Actiuni ale serviciilor sanitare veterinare pentru realizarea Programului Strategic in anul 2016

Actiuni ale serviciilor sanitar-veterinare in Programul Strategic 2016Prioritatea serviciilor sanitare veterinare de stat si private, o constituie implementarea legislatiei U.E, transpusa in legislatia nationala, a Programului de Guvernare, prin promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor, sanatate publica, protectia si bunastarea animalelor, protectia mediului, siguranta alimentelor si monitorizarea crescatorilor de animale si a operatorilor din industria alimentara si nu in ultimul rand protejarea consumatorilor de aceste bunuri.

 

Statul sprijina desfasurarea in conditii optime a activitatii in domeniul sanitar veterinar prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a resurselor financiare si a bazei tehnico materiale necesare.

Prin acest sprijin financiar sunt asigurate premizele implementarii operative si eficiente a masurilor specifice fiecarui program national si judetean de prevenire si combatere a unor boli transmisibile grave, asigurand crescatorilor de animale si pasari, cresterea de efective sanatoase cu un potential de productie ridicat si inplicit venituri substantiale prin valorificarea de animale si pasari vii sau produse obtinute de la acestea.

Pentru situatiile cu risc epidemiologic major, cu implicatii pentru sanatatea publica si economia nationala, precum si in spatiul intracomunitar, determinat de aparitia unei pandemii, epidemii si boli transfrontaliere, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigura fonduri prin cofinantarea monitorizarii, prevenirii si combaterii unor boli transmisibile, in baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor in colaborare cu Colegiului Medicilor Veterinari al judetului Sibiu, asigura prin medicii veterinari care activeaza in sectorul de stat si prin medicii veterinar cu libera practica, pe care ii coordoneaza, o gama larga de servicii de specialitate, comforme legislatiei europene si nationale, in beneficiul celor care investesc in cresterea animalelor si in domeniul procesarii, depozitarii si comercializarii produselor de origine animala, actiuni aprobate prin Programul strategic de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, protectia animalelor si a mediului, siguranta alimentelor destinate consumului uman, pentru anul 2016, prin:


In domeniul asigurarii bazei tehnico – materiale si umane:

    • Implementarea si mentinerea unei structuri organizatorice, comform O.U.G. nr. 42 / 2014 si Legea 160 / 1998, cu modificarile si complectarile ulterioare, ca principalul instrument in realizarea obiectivelor prestabilite.
    • Implementarea bunelor practici prin preluarea unor noi modele din domeniul managementului strategic si de gestiune a resurselor umane, prin recrutare, selectie, promovare, motivare, formare si evaluare.
    • Perfectionarea si dotarea personalului din institutia judeteana sau din teritoriu cu logistica necesara, instruirea acestora care sa permita o mai buna rezolvarea a atributiilor specifice, sau alte sarcini in care sunt implicati.
    • Optimizarea activitatii serviciilor de specialitate pentru emiterea documentelor de autorizare, inregistrare sau alte documente solicitate de persoane fizice sau juridice, cu incadrare in termenul legal de solutionare, avand ca efect reducerea termenului de eliberare a documentelor.
    • Imbunatatirea sistemului de inspectii si control in domeniul cresterii animalelor si a sigurantei lantului alimentar, prin promovarea unui sistem de informare, educare si consultanta de specialitate a operatorilor economici, care sa genereze cresterea calitatii activitatiilor si a serviciilor acestora.
    • Implementarea unei abordari eficiente in privinta comunicarii directe, sau in mass-media locala si centrala, prin punerea la dispozitia publicului a informatiilor de interes general, a actelor normative componente a legislatiei specifice, a programelor si strategiilor propuse de autoritatea veterinara.
    • Sprijinirea constanta a autoritatilor publice locale in vederea imbunatatirii starii de sanatate a populatiei si a animalelor, in promovarea produselor traditionale si sprijin in implementarea proiectelor de dezvoltare locala.
    • Comunicare si colaborare cu Institutia Prefectului, cu Consiliul Judetean Sibiu, cu D.A.J Sibiu, I.P.J Sibiu, I.S.U. Sibiu, D.S.P Sibiu, A.J.V.P Sibiu, C.P.C Sibiu, cu alte autoritati locale, asociatii profesionale si alte organizatii civice, avand drept scop integrarea activitatii sanitare veterinare in ansamblul dezvoltarii economice si sociale a judetului nostru.
    • Perfectionarea permanenta a personalului sanitar-veterinar, prin participare la pregatiri profesionale de profil, instruiri la nivel central si local, la conferinte si simpozioane, etc.


