Saracia naste monstri

1haiti.jpg




Satele Romaniei distruse de saracie colcaie de monstri. Sunt violatorii, incestuosii, tortionarii de femei si copii, suboamenii a caror singura ratiune de a fi este distrugerea celor apropiati.






Pentru ca sunt multi, parca din ce in ce mai multi, pentru ca au devenit rutina, pentru ca stirile de la ora 5 le camufleaza bestialitatea sub costume de clovni retardati, uitam ca volumul de suferinta pe care il provoaca este absolut intolerabil. Pentru zeci (sute?) de mii de femei si copii infernul este chiar casa in care traiesc, iar diavolul sforaie in camera de alaturi.

S-a scris si s-a vorbit foarte mult despre fetita de 11 ani ramasa gravida dupa ce a fost violata de unchiul ei. Comentariile s-au concentrat pe dilema "sa faca avort sau sa pastreze copilul"? In timp ce societatea civila se ciorovaia pe drepturile copilului-mama si pe cele ale copilului inca nenascut, sarcina a evoluat, facand din ce in ce mai dificila intreruperea ei. Mai confuz decat propriii cetateni, statul a dat din colt in colt, recunoscandu-si neputinta in fata unei situatii aberante, pe care nu o putea rezolva deoarece nimeni nu se gandise vreodata la ea si, implicit, nu era reglementata de o lege adecvata. Inainte de cazul de la Piatra soimului au existat insa alte cateva mii la fel de revoltatoare. Tati care si-au violat ani la rand fiicele sau fiii sub ochii complici ori neputinciosi ai mamelor. Atunci opinia publica si-a mestecat pe indelete indignarea fata de femeile care au putut sa taca in fata atrocitatilor comise sub ochii lor. Statul a pus catuse, a luat copiii in custodie si a mers mai departe.

La fel a procedat si cu povestile horror cu parinti plecati la munca in strainatate, in urma carora caminele parasite au devenit cuiburi de promiscuitate. Fetite violate de bunicul care ar fi trebuit sa le poarte de grija, frate si sora traind in concubinaj si crescandu-si propriul copil alaturi de fratii mai mici, tata vitreg infectat cu HIV de fiica sa. De aceasta data, neputinta statului a fost dublata de glasul doct al societatii scandalizate, ce condamna capitalismul salbatic in care traim si care ii impinge pe oameni sa isi abandoneze casele si familiile pentru cateva sute de euro.
Mai ingrozitor insa decat caruselul cu bestii care defileaza pe ecranele televizoarelor este faptul ca ratam complet esenta problemei. si, implicit, sansa de a ajuta victimele de azi si de maine.

Abuzurile sexuale impotriva celor lipsiti de aparare, tratarea femeii ca o vita de povara, corectiile fizice violente aplicate copiilor, inchirierea lor ca mici sclavi, usurinta cu care poti cumpara un bebelus de la cuplurile abrutizate gata sa-si vanda toata liota pe un televizor, toate sunt semnele unei boli de o gravitate extrema, ce afecteaza acea patura a societatii care traieste fara speranta si nu mai crede in nimic. Se numeste dezumanizare cronica.

O astfel de maladie nu se trateaza cu cleveteala marunta la capataiul muribundului, ci cu o interventie serioasa din partea oamenilor competenti. Primul ajutor de care au nevoie aceste comunitati este combaterea saraciei extreme. Aceasta este cauza de profunzime care, alaturi de analfabetism, alcoolism, destramarea familiilor, absenta liderilor spirituali, transforma satele pierdute in crese de monstri.
Ia cineva in serios in aceasta tara problema saraciei extreme, care afecteaza in special zonele rurale paupere din Moldova si din sudul tarii?

M-as fi asteptat ca la aceasta intrebare sa gasesc un raspuns o data cu lansarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei pana in 2030. Prezentat saptamana trecuta, in ziua cand fetita de 11 ani din Piatra soimului a sosit in Anglia pentru a scapa de cosmarul sarcinii rezultate dintr-un viol, acest document extrem de important nu spune nimic despre combaterea saraciei. Strategia gandita de expertii nostri pleaca de la identificarea catorva mari provocari care stau in fata dezvoltarii Romaniei, insa printre ele nu se afla si abisul in care traiesc cateva milioane de cetateni. Avem un plan pentru schimbarile climatice, pentru transportul durabil, pentru productie si consum, pentru resurse naturale, sanatate, incluziune sociala si chiar pentru saracia globala! "Agenda de actiune a UE (la care Romania subscrie automat – n.n.) subliniaza nevoia de a spori eforturile (…) pentru combaterea saraciei cu prioritate in Africa", se scrie in documentul elaborat de Guvern si PNUD. Au in vizor saracia din Africa, dar nici o idee despre ce avem de facut cu Africa din mijlocul nostru. Cum putem vorbi despre dezvoltarea durabila a acestei tari fara sa avem o strategie pentru salvarea celor care isi pierd mintile si sufletul in vagaunile unde nu exista nici curent electric, nici apa curenta, nici slujbe, iar supravietuirea sta intr-o mamaliga? Se gandeste cineva la asta?

Unul dintre expertii care au lucrat la Strategie sustine ca fenomenul saraciei nu a fost uitat, iar el va face obiectul unor documente si proiecte speciale ce vor fi lansate cat de curand. Este posibil. Insa nu este cel putin straniu ca Romania a devenit deja contributor cu milioane de euro pentru programe de ajutorare a unor tari din lumea a treia (lucru foarte laudabil, de altfel), in timp ce nu exista inca proiecte si fonduri pentru "lumea a treia" din interiorul granitelor noastre?

Maine vom afla de un alt Fritzl de Romania, cu alte detalii, mai obscene, mai cumplite. Monstrii au intrat in competitie si nu vor lasa neexplorata nici o resursa de obscenitate si imoralitate. Vor impinge dementa spre noi culmi. Doar cu Codul penal si cu indignarea de talk-show insa nu vom nimici aceasta specie. Ea va disparea doar daca mlastina din care se nasc va fi asanata prin politici serioase, coerente.
Statul s-a angajat ferm ca pana in 2015 sa ofere asistenta pentru tarile sarace (imaginea de sus) in valoare de 0,7% din Venitul National Brut. Un lucru cat se poate de laudabil. Dar cand va fi elaborat un document guvernamental care sa specifice clar si cat la suta din PIB va fi alocat programelor pentru combaterea alcoolismului, a analfabetismului, a violentei domestice, pentru refacerea vietii comunitare in zonele subdezvoltate ale Romaniei? Sa speram ca nu vom astepta pana in 2030 un raspuns la aceasta intrebare.


Dan Cristian Turturica

Sursa: www.romanialibera.ro

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>