Laptele de vaca, este unul din alimentele cele mai complete si mai usor de asimilat de catre organism, constituind un produs alimentar de baza in nutritia omului. Este bogat in substante nutritive necesare vietii (aminoacizi, acizi grasi, lactoze, vitamine, elemente minerale, proteine si grasimi).
Laptele consumat atat in stare proaspata cat si sub forma de diferite produse lactate, mareste rezistenta organismului fata de infectii si intoxicatii, ridicand totodata nivelul de sanatate a populatiei.
Cantitatea si calitatea laptelui de vaca este influientata de o serie de factori interni sau de mediu, respectiv: rasa, familia sau linia animalelor; individualitatea - productia fiind influientata de metabolismul fiecarui animal; cofiguratia, forma si dezvoltarea ugerului; varsta vacii corelata cu perioada de lactatie; factori de mediu (temperaturile ridicate, ploile si umiditate excesiva); calitatea nutritiva a furajelor si modul lor de administrare; asigurarea permanenta a apei potabile; conditiile de zooigiena si microclimat; igiena si sistemul de muls; calitatea personalului ingrijitor.
Producerea si valorificarea acestui important aliment, este atent monitorizata de serviciile sanitare veterinare de la procesul de obtinere in exploatatie, la colectare, transport la procesare, pana la consumator, avand la baza Regulamentul C.E nr. 853/2004, care stabileste norme specifice de igiena si calitate pentru laptele crud destinat prelucrarii, cu prioritate in unitatile de procesare a laptelui, obligate sa receptioneze si sa proceseze doar lapte crud provenit de la exploatatii cu vaci, care indeplinesc criterile de calitate impuse prin legislatia europeana din acest domeniu.
Ca urmare, incepand cu 1 ianuarie 2014, este interzisa livrarea la centrele de colectare, la unitatile de procesare, precum si punerea pe piata a laptelui crud care nu respecta cerintele legislatiei U. E. cu referire la numarul total de germeni si la numarul de celule somatice.
Producatorii care detin exploatatii mici (gospodarii ale populatiei), sau exploatatii comerciale de vaci producatoare de lapte, pot livra laptele crud catre centrele de colectare lapte sau direct catre unitatile de procesare lapte. De asemenea, pot comercializa laptele crud direct catre consumatorul final, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare, respectiv Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 111 din 2008 (inregistrarea activitatii de vanzare directa si vanzare cu amanuntul) si Ord. nr. 55 / 2010 (conditiile sanitare veterinare in care poate fi efectuata vanzarea directa a laptelui crud prin intermediul automatelor) si numai in spatii autorizate sanitar veterinar, prin asumarea responsabilitatii pentru ca produsele lactate pe care le comercializeaza sa nu puna in pericol sanatatea consumatorilor.
Reamintim crescatorilor de vaci cu lapte, cat si operatorilor din domeniul procesarii si comercializarii laptelui crud ca cerintele de calitate impun ca:
laptele sa provina din centre de colectare lapte care sunt autorizate sanitar veterinar;
sa nu depaseasca 100.000, numarul total de germeni / ml la 30°C, media geometrica, constatata pe o perioada de doua luni, cu cel putin doua analize pe luna;
numarul de celule somatice (care reprezinta sanatatea ugerului) sub 400.000, media geometrica constatata pe o perioada de 3 luni, cu cel putin o analiza pe luna.
Pentru ca produsele lactate care se comercializeaza sa nu puna in pericol sanatatea consumatorilor, conducerea D.S.V.S.A. Sibiu precizeaza ca producatorii individuali au urmatoarele obligatii:
Produsele sa fie obtinute din lapte crud, in conditiile respectarii normelor de sanatate si igiena.
Producatorul sa detina: document de înregistrare sanitara veterinara pentru vanzare directa si sau, vanzare cu amanuntul, eliberat de D.S.V.S.A Sibiu; certificat de producator eliberat de primaria din localitate vizat de asociatia profesionala si/sau medicul veterinar zonal; fisa de sanatate a animalelor vizat de medicul veterinar; carnet de sanatate a producatorului cu viza medicului uman; buletin de analiza emis de laboratorul D.S.V.S.A. care sa ateste ca laptele se incadreaza in parametrii de calitate legali;
Produsele sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenţei;
Produsele sa nu fie contaminate cu diferite impuritati, sa nu fie transportate sau prezentate in ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective;
Sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, valabilitatea, inscrise pe o etichetă atasata pe ambalaj‚ sticla pentru lapte, cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.
La aceasta data in judetul Sibiu, productia totala de lapte de vaca, estimata in medie lunara este de circa 48.000 hl. si este produsa de 2.014 vaci crescute in 16 exploatatii comerciale, de 1.588 vaci crescute in 109 exploatatii comerciale de tip A si de 24.058 vaci din 6.218 exploatatii nonprofesionale din gospodariile populaţiei, lapte care se valorifica in procent de 30 % la unitati de procesare autorizate din judetul nostru, sau din alte judete, astfel: direct din 16 exploatatii comerciale cca. 4.900 hl.medie lunara; prin centre de colectare lapte din 348 exploatatii cu 3 vaci si 430 exploatatii cu peste 3 vaci (inclusiv cele 109 de exploataţii de tip A), cca. 9.500 hl. Lunar.
Diferenţa de 70 % este destinata pentru consum in gospodaria proprie si pentru vanzare directa la consumatorul final (112 crescatori de vaci inregistrati la D.S.V.S.A. Sibiu), respectiv prin 24 de automate proprietatea a 21 crescatori de vaci, prin abonati sau piata libera.
