E greu sa fii contemporan cu realitatea

Mediul agricol s-a schimbat surprinzator de mult in ultimele 10 luni. Modificarile sunt atat de bruste, de profunde si de durata, incat nici celor implicati in sector fie nu le vine sa creada, fie nu le inteleg.

 




Raportul cerere/oferta s-a schimbat profund pentru ca a crescut cererea odata cu dezvoltarea energiilor regenerabile care au la baza materii prime agricole, produse pe terenurile agricole, care inainte se cultivau cu cereale pentru hrana. Apoi, tari cu populatii dense din Asia inlocuiesc incet-incet consumul preponderent de orez cu cel de faina. Au aparut fenomene naturale care influenteaza negativ productiile agricole pe areale geografice intinse; clima se schimba, temperaturile medii cresc, iar vestita noastra zona temperata ramane incet-incet doar amintire. Aceste schimbari importante au determinat o majorare fara precedent a pretului cerealelor pe toate pietele lumii.

 

Daca agricultorii romani vindeau, anul trecut, la recoltare, un kilogram de orz cu 0,35 lei si pe cel de grau cu 0,45 lei, acum, aceleasi marfuri se vand incepand de la 0,60-0,65 lei in sus. Aceasta crestere a pretului cu 80%, care va face pentru agricultura romaneasca ce nu au reusit sa faca guverne la rand, politicieni indarjiti, comisii de agricultura din Parlament, partide politice ambitioase etc.

 

Va intrebati ce se va intampla in urmatorii ani (daca, Doamne fereste, zona geografica a Romaniei nu va fi afectata de fenomene climatice nefavorabile, precum ploi abundente, inghet major, seceta)?

 

Fermierii se vor capitaliza prin veniturile obtinute din vanzarea productiei. Avand venituri generoase, isi vor dirija o parte din bani pentru modernizarea fermelor. Isi vor dota fermele cu masini si utilaje noi, performante. Fermierii vor deveni bancabili si vor accesa mai usor credite pentru productie sau investitii.

 

Introducerea taxarii inverse, pentru cereale deocamdata, va face ca marea majoritate a cantitatilor de cereale ce se comercializeaza sa revina in economia contabilizata si, astfel, balantele contabile ale societatilor agricole vor incepe sa devina atragatoare pentru bancheri.

 

Nu vor mai exista terenuri parloaga. In trei-patru ani, o sa cultivam cereale sau legume si in ghivece, pe balcoane la blocuri, ca sa nu mai vorbim de spatiul verde din jurul acestora. Romania va raporta la Bruxelles productii medii la hectar cu 50-60% mai mari decat in anii precedenti, pentru ca dispare interesul pentru vanzarea necontabilizata a productiei.

 

Se va rezolva problema faramitarii terenurilor agricole pentru ca perspectiva profitului va face antreprenorii sa alerge dupa parcele de teren agricol.

 

Cine va face posibile toate aceste transformari in agricultura romaneasca? Piata!

 

Va dati seama cata energie au consumat politicienii ca sa dea legi dupa legi care sa readuca agricultura la o situatie de normalitate dupa ce ne-am batut joc de ea in ultimii 20 de ani? Si totul este pana la urma rezolvat de piata. Acum, agricultorii nu mai au nevoie decat de politici care sa nu-i incurce.

 

Credeti oare ca reusesc diriguitorii acestei tari sa nu incurce? Vazand recenta ordonanta de urgenta, aberanta, cu bonul de cantar pe care sa-l aiba agricultorii cand ies din camp cu remorcile pline cu cereale, sa le duca la baze de depozitare, ma indoiesc ca vor reusi.

 

Dar, oricum se da startul la competitia pentru postul de ministru al Agriculturii pentru perioada 2012-2014. Va fi un post foarte ravnit, pentru ca atat timp cat piata va rezolva toate eventualele lui framantari, el va castiga capital politic spunand ca: A rezolvat problema terenului nelucrat; A rezolvat problema productiilor la hectar, in sensul ca vor fi aceleasi cu cele obtinute in Ungaria (prin aplicarea taxarii inverse, productiile vor fi raportate la nivelurile real obtinute si, astfel, intram in randul tarilor europene); A rezolvat retehnologizarea fermelor vegetale etc.

 

Asteptam acum ca piata sa rezolve si cealalta latura a agriculturii, zootehnia. Se apropie cu pasi repezi si acel moment.

 

Dar tragem un semnal puternic de alarma. La 300 de euro venit mediu, romanii nu-si vor putea permite produsele agricole ale caror preturi nu vor mai scadea. Atunci, ce vom produce in tara va lua calea exportului, asa cum se intampla acum cu cerealele romanesti care sunt in cantitati mari vandute de firme italiene in Italia, de firme austriece in Austria si Germania s.a.

 

Avand problemele atat de agasante ale agriculturii rezolvate de piata, politicienii se vor putea concentra mai mult pe problema cresterii veniturilor romanilor de la 300 de euro/luna catre 800-900 euro, ca sa intram si noi in Europa.

 

 

Mihai Lungu

 

Sursa: www.agrinet.ro
 

 

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>