Materiale textile inovatoare pentru stimularea culturii algelor marine in UE

Inovatie in cultivarea algelor marineAlgele marine reprezinta o resursa importanta, dar subexploatata, pentru productia de ingrediente alimentare si furajere, de substante biochimice si de biocombustibili. Insa, pana in prezent, recoltarea lor eficienta la scara larga a fost dificila. In cadrul proiectului AT~SEA , finantat de UE, au fost dezvoltate materiale textile avansate care permit obtinerea unor randamente ridicate de catre fermele plutitoare de alge marine si faciliteaza cultivarea mecanizata a acestora.

 

 

Coordonatorul de proiect Bert Groenendaal de la Sioen Industries, cu sediul in Belgia, a declarat ca noile materiale fac posibila cultivarea algelor marine la o scara care poate contribui la crearea unei industrii de miliarde de euro in Europa si la stimularea cresterii si a crearii de locuri de munca. Sioen este una dintre cele sapte societati implicate in proiect, alaturi de patru centre de cercetare.

Bert Groenendaal a afirmat: „Potentialul economic al algelor marine este urias. Intreprinderile sunt interesate de alge pentru numeroase aplicatii diferite, cum ar fi produsele alimentare si aditivii alimentari, hrana pentru animale, produsele chimice si chiar combustibilul.”

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „AT~SEA este doar unul dintre multele exemple care ilustreaza modul in care finantarea UE ajuta cercetatorii si intreprinderile sa colaboreze in scopul inovarii. Cercetarea in acest domeniu le va permite intreprinderilor din UE sa cultive in mod eficient o resursa valoroasa si le va ajuta sa devina competitive pe pietele mondiale. Programul Orizont 2020, noul program de cercetare al UE in valoare de 80 de miliarde EUR, sprijina societatile si intreprinderile in incercarea lor de a transpune noile idei din laborator pe piata in mod rapid si rentabil."

In urma testelor la care au fost supuse materialele textile produse de AT~SEA, desfasurate la siturile de testare din Solund (Norvegia), Oban (Scotia) si Galway (Irlanda), s-au obtinut randamente de pana la 16 kg de alge marine ude pe metru patrat, adica de trei pana la cinci ori mai mari decat cele obtinute prin cultura traditionala a algelor.

In prezent, algele marine se obtin prin recoltarea algelor marine salbatice sau prin cultivarea pe franghii. Niciuna dintre aceste metode nu poate fi utilizata pentru productia la scara larga, intrucat ambele presupun multa munca si randamente relativ reduse.

Echipa de proiect a dezvoltat materiale textile care pot sustine un numar mare de plante fara a se rupe sau fara a atrage vegetatie sau moluste nedorite. Aceste materiale sunt acoperite cu pelicule de origine ecologica ce protejeaza algele marine tinere si le stimuleaza cresterea.

Materialele textile pot fi utilizate pentru confectionarea unor suporturi mari, de 1 mm grosime, pe care cresc algele marine si care sunt amplasate la cativa metri sub suprafata marii. Cand algele marine ajung la maturitate deplina, plantele sunt taiate si dirijate spre rezervoare de stocare flexibile, confectionate din materialele textile avansate create de AT~SEA, cu ajutorul unor masini aflate la bordul unor nave.

In septembrie 2014, AT~SEA va incepe sa cultive cate 200 de metri patrati de suporturi textile in fiecare dintre cele trei situri de testare, pentru a le evalua potentialul comercial. Groenendaal estimeaza ca, pe masura ce consortiul isi va perfectiona tehnicile, randamentele ar putea creste pana la 20-25 kg pe metru patrat.

Consortiul AT~SEA a solicitat acordarea unui brevet pentru materialele textile. In iulie 2015, dupa incheierea proiectului, consortiul intentioneaza sa creeze un sit de cultivare de 2 pana la 3 hectare prin intermediul unei societati comerciale derivate din AT~SEA.

De asemenea, in afara de cultivarea algelor marine, proiectul are in vedere si alte utilizari comerciale ale acestor materiale, inclusiv pentru alte tipuri de acvacultura si pentru fabricarea unor containere flexibile pentru transportarea apei dulci pe mare.

Algele marine pot fi utilizate in multe feluri. Unele reprezinta surse de substante biochimice pentru medicamente, produse cosmetice naturale si ingrasaminte organice. Altele pot fi utilizate pentru productia de biocombustibil durabil daca sunt recoltate in cantitatile necesare pentru productia la scara industriala.

Algele ar mai putea fi utilizate in sectorul produselor si ingredientelor alimentare. In tarile asiatice, unele specii sunt cultivate in mod extensiv si se consuma crude. In Europa, alimentele prelucrate, ca de exemplu ciocolata cu lapte, iaurturile, bauturile dietetice si berea contin polizaharide din alge, precum geloze, caragenani si alginati, ca lianti sau emulgatori. De asemenea, din alge se pot extrage lipide si proteine cu valoare ridicata, antioxidanti, agenti gelifianti, vitamine si minerale esentiale , pentru productia alimentara.

De asemenea, cultivarea algelor marine la scara larga ar putea avea un impact pozitiv asupra ecosistemului marin. Algele cultivate pot contribui la absorbtia excesului de CO2 in apa marii, precum si a deseurilor de nutrienti provenind de la fermele piscicole din apropiere. De asemenea, ele ofera habitate sigure pentru pestii si crustaceele salbatice care ar putea, in caz contrar, sa fie amenintate de activitatile de pescuit.

 

 

Proiectul AT~SEA, sprijinit cu fonduri UE in valoare de 3,4 milioane de euro, a reunit 6 IMM-uri, o societate mare si 4 centre de cercetare din Belgia, Irlanda, Maroc, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Marea Britanie.

Proiectul a primit finantare in cadrul celui de-Al saptelea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (2007-2013) al Uniunii Europene.

La 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana a lansat un nou program de cercetare si inovare cu o durata de sapte ani, denumit Orizont 2020. In urmatorii sapte ani, se vor investi aproximativ 80 de miliarde de euro in proiecte de cercetare si de inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde frontierele cunoasterii umane. Bugetul UE pentru cercetare finanteaza in principal activitati axate pe imbunatatirea vietii cotidiene in domenii precum sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia. Parteneriatele de cercetare cu industriile farmaceutica, aerospatiala, a autovehiculelor si electronica, incurajeaza, de asemenea, investitiile din sectorul privat destinate sa sprijine cresterea si crearea de locuri de munca de inalta calificare in viitor. Programul Orizont 2020 va acorda o atentie si mai mare transformarii ideilor excelente in produse, procese si servicii comercializabile.


Comisia Europeana



Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>