Mijloacele tehnice ale agriculturii interbelice

1936farmer.jpg



O problema importanta care a marcat dezvoltarea agriculturii romanesti interbelice a fost reprezentata de gradul de inzestrare a exploatatiilor agricole taranesti cu masini si unelte agricole.












Evolutia dotarilor cu inventar agricol a fost influentata de distrugerile si degradarile produse in timpul primului razboi mondial si de faptul ca, in eforturile de redresare economica, taranimea improprietarita nu avea puterea economica necesara pentru refacerea integrala si dezvoltarea parcului de masini si unelte agricole.

Astfel, desi stapani pe noile suprafete de teren, micii producatori agricoli au primit aceste pamanturi fara inventarul aferent care a ramas in posesia proprietarilor ce fusesera expropriati.

In ansamblul economiei micii gospodarii taranesti eforturile financiare vizand intretinerea, repararea si mai ales achizitionarea de unelte sau masini agricole noi erau peste posibilitatile unei familii de tarani detinatoare a unei suprafete agricole de pana la 3 ha.

Fenomenului de faramitarea si parcelare a proprietatii ii era asociata si diviziunea prin mostenire a inventarului agricol, dar de cele mai multe ori succesiunea implica cedarea de catre parinti catre familiile nou intemeiate a unor suprafete de teren neutilate cu unelte sau masini agricole.

Crearea prin reforma agrara a unui numar mare de exploatatii agricole, cu precadere mici gospodarii taranesti, nu mai permitea utilizarea acelorasi unelte sau masini agricole pe intinderi mai mari de teren. Mica gospodarie taraneasca trebuia sa faca astfel fata, in primul rand, lipsei uneltelor si masinilor de baza pentru executarea lucrarilor agricole principale la majoritatea plantelor de cultura (plug, grapa, cultivator, masini de semanat).


farm.jpg

Aproape 1/3 din numarul plugurilor si 3/4 din cel al grapelor aflate in inventarul agricol al Romaniei interbelice erau in fapt unelte primitive, din lemn, utilizarea acestora fiind departe de a asigura efectuarea in conditii normale a lucrarilor agricole necesare pentru infiintarea culturilor. De asemenea, unele unelte, precum tavalugul, cu rol important in pregatirea patului germinativ pentru unele culturi (grau, secara, sfecla) erau aproape necunoscute agricultorilor romani.

Totodata, multe dintre masinile si uneltele aflate in posesia gospodariilor taranesti datau chiar din perioada antebelica, prezentand un grad ridicat de uzura fizica si morala si un randament in practica foarte redus. Acesta fusese totusi completat in perioada de dezvoltare de pana la 1930 cu mijloace tehnice noi.

Conform unor calcule efectuate la sfarsitul perioadei interbelic in agricultura romaneasca exista un important deficit de masini si unelte de baza, acoperirea acestui deficit presupunand o investitie de circa 16 miliarde lei. Acest aspect este confirmat si de valoarea inferioară a inventarului agricol tehnic la hectar la nivelul tarii noastre in raport cu agricultura altor state europene, fapt ce determina impreuna cu alti factori o productivitate medie la hectar scazuta.

Astfel, in timp ce in Romania interbelica inventarul agricol repartizat la intinderea suprafetei cultivate duce la o valoare de 1000 lei/ha, Bulgaria si Polonia consemnau valori echivalente de 2000 lei, respectiv 3000 lei/ha, in timp ce in tarile cu agricultura intensiva, precum Elvetia, aceasta valoare atingea chiar 42.000 lei/ha.

In unele situatii familiile de tarani cu un venit anual foarte mic intampinau reale dificultati si in dotarea gospodariei proprii cu unelte de intrebuintare curenta (sape, coase, greble, furci, etc.).

In ceea ce priveste masinile de cosit, de secerat si legat, de imprastiat ingrasaminte, prasitoarele mecanice, batozele si tractoarele, acestea erau in special apanajul proprietatilor mijlocii si mari sau erau utilizate in muncile agricole si de mica proprietate prin asocierea plugarilor din anumite comune.

