Producator si protector al mediului

animaleo.jpg
Cand nu mai are stiri senzationale despre talharii, violuri, jafuri, crime, adulter, accidente rutiere, coruptie, certuri politice, presa se ocupa de sport si agricultura. Ea gaseste, in aceste doua domenii, terenuri fertile, care produc stiri pe banda rulanta. In acest sezon, nu puteau sa lipseasca, stirile privind arderea miristelor de paie.

Cu cativa ani inainte de revolutie sa interzis arderea miristilor. Posibil sa fi intervenit un agronom prieten cu "tovarasul". Ceausescu a dat ordin primarilor sa sanctioneze disciplinar pe toti cei care vor da foc la miristi. In anul 1988, am fost nevoi sa apelez, personal, la secretarul judetean cu agricultura, pentru a obtine aprobarea de a da foc la o parcela, invadata masiv de soareci. Atunci cand am dat foc la miristea respectiva, in prealabil am informat pe toata lumea si am luat masurile de prevenire a incediului. Pentru asta am avut la dispozitie cisterna de 8 000 litri, plina cu apa, doua tractoare dotate cu pluguri, instinctoare, maturi cu coada lunga, etc. Cred ca frica de puscarie, ma facut sa iau toate masurile cuvenite. In celelate parcele, ocupate cu paie, ori am balatot paiele, ori le-am dat cetatenilor sa le adune in vrac, ori am trecut perpendicular cu discul echipat cu grape cu colti, ori am tocat paiele si le-am imprastiat pe teren.

Arderea miristilor si a resturilor vegetale fara acordul autoritatilor de mediu se sanctioneaza cu amenzi intre 3000 si 50000 RON. Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, fermierii romani trebuie sa respecte bunele conditii agricole si de mediu si in ceea ce priveste standardele pentru mentinerea continului optim de materie organica in sol, prin aplicarea unor practici agricole corespunzatoare privind arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul agricol. De asemenea, arderea miristilor si a resturilor vegetale este permisa numai cu acordul autoritatilor competente pentru protectia mediului.

Asemenea prevederi enuntate anterior se regasesc in Ordinul comun (nr.1381/20 decembrie 2006) al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Specialistii afirma ca prin arderea miristilor si a resturilor vegetale se degaja poluanti implicati in generarea afectului de sera care duc la modificari climatice tot mai evidente pe plan mondial.

Daca un fermier are un ha de teren, poate primii o amenda de 3000 de lei, daca da foc la paie sau la resturi vegetale. In multe zone din Romania, un hectar de teren, se vinde cu 3000 de lei. Cred ca nu merita riscul de a da 3000 de lei pentru o actiune nesabuita. Intr-o zi cu furca poti sa eliberezi un hectar de paie, sau poti sa imprastii paiele pentru a nu fi adunate de plug, si a strica calitatea araturii. Solutii ecologice sunt destule.

Trebuie spus, in alta ordine de idei, ca zeci de mii de ferme din Uniunea Europeana primesc ajutoare pentru investitii, daca protejeaza mediul inconjurator. Asta inseamna ca fermierul european indeplineste o dubla functie, cea de producator si cea de protector al mediului.

Fermierii romani pot sa primeasca ajutoare de protectia mediului ca si cei europeni. Atfel ei pot primi ajutoare, in afara de protectia mediului, si pentru: protectia sanitara si igiena animalelor; economisirea energiei; imbunatatirea conditiilor de munca si de viata; ameliorarea calitativa si restructurarea productiei in functie de cerintele pietei.

Toate aceste masuri de sprijin se iau prin politica de dezvoltare rurala durabila in Uniunea Europeana, care este al doilea pilon al Politici Agricole Comunitare (PAC).

Principiile de dezvoltare rurala durabila sunt:

  • multifunctionalitatea agriculturii, care implica incurajarea unei largi game de servicii oferite producatorilor;
  • abordarea multisectoriala si integrata, care implica crearea de noi surse de venit, noi locuri de munca, protejarea mediului si patrimoniului rural;
  • ajutoare flexibile, bazate pe subventii si promovarea descentralizarii, consultari la nivel local si a asociatiilor;
  • transparenta, care presupune intocmirea programelor de conducere bazata pe o legislatie simplificata si accesibila.

Dupa aproape doi ani de zile, de la intrare in UE, aceste principii nu prea sunt cunoscute nici de catre cei care trebuie sa le aplice si nici de catre cei care trebuie sa le respecte. Fermierii romani nu cunosc deasemena nici avantajele practicarii unei agriculturi durabile. Dar inainte de a vorbii despre avantaje, ar trebui sa cunoastem ce inseamna agricultura durabila?

Conceptul de dezvoltora durabila definit la Conferinta ONU din 1992 de la Rio de Janeiro, inseamna aceea dezvoltare care indeplineste necesitatile prezentului fara a compromite posibilitatile generatiilor viitoare.

In dezvoltarea durabila, agricultura ocupa locul cel mai important pentruca indeplineste functii esentiale pentru existenta omului si naturii. Este o alternativa la agricultura intensiva industriala. Aceasta agricultura este durabila pentruca protejeaza resursele naturale. Ea foloseste resurse care se regenereaza. De asemenea foloseste rational utilajele moderne, substantele fitosanitare si limitat ingrasamintele chimice. Exista mai multe tipuri de agricultura durabila, respectiv: organica, biologica, biodinamica, agroecologica (verde), biotaraneasca, etc.

Avantajele fermierilor care practica agricultura durabila sunt: fondurile pentru agroturism; fondurile pentru investitii necesare modernizarii transformarii si comercializarii produselor agroalimentare; fondurile alocate extensificarii productiei si agriculturii; preturile remuneratorii si un sistem compensator de plati stimulative.

Din pacate nu sunt ministrul agriculturii pentru a putea generalizarea sistemul de agricultura durabila in toata tara si nici ministru mediului pentru a pune in aplicare legislatia UE de protectie a mediului.

Protectia mediului nu insemna, numai, sa plantam un pom simbolic, de ziua pamantului, si sa mergem pe jos la servici, de ziua mediului. Am impresia ca la gradinita se fac mai multe actiune de protectia mediului.

39 miliarde de euro pentru mediu si 13 miliarde pentru dezvoltare rurala durabila sunt banii pe care Romania ii primeste pana in 2013 de la UE. In loc sa folosim cu folos, banii primiti, noi dam foc la miristi in prostie.

Iata paradoxul integrarii si adevarul fals in care nu mai cred. Este fals pentruca este ori un monstru cu doua capete ori o momie fara maini si picioare. Asa ca noi romanii, oscilam intre frica de integrare si iluzia ca integrarea nu ne poate schimba proastele obiceiuri. Daca adevarul ar fi fost normal in Romania eram intre tarile de frunte ale Uniunii.

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>