Discursul Domnului Dacian Ciolos, la Conferinta FAO de la Roma

1faoroma.jpg

Discursul sustinut in cadrul intalnirii plenare, din cadrul Conferintei la nivel inalt pentru Securitatea Alimentara Mondiala, Schimbari Climatice si Bioenergie, desfasurata sub egida Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), la Roma de catre Domnul Dacian CIOLOS, Ministrul agriculturii si Dezvoltarii Rurale





Domnule Presedinte,

Doamnelor si Domnilor,

Salut, in numele Guvernului Romaniei, initiativa FAO de a organiza aceasta conferinta, al carui subiect prezinta un interes deosebit pe plan mondial, si inca de la inceput doresc sa va asigur ca Romania, in calitate de stat membru UE, va contribui in mod activ la dezbaterile ce vor urma.

Prin specificul sau, agricultura este unul din sectoarele economice care resimte cel mai puternic efectele schimbarilor climatice, impactul acestora avand efect si asupra capacitatii de a asigura securitatea alimentara.

In acest context, securitatea alimentara a devenit, inca o data, un subiect de prima pagina al dezbaterilor publice la nivel mondial. Ceea ce piata resimte cel mai stringent in acest proces este criza alimentara datorata cresterii preturilor.

Criza globala a resurselor, cresterea pretului petrolului, aparitia unor fenomene climatice cu efecte directe asupra recoltelor de cereale, cererea mare din tarile cu economii emergente al caror standard de viata a crescut in ultimii ani ca urmare a dezvoltarii economice, au impact direct asupra preturilor produselor alimentare, cu efecte directe asupra celor mai saraci.

Ne aflam in fata unei situatii paradoxale in care dezvoltarea la unii, poate avea ca rezultat saracia la altii, ceea ce justifica inca o data responsabilitatea comuna pentru solutionarea acestei probleme.

Toate acestea justifica faptul ca agricultura si productia de alimente trebuie sa-si redobândească locul prioritar în cadrul politicilor privind dezvoltarea durabilă la nivel mondial.

In acest context, Romania se alatura analizei si strategiei propuse de Uniunea Europeana care propune solutii privind masuri pe termen scurt, mediu si lung pentru a face fata provocarilor cu care se confrunta.

Daca termenul scurt presupune cresterea resurselor financiare destinate asistentei umanitare in favoarea tarilor care se confrunta cu probleme grave privind accesul la alimente si riscul subnutritiei, dezvoltarea unor mecanisme de protectie sociala, pe termen mediu si lung va fi necesara revizuirea politicilor pentru cresterea durabila a productiei agricole.

(Mica agricultura si pietele locale)

Astfel, consideram ca pe termen mediu si lung numai agricultura extensiva, specifica marilor exploatatii orientate catre piata mondiala, cu vocatie pentru export, nu constituie o rezolvare pentru criza alimentara. Un rol suplimentar poate si trebuie sa fie jucat de catre mica agricultura, pentru hrana si subzistenta, care reprezinta atat in Nord cat si in Sud, o resursa nevalorificata indeajuns, pentru aprovizionarea pietelor cu alimente. Desigur, acest tip de agricultura poate sa raspunda mai bine exigentelor si specificului pietelor locale, dar, din nefericire, in programele de dezvoltare nu s-a tinut suficient seama de aceasta oportunitate.

Acceptand aceasta, nu numai ca recunoastem dreptul popoarelor de a se hrani singure, dar depasim si ideea ca principala solutie pentru foamete este doar liberalizarea schimburilor si intensificarea si mai mult a productiei in Nord.

Desigur, tehnologiile moderne ne vor permite sa sporim productia agricola in tarile dezvoltate, dar logica gestionarii rationale a resurselor si utilizarea lor echilibrata, ne facem din ce in ce mai mult sa gandim global si sa actionam local.

In aceasta logica, mica agricultura, agricultura pentru hrana, trebuie sa se afle in centrul atentiei programelor de dezvoltare, deoarece, datorita numarului mare de mici agricultori, in special in multe din tarile care se confrunta astazi cu insuficienta alimentara, ea poate juca un rol mai important in reducerea foametei in lume.

Sprijinirea accesului la tehnologii moderne al acestei agriculturi trebuie, dupa parerea noastra coroborat cu sprijinul pentru organizarea agricultorilor si pentru organizarea pietelor locale.

Marea agricultura trebuie sa poata coexista cu mica agricultura, atat pe camp, cat si pe piata, iar cercetarile tehnologice si economice trebuie sa aduca solutii in acest sens.

Astfel, echilibrul preturilor produselor alimentare (important atat pentru stabilitatea veniturilor agricultorilor, cat si pentru accesul la alimente al consumatorilor) ar putea fi mai bine asigurat prin politici agricole regionale, in regiunile omogene din punct de vedere al conditiilor naturale de productie si al conditiilor de piata. In acest fel este incurajata libera concurenta si sunt oferite sanse egale de acces la piata pentru toti agricultorii.


(Biocarburanti)

Dezvoltarea biocarburantilor poate reprezenta o provocare din punct de vedere al combaterii schimbarilor climatice si in acelasi timp o sansa pentru atingerea securitatii energetice. Totusi, e necesar sa se faca o evaluare a consecintelor politicii privind biocarburantii asupra securitatii alimentare. In acelasi timp, noi consideram importanta sustinerea cercetarilor pentru dezvoltarea si imbunatatirea productiei de biocarburanti din generatia a doua.

Doamnelor si domnilor,

Vreau sa ma refer de asemenea la cercetare si rolul pe care aceasta poate si trebuie sa-l joace pentru a gasi solutii pentru problemele legate de schimbarile climatice si de securitatea alimentara.

Logica noastra pe termen scurt si „complet economica” trebuie sa cedeze locul din ce in ce mai mult unei abordari integrate, sustinute de rezultatele unor cercetari aplicate care, in spiritul expresiei „a gandi global si a actiona local”, ne permite sa combinam rezultatele stiintei moderne cu cunostintele traditionale privind productia agricola, care deseori sunt mai durabile si respecta mai mult gestiunea resurselor ca apa si solul.

Doamnelor şi domnilor,

Aceste discutii asupra securitatii alimentare, care se afla pe prim plan in preocuparile societatii noastre, efectele pe care le au din ce in ce mai mult schimbarile climatice asupra vietii noastre cotidiene in toate zonele planetei, dau o imagine din ce in ce mai concreta notiunii de „sat planetar”.

Aceasta ne obliga din ce în ce mai mult sa iesim din casele noastre, sa facem eforturi pentru a cunoaste si intelege mai bine pe ceilalti, pentru a putea imagina solutii impreuna.

Ieri, aici, au fost aratate mai multe cifre care dovedesc faptul ca in lume exista capacitatea economica pentru a rezolva problema foametei.

Totul este sa stim sa ne stapanim egoismul si uneori ipocrizia pentru a putea apoi lasa sa apara solutiile bune.

Daca aceasta reuniune m-a invatat ceva, atunci ea mi-a oferit mai ales cheile pentru citirea unei realitatii ale carei probleme ofera deja solutii. Acum ne trebuie curajul si memoria pentru a actiona zilnic in acest sens.

Va multumesc pentru atentie!


Biroul de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Data publicarii: 9 iunie 2008

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>