Un statut nedemn pentru cartoful romanesc

cartofi1.jpg


Apreciata mai ales de straini, cea de-a XVII-a Conferinta Europeana a Asociatiilor de Cercetatori in domeniul Cartofului (EAPR) a avut loc de aceasta data la Brasov, semn al recunoasterii si aprecierii cultivatorilor acestei specii din Romania.












Gazda a fost
, cum era firesc, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare a Cartofului, al carui director general, dr. ing. Sorin Claudiu Chiru, a detinut in perioada 2005-2008 functia de presedinte al Asociatiei Internationale.

De numele doamnei dr. ing. Luiza Mike se leaga multe dintre realizarile de exceptie ale Statiunii de Cercetare din Targu-Secuiesc. Ea este insa constienta ca acestea puteau dobandi o valoare mondiala, daca cercetatorii de aici ar fi avut parte de un tratament economic prietenos.

De mentionat faptul ca aceasta conferinta se incadreaza intre manifestarile organizate cu ocazia Anului Mondial al Cartofului programat de ONU. Hotararea organizarii conferintei la Brasov a fost luata in 2005 la Bilbao – Spania, avand in vedere ca Romania ocupa unul dintre primele locuri in Europa ca suprafata cultivata.

Printre cei 342 de participanti veniti din 42 de tari din Europa, America, Africa si Australia s-au numarat si oaspeti de seama ca Pamela Anderson, presedintele CIP (Centrul International al Cartofului din Peru, tara de origine a acestei culturi), Escart Elada, ambasadorul statului Peru la Bucuresti, dar si acad. dr. ing. Cristian Hera, presedintele ASAS.

La o astfel de manifestare s-ar fi cuvenit sa participe si conducerea MAPDR, care, pana la urma, a fost reprezentata de un functionar fara putere de decizie.

Parlamentul Romaniei a fost reprezentat prin deputatul Valeriu Tabara.


Cui folosesc aprecierile măgulitoare?

Din discutiile purtate cu oaspetii am retinut ca stiinta agricola romaneasca este cunoscuta si apreciata mai ales peste hotare. Astfel, Jari Valkanen, prof. univ. la Helsinki, care a fost ales la Brasov presedintele asociatiei pentru perioada 2008-20011, a tinut sa remarce ca pentru actuala conferinta si-a ales bine locatia, tinand seama si de perioada optima pentru dezvoltarea cartofului in Romania.

Intre Finlanda si Romania, (spunea Valkanen), sunt multe similitudini in domeniul cartofului. Avem un sistem asemanator de producere a soiurilor si cred ca este bine sa se faca schimburi intre noi. In conditiile crizei mondiale de alimente, cartofului ii revine un rol esential.“

La randul sau, olandezul Anton Haverkort, secretarul asociatiei, si-a aratat admiratia pentru eforturile facute de cercetatorii romani, in conditiile in care acestia nu beneficiaza de subventii din partea statului. Asa cum sublinia acad. Cristian Hera: „cercetarea romaneasca este remarcabila, dar se afla în pragul colapsului. Nici nu mai are posibilitati de finantare, in conditiile in care 81 de mii ha de pe care se valorifica altadata productia au fost retrocedate. Cum sa mai tina Romania pasul in cercetare cu UE cand Franta, de exemplu, investeste anual 685 milioane de euro in cercetarea agricolă, iar Olanda, o tara mult mai mică, 58 milioane de euro numai pentru cartofi? Aceasta In conditiile in care, din 1998, statul roman nu a mai alocat niciun leu.“


Perspectiva nu este prea încurajatoare

Ceea ce s-a petrecut la Brasov a demonstrat ca stiinta agricola romaneasca merita mai multa atentie. In sectiunile conferintei au fost dezbatute 70 de lucrari. In plen s-au prezentat expuneri privind impactul Incalzirii globale asupra cartofului (Anton Haverkort), calitatile sale alimentare benefice sanatatii (Norbert Haase – Germania), industrializarea cartofului (Sorin Chiru si colaboratorii) etc.

S-a subliniat, printre altele, faptul ca suprafata cultivata in Europa va scadea pana la 50%, in conditiile dublarii productiei pe unitatea de suprafata. La noi, in schimb, suprafaţa se va reduce doar cu 5%. In acelasi timp se vor mari suprafetele cultivate in tarile mari ale Asiei.

Aceeasi solutie o vede si d-na Pamela Anderson pentru tarile sarace unde, odata cu cultivarea cartofului pe suprafete mai mari, a scazut procentul de imbolnaviri si subnutritie. La randul sau, prof. univ. Valeriu Tabara, care preda de trei decenii un curs despre cartof la USAMV Timisoara, vede in acesta „materia prima a viitorului“ care va ajuta la progresul economic al omenirii.


Cu o floare de cartof…

Dupa expunerile teoretice oaspetii au luat contact cu terenul. Pe unul din traseele vizitate s-au evidentiat realizarile unor producatori romani care obtin rezultate la nivelul fermierilor occidentali.

Unul dintre ei este ing. Ioan Bartha, managerul Societatii SOLFARM din Sfantu Gheorghe, care cultiva in fiecare an in jur de 400 hectare, cu preponderenta cartofi. „Mai toate arata excelent, (observa cercetatorul elvetian Ruedi Schvarzel), iar meritul este exclusiv al producatorului“.

Culturi frumoase de cartofi au fost admirate de vizitatori si la o ferma din Zabala, dar mai ales la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Cartofului Targu-Secuiesc.


Miron STEFANESCU

REVISTA LUMEA SATULUI

NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>