Comisia Comunitatilor Europene a adoptat REGULAMENTUL de inregistrare a denumirii PECORINO DI FILIANO (DOP) in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.
Descrierea produsului traditional Pecorino di Filiano
Tipul produsului:
Clasa 1.3 — Branza
Descriere:
„Pecorino di Filiano” este o branza cu pasta tare, produsa din lapte de oaie crud integral obtinut la unul sau doua mulsuri si provenind din aria indicata.
Branza cu pasta semicoapta are forma cilindrica, fatete netede si partea laterala plana sau usor convexa.
Coaja are urme aurii, tipice impletiturii de nuiele (urmele pot fi si maro inchis in cazul produselor maturate) iar suprafata este tratata cu ulei de masline extravirgin si cu otet de vin.
Culoarea pastei variaza de la alb la galben-pai, aceasta din urma fiind tipica pentru produsele maturate.
Are o textura compacta, cu ochiuri mici dispuse neregulat.
Gustul, initial delicat si dulce, devine usor picant la sfarsitul perioadei minime de maturare, dupa care devine din ce in ce mai pregnant.
Procentajul de grasime in substanta uscata nu trebuie sa fie mai mic de 30 %.
Greutatea variaza de la 2,5 la 5 kg, diametrul de la 15 la 30 cm iar inaltimea intre 8 si 18 cm.
Produsul este pus in vanzare dupa o perioada minima de maturare de 180 de zile.
Zona geografica:
Productia si prelucrarea laptelui, precum si maturarea branzei au loc in aria delimitata in caietul de sarcini, care consta in 30 de localitati din provincia Potenza (regiunea Basilicata), aflate in Apenini intre Monte Vulture si muntele Muro Lucano: acest teritoriu este o zona vulcanica, cu pasuni naturale bogate in plante aromatice salbatice.
Dovada originii:
Aria respectiva este de multa vreme producatoare de branza pecorino. Oieritul se practica aici din perioada cuceririi romane, cand animalele erau crescute in special in aria adiacenta Viei Appia, care facea legatura intre cararile de transhumanta denumite „tratturi”.
Ulterior, productia de branza pecorino a jucat un rol important in economia Regatului Neapolelui, a carui capitala a devenit principala piata de desfacere a acesteia.
Familia Doria, improprietarita de catre imparatul Carol al V-lea in 1530 cu aria din jurul Monte Vulture, corespunzand in mare parte cu aria Pecorino di Filiano, a pus la punct un sistem de productie si prelucrare a laptelui si lanii: din arhivele exploatatiei familiei reiese ca Filiano, localitate care in 1952 a devenit administrativ independenta de Avigliano, detinea 10 000 de oi, care vara se mutau din campia raului Ofanto pe pasunile mai inalte din Valle di Vitalba.
Alimentatia ovinelor este reprezentata de pasuni excelente, compuse in principal din zizanie, trifoi, suvar, paius, ovaz salbatic, sparceta, cimbru si fenicul salbatic. Oile se adapa cu apa proaspata, bogata in saruri minerale provenite din rocile vulcanice ale Monte Vulture. Numai laptele care intruneste aceste conditii este adus la centrul de prelucrare.
Cheagul folosit la coagularea laptelui provine din stomacul iezilor si mieilor si este obtinut printr-o metoda riguroasa, descrisa in caietul de sarcini.
Maturarea branzei si de multe ori procesul de productie in sine, in cazul unitatilor mici de productie, are loc in grote naturale de travertin sau in subsoluri pentru ca produsul sa capete prospetimea si proprietatile organoleptice atat de apreciate.
Dovada originii este confirmata si prin cerintele specifice impuse producatorilor de lapte, producatorilor de branza, celor care se ocupa de coacerea si/sau de taierea branzei: astfel se asigura in orice moment trasabilitatea produsului prin intermediul verificarilor documentare si inspectiile efectuate de catre organismul autorizat.
Metoda de productie:
Laptele folosit la producerea Pecorino di Filiano provine de la ovine din rasele Gentile di Puglia si di Lucania, Leccese, Comisana, Sarda si din incrucisarile acestora.
Laptele crud este filtrat si incalzit, in mod traditional in caldari, pana la temperatura de maximum 40 °C si cand temperatura produsului se situeaza intre 36 si 40 °C, se adauga cheagul obtinut in mod traditional, conform caietului de sarcini.
