Animals International: Romania risca ancheta UE cu privire la exportul de animale vii

Animals International Romania risca ancheta UE cu privire la exportul de animale viiAstazi, intr-o conferinta de presa, Animals International a publicat investigatia asupra animalelor vii din Romania exportate in tari terte din Africa si Asia, care dovedeste incalcarea sistematica a legislatiei Uniunii Europene, a deciziei Curtii Europene de Justitie si a standardelor Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE).


“Aceasta investigatie scoate la lumina un esec cras din partea oficialilor de a monitoriza exportul de animale vii. Animalele crescute in Romania sunt transportate in maniere care incalca reglementarile UE si hotararile Curtii Europenede Justitie, in timp ce animalele sunt sacrificate in mod barbar cu incalcarea standardelor internationale”, a declarat Gabriel Paun, director UE al organizatiei Animals International.

Cu peste 1,5 milioane de vitei si oi exportate in fiecare an (in principal in Libia, Iordania si Israel), Romania este cel mai mare exportator de animale vii catre tari terte din Uniunea Europeana. Imagini inregistrate in Egipt, Turcia, Liban, Palestina, Israel si Iordania arata animale romanesti inspaimantate, pe deplin constiente, manipulate si legate brutal cu franghii si lanturi sau chiar ridicate spre tavan de unul sau doua picioare, inainte de a fi sacrificate prin taieturi multiple in conditii neigienice, intr-un mediu care prezinta riscuri pentru sanatatea umana. Atunci cand sunt utilizate, custile rotative de sacrificare devin instrumente suplimentare pentru tortura. In Egipt si in Liban, lucratorii sunt adesea neinstruiti si neechipati, temandu-se de animale. In aceste tari, manipularea animalului prin taierea tendoanelor si a ochilor sunt o rutina inainte de taierea gatului.

“Am prezentat deja o parte din aceasta investigatie Comisiei Europene si Parlamentului European. Am inmanat alaturi de Eurogroup for Animals 1 milion de semnaturi Comisiei Europene acum 2 luni. Domnul Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara a instituit imediat un grup de lucru pentru definirea unei strategii pe termen lung, care sa inlocuiasca exportul de animale vii cu carcase”, a adaugat Paun. ”In acelasi timp, Parlamentul UE a initiat procedurile de infiintare a unui comitet de ancheta al Parlamentului European, pentru a investiga alegatiile legate de aplicarea defectuoasa a Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al Consiliului privind protectia animalelor in timpul transportului. In ultimii ani, scandalurile Panama Papers si cel cu falsificarea noxelor al Volkswagen au fost singurele subiecte care au devenit obiectul unor ample anchete ale Parlamentului European. Este nevoie de sustinerea a cel putin 188 de europarlamentari pentru a incepe procedura de ancheta. 207 au semnat deja initiativa, dar din pacate doar 2 din Romania, desi le-am scris personal, la fiecare dintre cei 32 de europarlamentari din Romania”.

Exportul cu animale vii continua pentru simplul motiv ca suferinta este tinuta departe de ochii oamenilor, pe nave aflate in mijlocul oceanului sau in tari din afara UE, la mii de kilometri distanta. Majoritatea navelor utilizate pentru exportul viu sunt mai vechi de 40 de ani si au conditii precare de transport. Astfel, intr-un incident tragic cel putin 13.800 de oi romanesti au murit acum 2 ani in drum spre Iordania, dar guvernul acestei tari a refuzat sa ofere orice raspuns despre aceasta tragedie. Cu toate acestea, Iordania ramane in continuare cea mai mare piata de export a animalelor vii din Romania. In schimb, Israelul a interzis in mod repetat anul acesta importul de tauri din Romania pe motiv de probleme de bunastare animala, animalele care au supravietuit croazierei pe mare ajungand epuizate, bolnave si murdare la destinatie.

