Lucrari agricole

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul  proiect inovativ in pomiculturaROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro.

Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Soil Solutions for weed control without compromising soil Corteva AgriscienceHrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta.

Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

calitatea solului si sanatatea umanaO nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții.

Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIERPlatforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fermier, organizata de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, Bucuresti.

Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

afacere cantare industrialeGrupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara.

Mai multe>>

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romaniDupa o iarna marcata de precipitatii sub nivelul normal si conditii de ger in diferite zone ale tarii, fermierii din Romania se confrunta cu provocarile noului sezon de primvara. In timp ce in Centrul si Vestul tarii, fermierii se bucura de o aprovizionare adecvata cu resurse de apa in sol, lunile de iarna cu precipitatii foarte scazute si a temperaturilor neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, dar cu aparitia conditiilor de inghet brusc au afectat semnificativ culturile din alte regiuni.

Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

fertilizare optima a cerealelor de toamnaIn functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie.

Mai multe>>

Planificati fertilizarea - rapid si precis!

planificarea fertilizariiDaca nu aveti un plan de fertilizare creat, luna Ianuarie este momentul potrivit pentru a planifica aceasta lucrare. Scopul planificarii este acela de a folosi ingrasamantul intr-un mod cat mai eficient posibil. Doza trebuie calculata in asa fel incat sa obtinem cel mai bun randament din punct de vedere economic.

Mai multe>>

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

Aplicare ingrasaminte granulateAplicarea corecta a ingrasamintelor granulate este o veriga esentiala in tehnologia de cultivare intensiva a plantelor. Erorile de aplicare trebuie evitate intotdeauna pentru a maximiza potentialul de productie si pentru a distribui in mod optim nutrientii.

Mai multe>>

Mai multa precizie in protejarea recoltelor cu One Smart Spray de la BASF si Bosch

Protejarea recoltelor cu si mai multa precizie ONE SMART SPRAYBuruienile de pe terenurile agricole pot duce la pierderi de recolte de 30% sau chiar mai mult. Fermierii controleaza, de obicei, buruienile prin pulverizarea intregului camp cu erbicide la o doza standard. Pentru a permite un control mai precis si mai durabil al buruienilor, BASF si Bosch au dezvoltat ONE SMART SPRAY in cadrul unui joint venture.

Mai multe>>

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

Depozitare ingrasaminteIngrasamintele sunt foarte sensibile la factorii de mediu. Daca respectati cateva reguli de baza, calitatea ingrasamantului nu va fi afectata si depozitarea se va face in conditii de siguranta.

Mai multe>>

Din 20 dec. 2023 se lanseaza sesiunile pentru investitii in sectorul zootehnic si in procesare

DR 20 si DR22 - MADR anunta lansarea a doua sesiuni importante de finantareMADR va lansa in data de 20 decembrie 2023 doua sesiuni de finantare pentru interventii din cadrul PS PAC 2023-2027, astfel: Interventia DR 20 - „Investitii in sectorul zootehnic” si Interventia DR 22 - „Investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole”.

Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Legatura dintre biodiversitatea solului functiile si serviciile ecosistemelor in diferite utilizari ale solului - BIOservicES un nou proiect Horizon Europe anunta debutulProiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de parteneri din peste 11 tari, pentru o perioada de 60 de luni.

Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Curs gratuit in agricultura sustenabila si gestionarea terenuluiEsti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu mediul si sustenabil din punct de vedere economic.

Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

S-a dat startul inscrierilor la GreenFields Academy program gratuit dedicat agriculturii sustenabile sustinut de Raiffeisen BankAu inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila.

Mai multe>>

PNDR: finantare de peste 800.000 de euro pentru statie de sortare, ambalare si depozitare oua

Unitate de sortare ambalare si depozitare oua finantata de AFIR cu peste 800000 de euro fonduri europene din PNDR 2020Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a finantat in perioada 2014 – 2022 investitii in procesarea si marketingul produselor agricole, prin submasura 4.2 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Aceasta linie de finantare a beneficiat de o alocare financiara de aproximativ 503 milioane de euro, solicitarile de finantare depuse insumand peste 802 milioane de euro.

Mai multe>>

Consiliul AgriFish: Romania a propus prelungirea derogarilor pentru fermieri privind cerintele GAEC 7 si GAEC 8

Romania propune Comisiei Europene prelungirea derogarilor pentru toti fermierii europeni cu privire la rotatia culturilor si asigurarea zonelor neproductiveMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut BARBU, a propus in cadrul Consiliului Agricultura si Pescuit (AgriFish), desfasurat la Bruxelles, in data de 25 iulie 2023, prelungirea derogarii pentru toti fermierii europeni de la implementarea cerintelor GAEC 7 si GAEC 8 si pentru anul 2024, privind rotatia culturilor (GAEC 7), respectiv cea privind asigurarea unui procent minim din suprafata agricola dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8).

