicloturismul montan.
Deoarece piata materiei prime este foarte restrictiva, cei care vor investi primii vor castiga sigur si vor realiza un monopol tacit in acest domeniu, iar odata cu cresterea nivelului de trai poate deveni ceva traditional.
Romania este o tara cu o mare biodiversitate si cu un procent ridicat de ecosisteme naturale intacte.
Aici se gaseste cea mai mare suprafata de padure naturala din Europa si pe teritoriul ei sunt numeroase culoare de migratie.
Nivelul ridicat al diversitatii ecosistemelor si localizarea geografica se reflecta in bogata diversitate floristica si faunistica, reprezentata de peste 3500 specii de plante si mai mult de 30.000 de specii de animale.
Marea majoritate a ecosistemelor naturale se gasesc in paduri si sunt gospodarite de Regia Nationala a Padurilor- Romsilva.
In Romania sunt aproape in egala masura reprezentate toate formele de relief; muntii, dealurile si campiile cu ecosistemele specifice, ocupând suprafete aproximativ egale.
Integritatea naturala a ecosistemelor forestiere este indicata si de prezenta unei game complete a faunei de padure europene. Specii de mult disparute in alte parti ale Europei pot fi intalnite in fondurile de vanatoare gospodarite de RNP - Romsilva, in populatii viabile si valoroase.
Fondurile de vanatoare ce au o marime minima de 5.000 ha la campie, 7.000 ha la deal si 10.000 ha la munte, sunt de multe ori grupate in complexe cinegetice cu suprafete mari, pentru un management integrat si durabil al speciilor de interes cinegetic.
Regia Nationala a Padurilor pune la dispozitia vanatorilor cabane la un standard european, in imediata apropiere a terenurilor de vanatoare, asigurand pensiune completa.
De asemenea, asigura ghid specializat pentru actiunile de vanatoare, transport in terenul de vanatoare precum si inchirieri de arme si munitii.
Pentru a vana in Romania este necesar sa posedati un permis de vânatoare. Romania este parte a conventiei de la Berna si a celei de la Washington si in concordanta cu prevederile acestora, limiteaza metodele de vanatoare la cele selective si cu impact cat mai mic.
La
gasiti o gama variata de produse de vanat, care cuprinde salamuri crud-uscate sub diferite forme de ambalare (feliat-vid si baton), carnati crud-uscati si proaspeti, pastrama de caprioara, pastrama de mistret, pastrama de urs, ceafa de mistret si de cerb crud-uscata felii in vid, mici vanatoresti, precum si produse congelate, pulpa dezosata cerb, muschi file cerb, ceafa dezosata cerb, carne gulas cerb, pulpa dezosata caprioara, carne gulas caprioara, ceafa fara os mistret, muschi file mistret, pulpa fara os mistret, carne gulas.
Sunt preparate in conditii de maxima igiena si dupa standarde conform cerintelor UE.
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
13-09-2024 Ovine si caprine
În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>
22-07-2024 Pasari
După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
21-11-2023 Pesti
Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. Mai multe>>
12-11-2023 Porcine
Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>
12-11-2023 Animale de companie
Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>
01-11-2023 Pasari
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>
28-10-2023 Pasari
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>
26-10-2023 Zootehnie
Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>