Populatie saraca, in campie bogata

1fermiera.jpg



In campiile cele mai fertile din Romania, la 18 ani de la revolutie, majoritatea populatie este saraca. Acest lucru sa petrecut si in SUA, unde populatia din Sudul fertil, era in anii "50" mult mai saraca decat cea din Nord. Istoria Sudului merita cunoscuta, ca sa ne putem da seama, despre cum sa ajuns la saracia romanilor, intr-o tara bogata.









Putine regiuni din lume au potentialul agricol al Sudului din SUA. Putine regiuni din lume au fost atat de nemilos jefuite si atat de epuizate printr-o folosire nerationala si printr-o permaneta incapacitate a omului de a se adapta la mediul inconjurator.

Regiunea scaldata de valea fluviului Mississippi are o lungime de 500 de mile, o latime de 100 de mile si este tot atat de fertila ca si valea Nilului.

Peisajul zonei in anii "50" era cel a foamei si reprezenta o mostenire culturala a epocii de pionerat, a conditiilor coloniale si a sclaviei. Regiunea a fost saracita ulterior, in perioda moderna, prin activitatea speculatorilor de pamant.

Primii colonisti din coloniile din Sud au incercat sa creeze pe pamantul Virginei o agricultura variata. Eu au semanat culturi aduse din Europa, dar care nu s-au adaptat prea bine Sudului. Au invatat de la indieni sa cultive porumbul, fasolea, cartoful dulce, dovleacul, pepenele verde si fragii. Culturile europene s-au indrodus treptat in functie de adaptarea acestora la conditiile de mediu.

Din nefericire acest gen de agricultura nu a fost privita favorabil de catre Anglia. O companie din Londra formata din cavaleri, nobili, negustori si aventurieri, a primit de la regele Iacob I, in anul 1606, dreptul de a exploata coloniile din Sud, si de a gasii o marfa solicitata la export care sa le aduca profituri fabuloase.

Au incercat cu matasea, apoi vita de vie, si au gasit pana la urma un produs indigen, numit tutunul. Astfel s-a creat un sistem de mari plantatii de tutun in Virginia, Maryland si Carolina. Pe valea fluviului Mississipii sa introdus bumbacul, iar in regiunile de coasta ale Louisianei, cultura de baza a devenit trestia de zahar. Marimea unei ferme mijlocii din Sud a ajuns in anul 1700 la 700 de acri.

La mijlocul secolului al XVIII -lea, aristrocratii din Sud, aveau proprietati de 150 000 de acri. Pentru a lucra in aceste ferme in anul 1619 au introdus sclavii negri, adusi din Africa. A inceput sa se dezvolte monocultura cu suita lui de consecinte triste: hrana insuficienta; secatuirea solului; sclavia; munca fortata; crizele economice; si un nivel cultural si biologic scazut al populatiei.

Pe langa aristrocratii mai existau aproape 2 milioane din familiile care nu poseda pamant. Ei sunt arendasi la cheremul fluctuatiilor pretului marfii lor supuse speculatiilor.

La inceput bumbacul si tutunul au fost cultivate fara a se aplica ingrasaminte. Dar prin monocultura s-a saracit pamanturile, incat au devenit necesare cantitati tot mai mari de ingrasaminte chimice. 30% din cel mai fertil teren din Sud, sufera in prezent de eroziune.

Dupa 1900 bancherii si grupurile finaciare din nord au cumparat in bloc fermele saracite din Sud. Forta disponibila din agricultura a inceput sa lucreze, pe niste salarii de mizerie, in fabricile care s-au mutat din Nord in Sud.

Arendasii cu sculele lor vechi au fost alungati, de pe pamanturile din Sud, si au pornit in cautarea de ferme unde sa lucreze in perioadele de campanie. John Steimbeck in romanul "Fructele maniei", a descris acest simbol al mizeriei din mijlocul belsugului, in care arendasii nu aveau bani sa cumpere paine copiilor lor.

In anii "50", au intervenit masurile federale care au dus la reconstructia Sudului. Astfel venitul individual a crescut cu 75% in 10 ani, in timp ce venitul national a crescut, in aceasi perioada, cu numai 56%. Nici astazi dupa 50 de ani de la reforme, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in bine. "Mahalale rurale ale Sudului sunt lucrul cel mai revoltator din SUA." este parerea analistului american, John Gunter.

In zona Campiilor fertile din Romania, in cei 18 ani de la revolutie se petrece acelasi fenomen de saracie si de degradare biologica si culturala a populatie. Guvernul SUA a intervenit in 1950 cu masuri federale pentru cresterea venitului individual. In Romania peste 50% din populatie traieste sub pragul de saracie, iar masurile nationale se reduc la intalniri populiste si demagogice intre partidele politice.

Aristrocratii romani (cu zeci de mii de ha), aventurierii, speculatorii de terenuri, grupurile financiare si de interes din Romania, sunt tinuti in brate si primesc aceleasi drepturi pe care le-a primit, compania londoneza, de la regele Iacob I, in anul 1606.

De 18 ani rescriem istoria saraciei dintr-o tara bogata, si nu invatam nimic din dilemele Sudului american. Si asta pentruca Romania a ajunsa pe mana unor sabotori ai economiei nationale, pentru care nu exista nici un fel de lege.

Sunt inginer agronom, traiesc intr-o regiune fertila din vestul tarii si nu pot sa stau nepasator la fenomenele de degradare biologica, psihica si sociala a satelor, comunelor si oraselor mici din Campia Aradului. In calitate de consultant agricol, nu am fost solicitat de nici un primar sau consilier local, sa-i sprijin in punerea in practica a masurilor de dezvoltare locala, rurala sau regionala. In schimb reprezentantii puterii locale sunt inconjurati de "asa zisi experti" care ii invata cum sa ocoleasca si sa incalce legea.

Totusi exista o mica mandrie nationala, pentruca am reusit sa rescriem, in 18 ani, istoria sumbra, multiseculara, a Statelor Unite ale Americii. Nu se poate lauda nimeni, in lumea contemporana, cu asemenea performante negative. Si asta pentruca restul lumii se lauda cu un minim de intelepciune si nu cu un maxim de prostie. Iar aceasta prostie nationala ne afecteaza pe toti, deoarece veniturile lunare le cheltuim intr-o saptamana pe mancare si intretinere. Restul de 3 saptamani traim ca si sclavii de pe fostele plantatii ale sudului prin asa numitele "masurile de protectie sociala" oferite de o clasa politica ajunsa in fruntea tarii pe scurtaturi necinstite si imorale.

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>