Mai multe>>

APIA: Obligatia GAEC 3 - este interzisa incendierea miristilor, vegetatiei uscate si a resturile vegetale pe terenurile arabile

Este necesara respectarea bunelor conditii agricole si de mediu de catre fermierii care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationaleAPIA informeaza fermierii ca incepand cu anul de cerere 2023 se pun in aplicare normele privind conditionalitatea in cadrul interventiilor sub forma de plati directe si a unor interventii si masuri pentru dezvoltare rurala. Fermierii si alti beneficiari care primesc sprijin prin interventiile din Planul Strategic 2023-2027 trebuie sa respecte normele privind conditionalitatea pe intreaga exploatatie agricola si pe tot parcursul anului de cerere.

Mai multe>>

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

ONE SMART SPRAY de la Bosch si BASF - instrument inteligent de aplicare a produselor de protectie a plantelor exclusiv asupra buruienilor care ofera economii maxime de erbicide fara a compromite controlul buruienilorIeri a avut loc evenimentul de lansare in Romania a tehnologiei ONE SMART SPRAY, noua solutie de aplicare a produselor de protectia plantelor cu un nivel ridicat de precizie, care ofera economii maxime de erbicide, fara a compromite nivelul de combatere a buruienilor.

Mai multe>>

Utlajele agricole marca SMS CZ prezente la AgriPlanta 2023

Utlaje agricole SMS CZ la AgriPlanta 2023De astazi si pana pe 28 mai, la Fundulea are loc expozitia agricola AgriPlanta 2023. In mod traditional, masinile si utilajele producatorului ceh SMS CZ sunt si ele prezente acolo. La standul E 27, vizitatorii vor vedea cultivatoarele cu discuri SUPERIOR 800 G si Ontario 300, rolele TERAN 700 cambridge si compactorul SEVERIT 300.

Mai multe>>

Ce poti vedea in standul Grain Bags, de la targul Agraria

Ce poti vedea in standul Grain Bags de la targul AgrariaCum arata un silobag in realitate;

Utilajul cu care poti incarca cereale, dar si pe cele cu care incarci furaje, in silobag;

O echipa de specialisti in depozitarea in silobag gata sa te indrume;

Utilaje de tocat resturi vegetale, de la partenerul nostru ProCompost.

Mai multe>>

Cum te pregatesti pentru lucrarile agricole de primavara: cele mai importante aspecte de care sa tii cont

Cum te pregatesti pentru lucrarile agricole de primavara - cele mai importante aspecte de care sa tii contPregatirea lucrarilor agricole de primavara reprezinta o preocupare pentru orice fermier in vederea inceperii unui nou sezon agricol. Dincolo de efortul fizic, mai conteaza si aplicarea catorva bune practici din punct de vedere economic pentru ca, la final de recolta, sa te poti bucura de un profit bun. Aspectele prezentate mai jos sunt esentiale pentru orice tip de cultura, de la legumicultura pana la cereale.

Mai multe>>

Pregatirea solului pentru semanaturile de primavara

pregatirea solului pentru semanaturile de primavaraDe modul in care este pregatit solul la inceputul fiecarui sezon agricol depinde in buna masura productivitatea viitoarei culturi. Orice fermier stie ca nu este suficient sa imprastii pur si simplu semintele pe sol si apoi sa astepti ca plantele sa rasara, fiind nevoie de o serie de lucrari premergatoare semanatului.

Mai multe>>

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

Cum selectam un ingrasamant granulat de calitate pentru recolte bogateIn contextul actual, cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi, majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii.

Mai multe>>

Combaterea buruienilor din cultura de cereale paioase - Recomandari Corteva

Combaterea buruienilor din cultura de cereale paioase - Recomandari CORTEVACompania Corteva, lider detasat pe segmentul de erbicide la cereale paioase, detine solutii inovatoare, cele mai eficace si sigure destinate combaterii buruienilor, atat monocotiledonate cat si dicotiledonate, fie cu aplicare in toamna, fie in primavara, din culturile de grau, orz, triticale sau secara.

Mai multe>>

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

Cresterea eficientei fertilizarii - NutriguideTemperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna. Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada.

Mai multe>>

INVICTUS asigura curatarea si decontaminarea echipamentului de stropit

Pregatirea si intretinerea echipamentelor de stropit - INVICTUS solutie pentru curatarea si decontaminarea echipamentelor de stropitIn perioada imediat urmatoare se va intra la efectuarea tratamentelor in camp, si aici vorbim atat de aplicarea erbicidelor cat si a fungicidelor si insecticidelor. La fiecare inceput de sezon trebuie efectuata calibrarea echipamentului pentru a se asigura aplicarea dozei corespunzatoare – in acest fel tratamentele se vor efectua in conditii de siguranta si eficacitate.

