Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important.
Tratamentele realizate pentru combaterea bolilor (mana, fainare, fuzarioza, patarea cafenie, patarea unghiulara, patarea alba, ofilirea vasculara, putregaiul cenusiu) si daunatorilor (carieni, afide, trips, musculita alba de sera) din culturile de tomate, ardei, vinete si castraveti in spatii protejate (sere-solarii), sunt urmatoarele:
Caderea (putregaiul) rasadurilor si a plantutelor este cauzata de ciuperca Pythium debaryanum Hesse. Rasadurile se prezinta subtiate si brunificate la baza tulpinitei. In 1-2 zile plantutele se ingalbenesc, se ofilesc, cad la pamant si pier. Pierderile cele mai importante se realizeaza la rasaduri si legume timpurii din spatii protejate (rasadnite, sere, solarii).
Reducerea pierderilor de productie datorate aparitiei si dezvoltarii tripsilor, afidelor si acarienilor la cultura de tomate, vinete, ardei si castraveti este conditionata de aplicarea masurilor de prevenire si limitare a atacurilor.
Perioadele ploioase urmate de temperaturi mari si umiditate atmosferica mare sunt foarte favorabile pentru aparitia si dezvoltarea ciupercilor din fam. Peronosporaceae, care induc boli la plante cunoscute sub numele de mane, precum si pentru aparitia si dezvoltarea daunatorilor, care pot produce pierderi considerabile de recolta sau chiar sa compromita culturile de legume (cartof, tomate, vinete, ardei, ceapa, usturoi si castraveti).
In a doua jumatate a lunii mai - inceputul lunii iunie, va recomandam sa aplicati un tratament chimic pentru combaterea bolilor la legume (mana la ceapa, antracnoza, bacterioza la fasole si castraveti, septorioza la tomate, boli colet la vinete, tomate si ardei) dupa cum urmeaza:
Putregaiul cenusiu este o problema destul de frecvent intalnita la rosii si ardei. In plus, putregaiul cenusiu poate ataca fasolea, varza, salata, cartofii si multe alte plante. Botrytis cinerea este un agent patogen care provoaca pierderi severe la multe legume. Agentul patogen infecteaza frunzele, tulpinile, florile si fructele. Complexitatea bolilor cauzate de B. cinerea in sere face din acest patogen una dintre cele mai importante boli ale culturilor de legume in sera in multe tari.
Se apropie perioada pentru inceperea unui nou ciclu de vegetatie in sere si solarii. Pentru prevenirea pierderilor din cauza bolilor si daunatorilor la culturile din sere si solarii inainte de infiintarea noilor culturi, se vor aplica masurile de combatere integrata pentru dezinfectia si dezinsectia solului care constau in: masuri preventive (agrotehnice ) si curative (chimice).
Aceste legume pot fi adesea victimele unor boli (Patarea bruna a frunzelor, Patarea alba, Patarea cafenie, Antracnoza, Mana) si daunatori (Musculita alba de sera, Paduchele solanaceelor, Paduchele verde, Omida capsulelor de bumbac, Musca miniera, Tripsi, Acarieni). In continuare va prezentam tratamentele cu produse de protectia plantelor care se realizeaza pentru combaterea bolilor si daunatorilor la solanacee - rosii, ardei, vinete, cultivate in camp si in spatii protejate.
Limaxul cenusiu (Deroceras agreste / Agriolimax agreste) ataca agresiv in anii cu ierni blande, primaverile bogate in precipitatii, verile racoroase si umede si in cadrul culturilor la care nu este efectuata o mobilizare a solului, aratura sau sapat la cazma. Este un daunator polifag care produce pagube importante, atacand un mare numar de specii legumicole, pomicole, plante medicinale, plante tehnice, etc.
Pentru a proteja rasadurile de legume (tomate, ardei, vinete, varza, gulii) se recomanda in aceasta perioada realizarea tratamentului fitosanitar. Produsele care se folosesc pentru prevenirea si combaterea bolilor se vor aplica saptamanal iar produsele care se folosesc pentru combatrea daunatorilor se vor utiliza doar la aparitia atacului. Rasadurile de legume se vor stropi impotriva bolilor foliare si de tulpina, afidelor, musculitei albe, acarienilor cu urmatoarele produse de protectia plantelor:
Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) se intalneste in sere si solarii, atacand numeroase specii de plante legumicole (tomate, castraveti, ardei, vinete, etc.) si ornamentale. Daunele cele mai mari sunt produse de larve, care se fixeaza pe partea inferioara a frunzelor intepand si sugand continutul celular. Ca urmare a atacului, tesuturile se decoloreaza si apoi planta se usuca.
Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia unor boli la culturile de tomate, ardei si vinete: Mana, Patarea alba, Patarea cafenie, Patarea bruna a frunzelor, Alternarioza, Fainarea si Putregaiul negru a fructelor. Pentru combaterea acestor agenti de daunare recomandam folosirea urmatoarelor produse de protectia plantelor:
Fermierii care au probleme cu daunatorii de sol cum ar fi buha semanaturilor (Agrotis spp.), viermele sarma (Agriotes spp.), viermele vestic al tulpinilor de porumb (Diabrotica spp.) si larvele carabusului de mai (Melolontha spp.) au acum la dispozitie un produs ce protejeaza planta de atacul daunatorilor si in acelasi timp o ajuta sa depaseasca rapid perioada de vulnerabilitate. Insecticid cu aplicare la sol, Trika Expert, disponibil acum si in Romania, este primul produs bazat pe o tehnologie inovatoare de tip GPlus, continand molecula de insecticid pe suport de elemente nutritive cu efect starter.
Tratamentul pentru combaterea manei la solanaceae (tomate, ardei, vinete) si curcubitaceae (castraveti, pepeni). Se mai combat: patari, alternarioze, fuzarioze, acarieni, fainare.
Fierul este un element nutritiv foarte important pentru cresterea si dezvoltarea plantelor. Cel mai adesea, carenta de fier se observa ca o cloroza a frunzelor tinere din varfurile de crestere ale plantelor. Pe masura ce plantele continua sa creasca, simptomele carentei de fier se manifesta prin frunze galbene cu nervurile verzi. In cazurile de carenta acuta, internodurile varfurilor de crestere sunt mai scurte, iar frunzele din varf tind sa stea toate ingramadite. Cand apare o carenta de fier acuta, tratamentul este mai dificil decat pentru alte carente nutritionale si sunt necesare mai multe tratamente.
Calciul este un element esential dezvoltarii plantelor. Absorbtia lui se desfasoara pasiv, fara consum de energie. Transportul calciului in interiorul plantei are loc in special prin xylem, impreuna cu apa. Ca urmare absorbtia calciului este direct corelata cu rata transpiratiei. Conditiile de umiditate ridicata, frig si cele care determina rate scazute ale transpiratiei (temperaturi scazute dar si cele foarte ridicate cand stomatele sunt inchise) pot provoca carente de Calciu.
Fuzarioza sau Ofilirea (Fusarium oxysporium) si Verticiloza (Verticillium dahliae) sunt boli vasculare, atacul manifestandu-se in perioada de inflorire-fructificare, avand ca rezultat ofilirea si disparitia plantei. Boala se manifesta la culturile de legume atat in spatiile protejate cat si in camp (tomate, ardei, vinete, castraveti, pepeni).
In cazul cand nu s-a efectuat ultimul tratament foliar la rasaduri in rasadnita, la 5-7 zile de la plantarea rasadurilor in camp, dupa ce rasadurile s-au prins, se recomanda efectuarea unui tratament fitosanitar dupa cum urmeaza:
Prin aceste pagini am incercat sa aduc in atentia cititorilor conceptul de combatere integrata prin masuri si mijloace care sa substituie, intr-o proportie cat mai mare, produsele toxice. Notiunea de combatere a unui agent daunator nu insemneaza eradicarea acestuia ci mentinerea sa la un nivel cat mai scazut la care sa nu produca daune majore culturilor agricole.
Dupa ploile din ultima perioada, ne putem astepta la o explozie a manei in culturile horticole. Cresterile vegetative vor fi abundente, fapt care va expune planta la infectii, chiar daca au existat in prealabil niste tratamente de acoperire.
Lucrarile de intretinere, in cea mai mare parte au un caracter general si urmaresc asigurarea conditiilor optime de crestere si de dezvoltare a culturii de ardei gras.
MOTTO: Ranind pamantul singur te ranesti; numele lui e sfant ca numele de mama”.
Putregaiul apical este datorat unui dezechilibru hidric dupa o perioada cand alimentarea cu apa a fost normala. Fenomenul este mai frecvent si prin aceasta mai daunator la ardei ca la tomate. Se considera ca se manifesta mai puternic la soiurile albe cu fructele in sus.
19-09-2024 Gradinarit
Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>
12-09-2024 Gradinarit
În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>
26-06-2024 Gradinarit
Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>
18-03-2024 Gradinarit
Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>
21-11-2023 Gradinarit
Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>
16-08-2023 Gradinarit
Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>
30-06-2023 Sere si solarii
Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>
13-06-2023 Gradinarit
Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>
06-06-2023 Sere si solarii
Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>
08-05-2023 Rosii
In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>
25-04-2023 Legume
Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>
06-04-2023 Gradinarit
Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>
12-10-2022 Sere si solarii
Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>
02-09-2022 Gradinarit
Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>
20-04-2022 Gradinarit
Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>