Actiuni in domeniul sanatatii si bunastarii animalelor

    • Efectuarea operatiunilor de supraveghere, prevenirea si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om,prin actiuni de supraveghere clinica a bolilor, vaccinari imunoprofilactice, tratamente profilactice si curative antiparazitare si examene de laborator, comform programelor si a graficelor stabilite.
    • Aplicarea criteriile de calificare a statusului de sanatate a efectivelor de bovine in relatie cu tuberculoza, leucoza enzootica, bruceloza, encefalitele spongiforme la bovine si scrapia la ovine, prin operatiuni specifice, prelevari de probe si examene de laborator.
    • Implementarea normelor sanitare veterinare privind protectia si bunastarea animalelor de ferma si din exploatatiile individuale. prin evaluari si controale programate.
    • Monitorizarea implementarii O.U.G nr. 23 si a Ordinului 40 / 2010, modificat cu Ordinmul 28 / 2011, privind activitatea de identificare si inregistrare a animalelor, precum si efectuarea corectiilor ce se impun pentru o mai buna gestionare a bazei de date.
    • Monitorizarea circulatiei animalelor, a produselor si subproduselor de origine animala, notificarea si certificarea interna si internationala, in conditiile legii.
    • Monitorizarea focarelor de boala declarate, eliminarea operativa a animalelor bolnave, executarea dezinfectiilor si a altor actiuni specifice in vederea stingerii focarelor respective.
    • Monitorizarea si controlul respectarii legislatiei privind utilizarea medicamentele si furajele medicamentate, precum si a circulatiei acestora.


Actiuni in domeniul igienei si sigurantei lantului alimentar

    • Reactualizarea baze de date prin identificarea tuturor obiectivelor autorizate / inregistrate si functionale pe raza judetului. Evaluarea, in vederea inregistrarii sanitare veterinare pentru functionare a unitatilor de profil, care solicita acest lucru.
    • Implementarea legislatiei comunitare privind clasificarea unitatilor de industrie alimentara in baza analizei de risc, a obiectivelor identificate, in conformitate cu activitatile lor specifice, prin evaluari anuale, incadrarea in categoria de risc si monitorizarea progreselor acestora.
    • Monitorizarea implementatrii H.A.C.C.P (Analiza Riscurilor si Punctelor Critice de Control) si auditarea programelor implementate.
    • Efectuarea de controale si inspectii planificate, corelate cu gradul de risc a unitatiilor, stabilit in urma evaluarii si luarea de masuri corective, urmarindu-se:
          • monitorizarea exploatatilor de animale, care furnizeaza materii prime pentru unitatile de procesare;
          • indeplinirea conditiilor generale de functionare si de igiena a unitatilor de profil;
          • asigurarea conditiilor optime la receptie, la procesare, depozitare, expunere si desfacere a materiilor prime si a produselor finite;
          • existenta documentelor care atesta originea (trasabilitatea), cantitatea, calitatea produselor si efectuarea actiuniilo D.D.D;
          • etichetarea produselor, cu informarea corecta privind componentele acestora;
    • Supravegherea prin analize de laborator a calitatii si salubritatii, materiilor prime, produse culinare, produse finite, din probe afluite pentru examene fizico-chimice, microbiologice, pentru determinarea aditivilor, contaminanti si pesticide, monitorizarea alimentelor care contin organisme modificate genetic si teste de sanitatie pentru supravegherea starii de igiena a unitatilor.
    • Colaborare cu celelalte institutii implicate prin schimburi de informatii si mecanisme de verificare a circulatiei si a calitatii produselor alimentare, prin S.R.A.A.F, sistemul Traces, sistemul Cis, sistemul Shiftarhive, prin asistenta reciproca intre administratiile, judetene, nationale si internationale, dupa caz, cat si prin tehnici si procedee de screening, statistice si de laborator.


In realizarea acestor actiuni un factor hotaritor il are colaborarea serviciilor sanitare veterinare cu autoritatiile locale si cu proprietarii de animale, conform responsabilitatilor si obligatiilor ce le revin in baza legislatiei specifice.

Dr. Pentea Ioan
Sectretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari Judetul Sibiu

 

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>