Casul astfel obtinut este zdrobit cu putere cu un pisalog de lemn pana se ajunge la bucati de dimensiunea unui bob de orez.
Aceste bucati de cas sunt lasate sa stea in zer cateva minute, dupa care se extrag si se pun in recipiente din trestie sau materiale similare, adecvate pentru produsele alimentare.
Apoi bucatile de cas se preseaza usor cu mana pentru a se extrage zerul ramas. Bucatile se scufunda apoi in zer, timp de 15 minute, la o temperatura maxima de 90 °C.
Branza se sareaza prin adaos de sare sau prin scufundarea in saramura saturata.
Apoi branza se pune la maturat in grote de travertin sau in subsoluri, la o temperatura constanta de 12-14 °C si la o umiditate relativa de 70-85 %, timp de cel putin 180 de zile. Incepand cu ziua a douazecea, suprafata produsului poate fi tratata cu ulei de masline extravirgin si cu otet de vin.
Pecorino di Filiano se produce pe intreaga durata a anului.
Legatura:
Denumirea acestei branze de oaie provine de la Filiano, o localitate aflata in provincia Potenza, regiunea Basilicata (fosta Lucania).
Varfurile de productie sunt primavara si la inceputul verii, pentru a permite oilor sa se hraneasca pe pasunile excelente de primavara si de la munte, pentru a face cererii de miei in perioada Pastelui si ca rezultat al fatarilor planificate. Astfel, animalele produc cea mai mare cantitate de lapte cand plantele de nutret de pe pasunea naturala (zizania, trifoiul, suvarul, paiusul, golomatulul, mazarichea, ovazul salbatic, sparceta, cimbrul, nalba si feniculul salbatic) se gasesc in abundenta.
Laptele este prelucrat in general in centre mici care prepara cheagul prin metoda descrisa in caietul de sarcini. Aceasta activitate este supusa verificarilor de conformitate.
Metoda de obtinere pastreaza calitatile materiei prime, scotand la iveala caracteristicile organoleptice optime. Trebuie mentionate folosirea laptelui crud, faptul ca prelucrarea laptelui trebuie sa inceapa in 24 de ore de la primul muls si prepararea cheagului pentru coagularea laptelui.
O alta legatura cu aria este maturarea branzei in grote de travertin sau in structuri care reproduc aceleasi conditii de temperatura si umiditate. Crescatorii de ovine si prelucratorii care produc Pecorino di Filiano folosesc aceste structuri speciale pentru a conferi produsului prospetimea si caracteristicile organoleptice specifice.
Notorietatea acestei branze in secolul trecut este atestata prin succesul sagra (festivalului) Pecorino di Filiano, care s-a tinut, fara intrerupere, in ultimii treizeci de ani si a atras deopotriva producatori, specialisti si consumatori.
Organism de control:
Denumire: AGROQUALITA
Adresă: Via Montebello, 8
I-00185 Roma
Telefon (39) 06 47 82 24 63
E-mail: [email protected]
Etichetare:
In momentul introducerii pe piata, Pecorino di Filiano trebuie identificat printr-un marcaj la cald de forma ovala, care contine litera F, o stea, cuvintele „PECORINO DI FILIANO” si „denominazione di origine protetta” (denumire de origine protejata) sau abrevierea „D.O.P.”
Produsul poate fi comercializat in forma de jumatati sau sferturi ale bucatii intregi certificate.
Grup:
Denumire: Consorzio per la tutela del Pecorino di Filiano
Adresa: Via Giovanni XXIII
I-85020 Filiano (Potenza)
Telefon (39) 0971 83 60 10
Fax (39) 0971 83 60 09
Componenta: Producatori/prelucratori ( X )
SURSA: www.agriculturae.ro
13-09-2024 Ovine si caprine
În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
14-05-2023 Ovine si caprine
Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>
12-04-2023 Ovine si caprine
MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
01-02-2023 Ovine si caprine
Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>
02-10-2022 Ovine si caprine
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>
27-01-2022 Ovine si caprine
In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>
28-06-2021 Ovine si caprine
Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>
26-05-2021 Ovine si caprine
La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>
12-04-2021 Ovine si caprine
Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>