Carti - Culturi de camp

Tehnologia Graului

Tehnologia de cultivare a GrauluiDate fiind importanta economica a graului, productiile mici obtinute si tehnologiile costisitoare, slab eficiente si poluante utilizate de numeroase ferme, cartea prezinta, discuta si precizeaza, pe baza rezultatelor cercetarilor proprii ale autorului si a datelor din literatura, valorile optime ale tuturor factorilor tehnologici, elaborand, in final, o tehnologie completa, economica, usor de utilizat si nepoluanta care, aplicata in totalitate imbunatateste calitatea si creste productia de grau cu, cel putin, 1-2 t / ha, evitand, totodata, poluarea apei cu nitrati.

Citeşte mai departe...

Riscul meteorologic in agricultura. Graul de toamna

 

Ideea abordarii acestui subiect complex, interdisciplinar, de mare actualitate si cu aplicabilitate practica incontestabila, este o consecinta fireasca a unei activitati de cercetare de aproximativ trei decenii, sustinuta in cadrul Institutului National de Meteorologie si Hidrologie din Bucuresti, materializata pana in prezent numai prin articole stiintifice publicate in diverse reviste de specialitate, din tara si strainatate.

 

Lucrarea, scrisa de un geograf, se adreseaza in primul rand geografilor, meteorologilor, climatologilor, dar si agronomilor, biologilor, fitotehnicienilor si tuturor specialistilor care lucreaza in domenii apropiate de agricultura.

 

Citeşte mai departe...

Tehnologia culturii plantelor de camp si horticole

La nivel global agricultura se confrunta cu o reducere drastica asupra suprafetelor cultivate, din cauze multiple: poluarea, modificarea configuratiei ecosistemelor, desertificarea si incalzirea globala. In aceste conditii o agricultura extensiva care sa realizeze o marire a productiei prin extinderea suprafetelor nu mai este de actualitate.


Majoritatea tarilor a adoptat termenul de „agricultura intensiva”, adica sporirea productiei prin imbunatatirea tehnologica de cultivare si folosirea unor soiuri performante. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a impus si impune respectarea si adoptarea unor reguli stricte, atat in domeniul vegetal, cat si al zootehniei.

Citeşte mai departe...

Rotatia si fertilizarea culturilor pe terenurile in panta

Avand in vedere faptul ca in tara noastra terenurile in panta reprezinta aproximativ 43,6% din suprafata agricola, si pe aceste terenuri starea de fertilitate s-a degradat si continua sa se degradeze, productiile obtinute sunt cantitativ si calitativ inferioare datorita spalarii elementelor nutritive.

 

Lucrarea de fata prezinta un studiu de lunga durata privind rolul rotatiei culturilor si al fertilizarii asupra fertilitatii solului si a productiei culturilor de grau si porumb din zona Colinelor Tutovei.

 

Citeşte mai departe...

Pajisti si plante furajere - tehnologii de cultivare

Intr-o agricultura moderna, durabila, cresterea animalelor ocupa un loc important, deoarece acestea asigura o mare parte din hrana omenirii, insa dezvoltarea acestui domeniu al agriculturii este dependent de asigurarea necesarului de furaje.
De-a lungul timpului pajistea a constituit prima si cea mai importanta sursa de hrana a animalelor domestice la care s-a adaugat ulterior plantele furajere cultivate.
Volumul se adreseaza tuturor acelora care sunt preocupati de marirea bazei furajere prin marirea productivitatii pajistilor si prin cultivarea plantelor furajere.

 

Citeşte mai departe...

Fitotehnia si protectia culturilor de camp

VESTUL ROMANIEI. 

Prin pozitia sa geografica, teritoriul luat in consideratie, situat la mijlocul emisferei nordice, prezinta o mare diversitate a conditiilor ecologice determinate de marea variabilitate a tuturor factorilor care concura la realizarea mediului in care plantele cresc si dau recolte. 

Citeşte mai departe...

Cultura tutunului

Va prezentam o carte care trateaza, in 125 de pagini, aspectele culturii tutunului, incepand chiar de la pregatirea solului.

Dintr-un hectar de teren cultivat cu tutun, se poate castiga circa 150 milioane de lei vechi. In functie de soiul de tutun, de modul de intretinere a culturii si de conditiile pedoclimatice, profitul poate fi mai mare sau mai mic. La o cultura de tutun se munceste circa jumatate de an, din martie pana in octombrie.

Cultura tutunului de tip Virginia se dezvolta cel mai bine in zona nisipurilor zburatoare din Oltenia, in luncile Argesului, Muresului si Dunarii. Cultura de tutun de tip Burley este intalnita in Transilvania, iar Burley de Tarnave se spune ca este cel mai bun tutun de acest soi din Europa. Soiul Baragan, dupa cum ii este si este denumirea, se dezvolta cel mai bine in Campia Baraganului. Soiurile orientale Djebel si Molovata (tutun cu frunza mica, de aroma si cel mai scump) se cultiva cel mai bine in Moldova.

 

Citeşte mai departe...

Cultura plantelor furajere

 

In ultimii ani, dupa o scadere ingrijoratoare a efectivelor de animale, care a determinat reducerea semnificativa a suprafetelor cultivate cu plante furajere si o exploatare insuficienta a pajistilor naturale, in urmatorii ani ne asteptam la o redresare spectaculoasa a acestor stari de lucru. In consecinta, se spera in sporirea efectivelor de animale pentru asigurarea integrala a consumului intern de produse animaliere si crearea unor disponibilitati semnificative pentru export.
Plantele furajere au drept caracteristica esentiala utilizarea integrala a masei vegetale, ceea ce imprima o serie de avantaje, referitoare in primul rand, la valorificarea mai eficienta a luminii solare, a ingrasamintelor si a apei de irigatie, fapt ce le situeaza printre culturile cele mai intensive.
 

Citeşte mai departe...

Cultura florii-soarelui

Importanta economica a florii soarelui
Hibrizii de floarea soarelui
Producerea semintelor  hibride de floarea-soarelui
Cerintele florii-soarelui fata de sol si clima
Amplasarea fata de sol si clima
Amplasarea florii-soarelui in asolament
Fertilizarea
Lucrarile solului
Semanatul
Combaterea buruienilor
Combaterea integrala a bolilor si daunatoriloir
Irigarea florii soarelui
Recoltarea, transportul, depozitarea si pastrarea productiei de floarea-soarelui
Eficienta economica a culturii

Citeşte mai departe...

Tehnologii moderne de producere a semintelor la plantele furajere

 

Eficienta economica a plantelor furajere este conditionata in primul rand de progresele realizate de cercetarea stiintifica in domeniul geneticii, ameliorarii si tehnologiilor de productie.

In aceasta lucrare autorii si-au propus sa prezinte caracteristicile soiurilor intensive de leguminoase, graminee perene si plante furajere anuale create in Romania, care sunt adaptate conditiilor climatului continental excesiv, caracterizat prin ierni aspre si veri relativ secetoase si care sunt competitive cu soiuri create in tari dezvoltate economic.

Citeşte mai departe...

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

23-06-2025 Utilaje agricole

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

Vara în grădină nu înseamnă doar relaxare la umbră. Înseamnă iarba care crește zilnic, flori care cer întreținere, paturi de legume care trebuie îngrijite, materiale de mutat, compost de întins, buruieni de ținut sub control. Și, dacă nu ai ajutoare sau timp din belșug, toate aceste sarcini ajung să pună presiune pe spatele tău.  Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

20-06-2025 Energie regenerabila

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții.  Mai multe>>