Mai multe>>

Primul robot autonom pentru agricultura a ajuns in Romania

OZ - robot autonom pentru agriculturaAutonomous Intelligence Agriculture (AIA), o companie specializata in design-ul, promovarea si distributia de solutii autonome pentru agricultura va prezinta robotul OZ de la Naio. OZ este primul robot autonom destinat agriculturii care ajunge in Romania. El va ajuta fermierii sa realizeze sarcini dificile pe teren, sa compenseze lipsa fortei de munca si sa salveze banii care ar trebui cheltuiti pentru produse chimice si alte echipamente. OZ este 100% electric, iar fermierii pot apela la fonduri europene pentru o agricultura sustenabila.

Mai multe>>

Cum poate fi asigurata sanatatea solului pentru o productie agricola de succes, cu solutiile Norofert

Cum poate fi asigurata sanatatea solului pentru o productie agricola de succes cu solutiile Norofert - Country-600 N-Bacter Terra-Clean-400Este deja cunoscut faptul ca o recolta bogata depinde enorm de calitatea solului. Acesta este un organism viu, care necesita ingrijire pentru a-si mentine sanatatea biologica si a crea mediul propice pentru dezvoltarea productiei agricole. Descoperim in continuare ce solutii performeaza in combaterea eficienta a daunatorilor si ce tehnologii revigoreaza si mentin sanatatea solului, pentru ca orice producator sa isi asigure cantitatea necesara de cereale sau alte produse agricole.

Mai multe>>

De ce utilaje ai nevoie pentru a incarca in silobag

De ce utilaje ai nevoie pentru a incarca in silobagIn functie de materia prima pe care doresti sa o depozitezi, ai la dispozitie mai multe utilaje de incarcare in silobag. Acestea se pot achita integral sau in rate, inchiria, ori se poate solicita prestarea de servicii cu personalul calificat de la Grain Bags.

Mai multe>>

Ghid MADR pentru fermieri: bune practici agricole in conditii de seceta

MADR pune la dispozitia fermierilor un Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbarilor climaticeLa initiativa ministrului Petre Daea, o echipa formata din specialisti ai MADR si ai ASAS, coordonata de secretarul de stat Dragos-Costin Telehuz, a elaborat un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbarile climatice. Elaborarea ghidului a venit ca raspuns la provocarile cu care se confrunta fermierii in contextul intensificarii frecventei fenomenului de seceta severa ce afecteaza tot mai mult sectorul agricol romanesc.

Mai multe>>

Optimizarea fertilizarii prin digitalizare!

Optimizarea fertilizarii prin digitalizareOptimizarea cantitatilor de ingrasaminte aplicate culturilor agricole este un subiect de actualitate pentru fermieri in conditiile in care preturile acestora este in continua crestere.

Mai multe>>

Criterii de baza in alegerea ingrasamantului potrivit pentru fertilizarea culturilor agricole

Fertilizarea are o importanta majora pentru evolutia culturilor agricole - 5 criterii de alegere a ingrasamantului potrivit pentru cultura taRolul ingrasamintelor este acela de a furniza o cantitate de nutrienti pentru hrana plantelor de cultura, suficienta pentru a le asigura hrana pe tot parcursul perioadei de vegetatie. Pentru ca fertilizarea sa dea cele mai bune rezultate, trebuie facuta avand in vedere o serie de criterii despre care vom vorbi pe larg in cele ce urmeaza.

Mai multe>>

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

10 greseli frecvente la depozitarea in silobagSa depozitezi eficient in silobag, inseamna sa respecti cateva reguli in momentul si pe parcursul depozitarii. Incalcarea lor, aduce cu sine o serie de probleme care pot pune in pericol recolta sau furajele aflate in interiorul sacilor uriasi.

Mai multe>>

Masura de stocare a carnii de porc: se pot depune cererile de sprijin la APIA

Masura de stocare a carnii de porc - se depun la APIA cererile de sprijinIn perioada 25 martie – 29 aprilie 2022, la sediul APIA – Aparat Central, se primesc Cererile de sprijin privind depozitarea privata a carnii de porc. Stocarea privata a carnii de porc este un sprijin acordat, in situatia in care, pretul mediu de piata pentru carcasele de porc se afla sub pretul de referinta asa cum este stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cu impact negativ semnificativ in sector.

Mai multe>>

NUTRIGUIDE® - Consilierul personal in nutritia plantelor

NUTRIGUIDE - Consilierul personal in nutritia plantelorNUTRIGUIDE® este programul digital pentru planificare fertilizarii culturilor conceput si dezvoltat de catre echipa de experti agronomi din cadrul Borealis L.A.T. Cu ajutorul programului digital NutriGuide® acum puteti sa planificati fertilizarea culturilor in doar cateva minute.

Mai multe>>

Noutati

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>