In demersul lor de imbogatire a dotarilor cu astfel de mijloace de productie gospodariile taranesti au beneficiat de concursul autoritatilor de stat, care au constientizat problema reală a deficitului de inventar agricol mort si care au întreprins unele masuri vizand infiintarea unor depozite speciale pentru vanzarea masinilor si uneltelor agricole produse in fabricile din tara sau care erau aduse din strainatate. Aceste masuri au fost mai pregnante dupa anul 1937 cand importurile de tractoare auto si locomobile au crescut ca urmare a faptului ca statul le-a cumparat pentru dotarea centrelor de masini agricole.


tractor.jpg

Resursele financiare investite in dotarea cu inventar agricol tehnic, in perioada de referinta, s-au mentinut la cote relativ reduse iar castigurile agricultorilor nu au putut sa fie orientate prioritar catre acest domeniu si datorita faptului ca regimul monedei nationale a fost caracterizat de inflatie. In plus, perioada maxima de manifestare a crizei agricole a insemnat o reducere importanta a investitiilor in inventar agricol tehnic, dificultati ce au grevat asupra dotarii exploatatiilor agricole din al doilea deceniu interbelic. Nevoile de dotare cu inventar au fost doar in parte acoperite de productia de masini si unelte agricole a fabricilor autohtone din Sibiu, Resita, Oradea, Toplet, Bocsa – Romana, Craiova, etc.

Datele statistice ne ofera o reprezentare a progresului inregistrat in directia imbogatirii numarului uneltelor si masinilor agricole cu tractiune animala. In acest mod, putem constata ca in perioada de referinta s-a produs o crestere lenta a inventarului agricol astfel incat suprafata cultivabila ce revenea pe o unealta la hectar a scazut intre 1905 si 1927 la pluguri de la 10,6 ha la 7,4 ha si la 6,1 la ha in 1937; grape de la 12,2 la 11,3 si 6,6 ha; la rarite de la 50,2 la 39 si 24 ha in 1937; la semanatori de la 437,4 ha la 293,4; iar la masini de recoltat de la 277,4 la 224,4 ha in 1927 si la 161,5 ha in 1937.


farmer11.jpg

Sursele statistice ale Ministerului Agriculturii si Domeniilor (cele doua editii ale atlasului statistic “L’Agriculture en Roumanie” publicate in 1929 si 1938) indica intre anii de referinta 1927 si 1937 o crestere semnificativa a inzestrarii tehnice a agriculturii Romaniei interbelice cu batoze si tractoare, fapt ce in conditiile mentinerii caracterului extensiv cerealier al productiei era menit sa conduca la o sporire a productiei si randamentului la hectar al acestor culturi. Cu toate acestea, numarul tractoarelor in Romania interbelica raportat la suprafata arabila este sub media europeana, pentru un tractor revenind 2960 ha, in timp ce spre exemplu in Anglia un tractor deservea 258 ha, in Danemarca 394 ha iar in Franta 848,6 ha.

De asemenea, ca si in cazul animalelor de tractiune sau de munca si in cazul inventarului agricol deficitul de dotare se compenseaza prin colaborarea dintre agricultorii care utilizeaza prin imprumut aceleasi unelte agricole (in special cele de bază).

In acelasi timp repartitia teritoriala a inventarului agricol ne demonstreaza existenta unor importante decalaje intre diferitele regiuni ale tarii, fapt care chiar si in conditiile pedoclimatice optime pentru anumiti ani agricoli actioneaza negativ asupra productiilor la unele culturi agricole si asupra randamentului la hectar.

Totodata, in analiza aspectelor vizand baza tehnica a agriculturii taranesti la nivelul perioadei interbelice a fost sesizat faptul ca anumite masini agricole puteau fi accesibile micilor producatori numai prin exploatarea in diferite forme de asociere si ca stadiul de evolutie al dotarilor cu inventar agricol mort s-a situat la cote scazute, fapt ce a grevat serios asupra posibilitatilor intensificarii agriculturii la nivelul intregii tari.

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>