Din 421 analize efectuate in cursul anului 2013 la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu pentru determinarea parametrilor de calitate a laptelui crud materie prima, sase procente din probe au depasit limitele de calitate admisi de normele europene.
Avand in vedere ca incepand cu 1 ianuarie 2014, este interzisa livrarea la centrele de colectare, la unitatile de procesare, precum si punerea pe piata a laptelui crud care nu respecta cerintele legislatiei U. E. cu referire la numarul total de germeni si la numarul de celule somatice, conducerea D.S.V.S.A. Sibiu, a atentionat permanent factorii responsabili sa foloseasca aceasta perioada cu derogare panăala 31 decembrie 2013, cat mai constructiv si sa fie utilizata pentru finalizarea si respectarea unor masuri menite sa duca la imbunatatirea si mentinerea parametrilor de calitate a laptelui crud, a sistemului de colectare a laptelui si la modernizarea si dezvoltarea exploatatiilor agricole, in acord cu cerintele si reglementarile europene, pentru ca acest produs si derivatele obtinute prin procesare sa fie solicitate pe piata europeana in cantitati cat mai mari.
De asemenea, s-a organizat in cursul anului 2013, prin personalul de specialitate, o campanie de informare a operatorilor din domeniile productiei, colectarii si procesarii laptelui, cu referire la masurile ce trebuie intreprinse pentru asigurarea conformitatii laptelui crud cu standardele U.E., la care au participat 94 de producatori, colectori si procesatori de lapte, s-au distribuit materiale informative (postere si brosura prin care informatia sa poata fi adusă la cunostinta tuturor persoanelor interesate) si alte actiuni care au cuprins verificarea starii de sanatate a animalelor producatoare de lapte, respectarea igiena corporala a animalelor, a igienei mulsului, precum si a normelor tehnologice de colectare, transport, procesare si valorificare a laptelui si a produselor derivate, actiuni stabilite pentru implementarea programului judetean de inbunatatire a calitatii laptelui, materie prima, stabilit pentru acest an, corelate cu situatia existenta in teritoriu.
In contextul respectarii legislatiei specifice cu referire la producerea, transportul, procesarea si valorificarea laptelui de vaca si a derivatelor, operatorii din domeniu au obligatia:
sa inregistreze exploatatia cu animale la D.S.V.S.A. Sibiu comform normelor legislative in vigoare;
sa asigurare conditiilor de biosecuritate in exploatatiile de vaci cu lapte prin: restrictionarea circulatiei de animale şi personal; asigurarea unui flux tehnologic la nivelul cerintelor actuale, igiena adaposturilor si a animalelor, monitorizarea starii de sanatate a animalelor si a personalului angajat;
sa comunice medicului veterinar responsabil cu supravegherea exploatatiei respective, cazurile de imbolnavire sau suspiciuni de imbolnavire a animalelor producatoare de lapte;
sa asigure ca laptele provenit de la animale bolnave sau suspicionate de a fi bolnave, aflate sub tratament medicamentos, nu este livrat la centrul de colectare, sau prelucrat, decat cu acceptul scris al medicului veterinar;
sa asigure conditiile de adapostire, sanatate, igiena si bunastare animala, astfel incat sa se evite contaminarea fizica, chimica sau microbiologica a laptelui crud;
sa asigure ca mulsul se desfasoara in conditii igienice, prin spalarea si dezinfectarea ugerului, a aparatelor de muls si a ustensilelor folosite in acest scop;
sa fie dotat cu echipamente care sa asigure o racire imediata a laptelui dupa muls la maxim 8 grade Celsius;
sa asigurare echipamente de protectie pentru personalul responsabil cu mulsul animalelor, precum si manipularea corespunzatoare a echipamentelor de muls si a celor de depozitare a laptelui crud;
sa transporte imediat dupa muls laptele crud la centrul de colectare, sau prelucrare si sa evite contaminarea acestuia pe timpul transportului;
sa respecte graficul de afluire a probelor de lapte crud la laboratorul D.S.V.S.A Sibiu, pentru determinarea parametrilor de calitate ( N.T.G. si N.C.S )
In situatia in care se va depista lapte neconform, unitatile de procesare lapte au posibilitatea sa proceseze laptele neconform in branzeturi cu perioada de maturare de cel putin 60 zile, in conformitate cu legislatia europeana.
In acest sens, ANSVSA a elaborat un Proiect de ordin care stabileşte conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in care poate fi efectuata procesarea laptelui neconform cu criteriile de calitate privind numarul de germeni si de celule somatice in branzeturi cu perioada de maturare de cel putin 60 zile.
Personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A Sibiu va verifica in continuare respectarea acestor obligatii si va lua masuri in cosecinta. In derularea acestor actiuni se va colabora cu autoritatile locale, D.A.J, Oficiul de Consultanta pentru Agricultura, Asociatile crescatorilor de animale, operatorii din industria laptelui si alte organizatii implicate.
Conducerea D.S.V.S.A. Sibiu prin Dr Pentea Ioan Compartiment Comunicare
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
27-07-2023 Bovine
Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
10-11-2022 Bovine
Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>
15-10-2022 Bovine
DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>
19-09-2022 Bovine
Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>
15-07-2022 Bovine
Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>
18-04-2022 Bovine
In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>
31-03-2022 Bovine
Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>