Macromex a inaugurat Edenia Distribution Center - un complex logistic unic, ultra modern, destinat sa satisfaca cele mai exigente cerinte operationale din domeniul produselor congelate, functionand la parametrii de mare eficienta, cu un consum minim de energie. Amplasat strategic, in parcul industrial Reif din Campia Turzii, Edenia Distribution Center este rezultatul unei investitii de 17 milioane de euro.
Intreaga cladire are o capacitate de 17.000 de paleti, se intinde pe o suprafata de 6.900 mp si include cel mai inalt depozit de produse congelate de tipul High-Bay din Europa, complet automatizat: 42 metri inaltime, 16 niveluri de depozitare. In interior, temperatura de operare este de -24 OC, in cele mai importante zone.
Sistemul avansat de management al depozitului asigura o eficienta ridicata a intregului flux logistic. Pana la 120 de camioane pot incarca sau descarca zilnic marfa in Edenia Distribution Center, sistemul de benzi transportoare din interior avand capacitatea de a gestiona peste 3.000 de paleti pe zi.
Constructia unui complex de asemenea magnitudine a fost o adevarata provocare. Inceputa in luna aprilie 2013, ea s-a finalizat un an mai tarziu, partenerul ales fiind ACI Cluj. Pentru a indeplini toate cerintele de rezistenta si elasticitate au fost necesare solutii tehnice avansate si o executie de mare precizie. Structura de rezistenta a High-Bay-ului, inalt de 42 de metri, este constituita chiar din rafturile metalice de depozitare. Pentru a avea o stabilitate perfecta, a fost nevoie de o baza plana, ireprosabila.
Insa cea mai mare provocare a constat in asigurarea etanseitatii cladirii. Pentru a mentine in interior temperatura la un nivel constant de -24 OC s-au folosit panouri izolante speciale, de pana la 13 metri lungime. Cladirea a fost supusa unor teste de presiune, tinta fiind atingerea unui indice de etanseitate de aproape 1 la 1.000.000 mm². Edenia High-Bay este astfel una dintre cele mai etanse cladiri din Romania.
In interiorul High-Bay-ului nu doar temperatura trebuie tinuta constant la un nivel scazut, ci si oxigenul, ca o masura de protectie impotriva incendiilor. O instalatie de producere de azot, mentine in permanenta nivelul de oxigen la 16%, impiedicand astfel initierea focului.
Depozitul High-Bay, primul de acest tip din Romania cu temperatura controlata, este operat de 3 macarale automate ce deservesc non-stop cele 15.560 de spatii de depozitare, fiind de 5 ori mai eficiente decat stivuitoarele clasice. Desi au o greutate de 22 tone fiecare, ele pot ajunge in 30 de secunde de la un capat la altul al High-Bay-ului, realizand 141 de curse simple intr-o ora.
Cele mai avansate tehnologii si un set complex de proceduri asigura un flux continuu de lucru in toate zonele depozitului, ce functioneaza perfect chiar si la -24 OC. Cele 5 statii de andocare sunt dotate cu echipamente de ultima generatie ce nu permit acumularea de gheata in timpul incarcarii sau descarcarii camioanelor. Paletii care sunt descarcati in zona de marshalling, sunt verificati si transportati apoi de catre sistemul de benzi transportoare dotat cu peste 250 de senzori, pana ce sunt depozitati in High-Bay, de catre cele 3 macarale automate.
Pentru pregatirea comenzilor, sistemul avansat de management alege din diferite strategii si tehnologii de picking, in functie de marimea si continutul fiecarei comenzi. Tehnologia pick by voice asigura o viteza si o precizie mai mare decat sistemele traditionale, stabilind un dialog intre operator si computer prin intermediul tehnologiilor de recunoastere a vocii si amprentelor audio personale. O alta tehnologie folosita este goods to man, prin care anumite produse sunt aduse in mod automat de catre sistemul de benzi la o statie de picking cu operator.
Complexitatea operatiunilor si sistemele de ultima generatie necesita si un personal calificat. Toti operatorii care lucreaza in Edenia Distribution Center au un program special de lucru si echipamente de protectie ce rezista la temperaturi de pana la -49 OC.
Impactul asupra mediului a fost un alt aspect important de care s-a tinut cont in proiectarea acestei cladiri. Izolatia de inalta calitate, echipamentele de refrigerare eficiente si reutilizarea caldurii reziduale garanteaza o economie maxima de energie in operarea depozitului si o emisie de carbon redusa. In plus, pana la 40% din energie este furnizata de un parc solar din apropiere.
Pozitionarea strategica a complexului, in Campia Turzii, asigura o conexiune directa cu marile orase din zona de nord-vest a tarii, dar si cu principalele piete externe din regiune, unde produsele ajung in maxim 24 de ore.
„Edenia Distribution Center este un proiect ambitios, unic in Romania, rezultat al unei munci considerabile. Niciodata in istoria Macromex nu am abordat un proiect atat de complex. Precizia cu care toata echipa, formata din angajati Macromex si parteneri externi, a derulat acest proiect a fost peste asteptari. Un proiect finalizat in parametri, in timp si in buget.” (Dan Minulescu, CEO Macromex)
Filmul documentar despre Edenia Distribution Center, prezentat de Macromex in cadrul evenimentului de lansare, ilustreaza procesul de constructie si provocarile aferente, precum si fluxul operational, extrem de eficient, datorita tehnologiei avansate din interior.
Macromex este unul dintre cei mai mari jucatori din industria de food din Romania, care activeaza de peste 20 de ani pe segmentul produselor cu temperatura controlata. Compania are in portofoliu o serie de branduri proprii care s-au remarcat prin inovatie si care au devenit rapid extrem de relevante pe segmentul lor: Edenia - brandul multi-categorie de produse congelate de o calitate superioara, lider pe segmentul premium, La Strada - brandul care a adus moda in industria inghetatei, devenind prima inghetata prêt-à-porter din lume, Corso - inghetata cool a noii generatii. Gama de produse este intregita si de alte branduri proprii Macromex - Gruia, Azuris, Casa Gruia, dar si de brandurile partenere - La Lorraine, Dr. Oetker, President, Akadia, Philadelphia, Farm Frites, Mars.
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>
26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>
10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>
18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>
07-03-2024 Irigatii
Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>
16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente
Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>