Actiunile serviciilor sanitare veterinare pentru asigurarea sanatatii animalelor si sigurantei lantului alimentar

Actiuni servicii sanitar-veterinareTrecerea la economia de piata, aplicarea masurilor de reforma in agricultura, consolidarea rapida a proprietatii private asupra animalelor si produselor de origine animala au condus la o diversificare a domeniilor in care se exercita profesiunea de medic veterinar. Ipostaza de stat membru al Uniunii Europeane impune un mod specific de organizare si exercitare a profesiei de medic veterinar in Romania, prin care aceasta activitate sa fie compatibila cu principiile legislatiei Uniunii Europene in domeniu.


Regulile impuse de normele europene trebuie insotite de intensificarea activitatii profesionale a personalului sanitar veterinar, o mai atenta supraveghere a evolutiilor concrete din teren.

Implementarea unor programe, cofinantate din fonduri U.E., de prevenire si combatere a unor boli transmisibile (P.P.C, Bluetongue, E.S.T, Salmonelozele la pasari, Influienta Aviara, Rabia), precum si supravegherea altor boli prevazute in Programul strategic aprobat pentru acest an, solicita medicilor veterinari, indiferent de sectorul in care activeaza, o implicare profesionala intensa cu eficienta maxima.

Pentru realizarea obiectivelor stabilite, in anul 2015, conducerea D.S.V.S.A. Sibiu, in colaborare cu Colegiul Medicilor Veterinari si alte organizatii profesionale a stabilit un program concret, ca indici de performanta, care cuprinde:


Implementarea actiunilor administrative si organizatorice functionale si motivante, prin:

    • Monitorizarea permanenta a activitatii tuturor sectoarelor sanitare veterinare si pentru siguranta lantului alimentar.
    • Planificarea si analiza operativa a intregii activitati, delegarea cu responsabilitate si autoritate pentru toti coordonatorii de sectoare de specialitate.
    • Implementarea programelor de control oficial prin serviciile de profil.
    • Colaborarea permanenta cu alte autoritati locale, asociatii profesionale si alte organizatii civice, prin participarea la analize si dezbateri organizate.
    • Comunicare si colaborare cu Institutia Prefectului, cu Consiliul Judetean, cu alte autoritati judetene, D.A.J, I.P.J D.S.P, D.S, A.P.C, etc.
    • Colaborarea cu Colegiul Medicilor Veterinari, Asociatia Medicilor Veterinari si organizatia sindicala, in vederea informarii, consultarii si colaborarii pentru o mai buna derulare a tuturor activitatilor ce tin de managementul sanitar veterinar, al profesiei de medic veterinar.
    • Informarea patronatelor si a asociatilor profesionale din industria alimentara despre modificarile legislative in domeniu sanitar-veterinar.
    • Mentinerea gradului de transparenta la nivelul D.S.V.S.A si Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu prin publicarea pe saitul institutiei a tuturor informatilor specifice activitatii sanitare veterinare si care constituie interes pentru persoanele interesate.
    • Asigurarea circuitului documentelor si informatiilor pe verticala si orizontala care sa asigure comunicarea si schimbul de informatii pe diferite niveluri de competenta interna si cu alte institutii, operativ si eficient.
    • Actiuni cuantificate in masuri si sanctiuni aplicate in cazurile de neconformitati identificate.


Coordonarea si implementarea activitatilor in domeniul sanatatii animalelor:

    • Monitorizarea implementarii Programului de Supraveghere pentru realizarea actiunilor sanitare veterinare aprobat pentru anul 2015 si luarea masurilor corrective.
    • Asigurarea bazei materiale pentru efectuarea actiunilor sanitare veterinare programate, produse biologice, kituri, reactivi, dezinfectante, instrumentar si ustensile.
    • Intarirea autoritatii si a responsabilitatilor medicilor veterinari din cadrul unitatilor teritoriale ca veriga importanta de legatura pentru comunicare, informare, supraveghere si exercitare a activitatii profesionale, intre serviciile sanitare veterinare si crescatorii de animale.
    • Instruirea personalului in vederea cunoasterii legislatiei specifice si implementarii corecte a acesteia.
    • Monitorizarea implementarii O.U.G nr. 23 si a Ordinului 40 / 2010, modificat cu Ordinmul 28 / 2011, privind activitatea de identificare si inregistrare a animalelor, precum si efectuarea corectiilor ce se impuneau, pentru o mai buna gestionare a bazei de date.
    • Monitorizarea circulatiei animalelor, a produselor si subproduselor de origine animala, notificarea si certificarea interna si internationala, in conditiile legii.
    • Verificarea modului de implementarea a normelor de biosecuritate, protectia si bunastarea animalelor crescute in exploatatii comerciale sau in gospodariile populatiei.
    • Monitorizarea si controlul respectarii legislatiei privind medicamentele si furajele medicamentate precum si a circulatiei acestora.
    • Monitorizarea focarelor de boala declarate, eliminarea operativa a animalelor bolnave, executarea dezinfectiilor si a altor actiuni specifice in vederea stingerii focarelor respective.
    • Despagubirea proprietarilor de animale si pasari in vederea lichidarii rapide a unor focare de boli transmisibile la animale si pasari, inclusiv pentru cazurile de suspiciuni de boala, care implica taierea sau uciderea acestora, cu respectarea H.G. 1214 / 2009.


Actiuni in domeniul igienei si sigurantei lantului alimentar:

    • Monitorizarea exploatatilor de animale, care furnizeaza materii prime pentru unitatile de procesare.
    • Evaluarea, obiectivelor de profil in vederea autorizarii / inregistrarii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, la solicitarea operatorilor economici.
    • Implementarea legislatiei comunitare privind clasificarea unitatilor de industrie alimentara in baza analizei de risc a obiectivelor identificate in conformitate cu activitatile lor specifice.
    • Monitorizarea implementarii programului de management a calitatii produselor (HACCP) in unitatile in care functionarea acestui program este obligatorie, (verificarea cu profesionalism a respectarii programului la unitatiile unde este implementat).
    • Controlul si supravegherea activitatii unitatilor din domeniu alimentar, inclusiv a obiectivelor din zonele cu activitate turistica, a cantinelor care functioneaza in unitatile de invatamant, in corelare cu legislatia din domeniu.
    • Exigenta pentru respectarea legislatiei privind sacrificrea animalelor si a comertului cu animale vii si produse alimentare in locuri neautorizate.
    • Verificarea calitatii, salubritatii, a modului de pastrare si comercializare a produselor alimentare.
    • Verificarea modului de producere si distributie a alimentelor specifice care se solicita in perioada premergatoare Sarbatorilor Religioase.
    • Monitorizarea respectarii programului de autocontrol prin afluirea de probe la laboratorul acreditat, pentru verificarea calitatii si salubritatii materrilor prime si a produselor finite care se comercializeaza.
    • Implicarea personalului de specialitate in promovarea produselor traditionale.
    • Gestionarea corecta a produselor si a subproduselor care nu sunt destinate consumului uman.


Cresterea responsabilitatii medicilor veterinari, pentru implementarea strategiilor si programelor prevazutepentru acest an, impune o disciplina profesionala operativa si eficienta, o colaborare permanenta intre personalul de conducere, si organizatiile profesionale, intre conducerea institutiei si personalul din teritoriu, numai astfel putem sa realizam ceeia ce ne propunem in interesul populatiei judetului nostru.


Dr. Pentea Ioan

Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

 

 

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>