Bovinele fac parte din clasa Mammalia, subfamilia Bovinae. In subfamilia Bovinae sunt doua genuri: Bos si Bubalus. Genul Bos cuprinde subgenul Bos taurus, subgenul Bibos, subgenul Bison ,subgenul Poephagus. Din genul Bubalus fac parte bivolii, specie cu importanta economica mai mica decat speciile din subgenul Bos taurus.
Bivolii se intalnesc atat in forma salbatica cat si domestica. Bivolii, cunoscuti in terminologia de specialitate bubaline, isi gasesc stramosi comuni cu celelalte forme de bovine. Importanta bubalinelor, trebuie interpretata prin valoarea economica a acestora, raportata la zona de formare si de raspandire, la posibilitatile de extindere si de valorificare a unor teritorii in care taurinele nu se pot adapta si nu asigura productii corespunzatoare.
Bubalinele reprezinta circa 10%, din efectivul mondial de bovine. In tarile mari crescatoare, bubalinele aduc un important aport economic, in conditii in care alte specii de bovine sunt neadaptabile sau realizeaza niveluri de productie mult inferioare. Printre tarile mari crescatoare de bubaline se inscriu: India, Pakistan, Vietnam, Egipt, Nepal.
Bubalinele sunt animale cu o viata productiva mai lunga decat taurinele, traind in jur de 30 de ani. Au carnea foarte gustoasa. Pe de alta parte, nu sunt pretentioase la hrana si sunt foarte rezistente la boli. Calitatea laptelui este deosebita si, in plus, fara colesterol. Acizii grasi saturati ramificati din lapte nu se depun sub forma de colesterol in procesul de asimilare in organismul uman. Laptele de bivolita este folosit, cu succes, in hrana copiilor cu probleme de sanatate, datorita excelentelor sale calitati.
Domesticite cu peste 5.000 de ani in urma, bubalinele s-au impus prin forta de tractiune, dar si prin productia de lapte si carne. Privitor la localizarea in timp a patrunderii bivolului in Europa exista numeroase studii si teorii, care insa in unanimitate atesta provenienta asiatica a acestuia si stabilesc ca moment de raspandire secolul al IV-lea i.e.n. In tara noastra a patruns in secolul al V-lea e.n., odata cu migratia hunilor sau avarilor, prin sud, din Bulgaria.
In timp, aria de raspandire si efectivul de bubaline a suferit numeroase modificari, in prezent peste 90% din acesta gasindu-se in Transilvania. Bubalinele reprezinta aproximativ 11% din numarul total de bovine, iar 97% din efective se cresc pe continentul asiatic. Folosite si pentru muncile gospodaresti, directia prioritara de exploatare pentru principalele productii cu caracter alimentar difera de la o zona la alta. In judetul Sibiu, Brasov, Cluj s.a. directia principala de exploatare este pentru lapte, iar in judetele Salaj si Bihor pentru carne si lapte. De fapt, se releva per total in tara o tendinta de crestere mai mult pentru productia de lapte, tineretul fiind in general sacrificat la varste timpurii si la mase corporale scazute.
Efectivul de bubaline pe teritoriul tarii noastre a variat apreciabil de-a lungul timpului. De la patrunderea bivolului in tara si pana la mijlocul deceniului trecut, populatiile de bubaline au crescut intr-o totala izolare reproductiva, ceea ce a determinat o pronuntata consolidare genetica si fixarea unor insusiri morfoproductive proprii, diferite de ale altor populatii din tarile invecinate sau a celor de provenienta.
Carnea de bivolita este foarte gustoasa, mai dulce decat cea de vaca si mai slaba. Laptele este dietetic si este indicat in tratamentul multor afectiuni, fiind mai sanatos decat cel de vaca. Principalul dezavantaj al industriei este numarul mic de procesatori de lapte de bivolita si reticenta a populatiei fata de consumul acestui produs.
O bivolita produce in medie 1.600 litri per lactatie cu un procent de grasime de 7%. Este un lapte cu un continut proteinic si vitaminic sporit dar din el nu se poate prepara unt foarte usor din cauza consistentei sale. In schimb se poate produce branza, iaurt sau chefir de bivolita, produse considerate drept delicatese peste hotare. De asemenea, o bivolita poate depasi 600 de kg.
Productia de lapte a bubalinelor este in jur de 1.700 litri pe lactatie, cu 132 kg grasime pura si un procent de grasime de 7,49%.
Laptele de bivolita are o compozitie complexa si se caracterizeaza printr-o pondere ridicata in substanta uscata si grasimi, superioara laptelui produs de catre toate celelalte specii de animale de ferma. De asemenea, are un continut ridicat in vitamine si compusi minerali.
Astfel, valorile reprezentative ale componentelor principale din laptele de bivolita sunt: (in g/100 g lapte)
Aceasta compozitie confera calitati nutritive precum si calitati tehnologice deosebite laptelui de bivolita.
De la animalele sacrificate se obtin carcase cu o greutate medie de 200 kg. Cele mai importante criterii de apreciere a productiei de carne obtinuta sunt:
Aceste animale mai reprezinta surse de produse adiacente: coarnele – pentru industria decoratiunilor, parul – pentru fabricarea pensulelor si periilor, pielea – in industria vestimentara si de marochinarie, sangele, organele interne, grasimile si oasele in industria farmaceutica.
Hrana bivolitelor este asemanatoare cu cea a bovinelor. Pentru o productie de 6-8 litri de lapte zilnic este necesar sa ii asigurati o hrana echilibrata optim din punct de vedere proteinic si vitaminic si sa ii puneti la dispozitie o cantitate mare de apa proaspata.
Tineti cont de faptul ca sunt animale semisalbatice si manevrati-le cu atentie. Cu toate acestea, multi crescatori afirma ca devin foarte docile in momentul in care s-au obisnuit cu stapanii lor.
Medic veterinar,
Dr. Diana Galatanu
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
27-07-2023 Bovine
Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
10-11-2022 Bovine
Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>
15-10-2022 Bovine
DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>
19-09-2022 Bovine
Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>
15-07-2022 Bovine
Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>
18-04-2022 Bovine
In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>
31-03-2022 Bovine
Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>