In cazul exporturilor cu camioane, niciunul dintre loturile observate la frontiera turceasca nu ar fi trebuit sa fie aprobat in Romania. Toate animalele observate in vara anului 2017 de catre organizatiile partenere (Animal Welfare Foundation si Eyes on Animals) au fost inghesuite in camioane supraaglomerate, la temperaturi maxime cuprinse intre 35°C si 44°C. Medicii veterinari oficiali nu ar fi trebuit sa aprobe jurnale de calatorie pe aceasta ruta pe durata verii. Anexa I, capitolul VI, punctul 3.1 din Regulamentul CE 1/2005 prevede ca temperatura din interiorul vehiculelor de transport pentru animale nu trebuie sa depaseasca 30°C. Mai mult, timpul mediu de asteptare in interiorul frontierei pentru loturile romanesti a fost mai mare de 16 ore. Timpii lungi de stationare, in combinatie cu aceasta canicula insuportabila au consecinte tragice pentru animale. Toate animalele observate au fost stresate din cauza caldurii, multe dintre ele aflandu-se in imposibilitatea de a face fata conditiilor de transport, iar o parte din taurii transportati au decedat, in cele din urma, din cauza stresului termic.

In ciuda acestor conditii extreme, cele mai multe oi observate aveau un strat gros de lana si nu erau deloc tunse. 80% din totalul camioanelor inspectate ce contineau animale din Romania au avut probleme cu sistemul de hidratare, in timp ce 75% dintre camioanele inspectate aveau si probleme suplimentare cu ventilatia.

“La bordul camioanelor sau al navelor de transport lipseste cu desavarsire un medic veterinar oficial care ar trebui sa asigure conformitatea cu regulamentul UE privind transporturile si Hotararea Curtii Europene de Justitie. In prezent companiile de transport nu sunt trase la raspundere cu privire la abuzul asupra animalelor pe durata transportului dincolo de granitele UE desi Curtea Europeana de Justitie obliga Statele Membere sa asigure bunastarea animala pana la destinatie. Animalele din Romania sunt adesea transportate si ingrasate in alte tari intermediare, inainte de sacrificarea lor barbara in Africa sau Asia. Adevarul despre exportul de animale vii nu a fost prezentat pana in prezent pe larg publicului roman si agricultorilor. Desi am trimis informari si am solicitat audienta la ministerul agriculturii si la premier, Guvernul roman ramane nepasator cu privire la conditiile in care se desfasoara exportul cu animale vii si planifica chiar deschiderea de noi piete de export precum Yemen, Tunisia, Quatar sau Arabia Saudita. Situatia a scapat complet de sub control!”, a concluzionat Paun.

Animals International face apel catre Guvernul Romaniei pentru a lua, imediat, urmatoarele masuri:

    1. Elaborarea unei strategii cu subventii eficiente pentru inlocuirea etapizata a exportului cu animale vii cu produse congelate sau refrigerate.
    2. Pana la schimbarea reglementarilor sa fie luate toate masurile necesare pentru a reduce timpul de transport al animalelor vii ce sunt destinate exportului in tari din afara UE, in conformitate cu hotararea obligatorie a Curtii Europene de Justitie si cu standardele stabilite de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) privind conditiile de sacrificare a animalelor.
    3. Sa se asigure punerea in aplicare si verificarea indeplinirii Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al UE cu privire la transporturile rutiere si maritime.
    4. Sa se asigure prezenta unui veterinar numit oficial care sa insoteasca toate transporturile de animale pe mare.
    5. Introducerea unui sistem de reglementare care sa transfere responsabilitatea, din punct de vedere juridic, catre firmele exportatoare, pentru a se asigura ca bunastarea animalelor se respecta pe intreg lantul de custodie pana la destinatii din afara UE. Acest sistem de trasabilitate ar trebui sa permita monitorizarea transportului animalelor pentru a se asigura ca animalele pot fi urmarite de la punctul lor de plecare pana la sacrificare.
    6. Sa solicite raportarea obligatorie a bolilor/ vatamarilor si a deceselor survenite pe nave si publicarea acestor informatii.

Animals International

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>