Reguli privind vaccinarea antirabica a animalelor

Vaccinare antirabica animale de companieReamintim ca, Rabia (turbarea) este o boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale cat si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un alt animal domestic, sau salbatic bolnav si este muscat de acesta.

 

Rabia se transmite la om prin contactul cu saliva infectata a animalului bolnav, in urma muscaturilor sau zgarieturilor.

Din motive de ordin social si economic, Rabia este in atentia serviciilor veterinare din Romania si din Uniunea Europeana, fiind intocmite in acest sens programe europene, nationale si judetene de supraveghere a bolii precum si asigurarea de fonduri europene prin cofinantarea monitorizarii, prevenirii si combaterii unor boli transmisibile (ex. rabia pentru vaccinarea antirabica cu momeli vaccinale a vulpilor), in baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011.

Pentru implementarea programului de prevenire si combatere a Rabiei, anual se efectueaza actiuni specifice, stabilite pe etape de desfasurare, actiuni coordonate de personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A judeteana in colaborare cu Directia Silvica Judeteana, A.J.V.P.S., responsabilii Fondurilor de vanatoare private, Directia de Sanatate Publica si proprietarii de animale, actiuni care sunt directionate, prioritar, pentru: 

    • Catagrafia lunara a cainilor si pisicilor cu stapan cunoscut din localitatile judetului si a animalelor receptive din mediul silvatic.
    • Identificarea si confirmarea cazurilor de Rabie prin teste de laborator si depistarea originii bolii.
    • Limitarea raspandirii bolii prin protejarea teritoriului de zonele infectate.
    • Controlul permanent a starii de sanatate a animalelor domestice si salbatice, receptive.
    • Implicarea autoritatiilor locale pentru gestionarea, conform normelor legale, a cainilor comunitari (capturarea, sterilizarea, vaccinarea antirabica si efectuarea tratamentelor antiparazitare).
    • Respectarea legislatiei in vigoare precum si a regulilor de recoltare, ambalare si transport al probelor la laborator pentru diagnosticul Rabiei.
    • Imunoprofilaxia antirabica prin vaccinarea carnasierelor domestice si a vulpilor din zona silvatica.

Vaccinarea profilactica antirabica a cainilor, a pisicilor, a dihorilor domestici, a cainilor de la stana, a animalelor din adaposturile speciale, a animalelor din gradinile zoologice si circuri, este obligatia proprietarilor sau a detinatorilor acestora, cu respectarea legislatiei specifice in vigoare.

Pentru ca aceasta importanta actiune sa se desfasoare in conformitate cu legislatia specifica in vigoare, atentionam populatia proprietara sau iubitoare de animale de companie, ca Legea 258 / 2013 si a Ordinului Presedintelui A.N.S.V.S.A nr. 1 din 2014, obliga ca circulatia cainilor pe teritoriul Romaniei sa se efectueze numai daca sunt identificati, inregistrati si vaccinati antirabic, insotiti de carnete de sanatate.

Pentru cainii care parasesc teritoriul Romaniei se elibereaza la solicitarea proprietarului, suplimentar un pasaport.

Cainii se identifica exclusiv prin implantarea unui microcip in termen de maxim 90 de zile de la fatare, dar in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora, operatiune efectuata de catre medici veterinari din unitatile medicale veterinare de asistenta inregistrate in Registrul Unic al Cabinetelor Medicale Veterinare, cu sau fara personalitate juridica, detinut de catre Colegiul Medicilor Veterinari, precum si din Universitatile care detin clinici veterinare universitare, inregistrati ca identificatori si operatori ai Registrul Evidentei Cainilor cu Stapan (R.E.C.S.).

Procedura de identificare a cainilor cu stapan este:

    • pentru cainii nou nascuti – in termen de maxim 90 de zile de la fatare, dar in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora;
    • cainii identificati inainte de data intrarii in vigoare a prezentelor acte normative cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fi identificati, inregistrati si se vor emite noi carnete de sanatate conform normelor Ordinului A.N.S.V.S.A nr. 1 din 2014;
    • cainii proveniti din adaposturile publice – in momentul adoptiei, inainte de a parasi adapostul.

Cainii neidentificati si neinregistrati aflati in spatiile publice sunt considerati caini fara stapan si sunt tratati conform prevederilor legislatiei specifice in vigoare.

Inregistrarea in R.E.C.S. a cainilor identificati se realizeaza odata cu microciparea si eliberarea carnetului de sanatate, in cazul prezentarii proprietarilor la sediul utilizatorilor R.E.C.S., sau in maxim 5 zile de la implantarea microcipului, in cazul deplasarii medicului veterinar la sediul proprietarului.

Pentru fiecare caine identificat si inregistrat se elibereaza un carnet de sanatate cu serie si numar unic in care sunt completate, in mod obligatoriu: numele si prenumele proprietarului/detinatorului, domiciliul acestuia (localitatea, strada, numarul si judetul), specia (caine/pisica), adresa acestuia, cod de identificare/numarul microcipului, dupa caz, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, rasa, sexul, varsta, culoarea si semnele particulare ale animalului precum si datele privind vaccinarea contra rabiei, deparazitarea si sterilizarea (dupa caz).

Pentru cainii care parasesc teritoriul Romaniei se elibereaza la solicitarea proprietarului, suplimentar un pasaport.

In cazul pierderii, deteriorarii carnetului, se elibereaza un alt carnet de sanatate cu serie si numar unic asigurand trasabilitatea cu originalul.

Vaccinarea antirabica a cainilor si pisicilor in varsta de peste 3 luni se realizeaza de medicii veterinari cu libera practica, imputerniciti de D.S.V.S.A. judeteana, in campanie organizata o data pe an, in perioada octombrie a.c. – februarie 2017, dar nu mai tarziu de un an de la ultima vaccinare, urmata de vaccinari de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate in timpul campaniei, obligatoriu, numai dupa identificarea acestora.

In contextul legislatiei specifice in vigoare proprietarii de caini au urmatoarele obligatii:

    • sa identifice, sa inregistreze animalele in R.E.C.S. si sa le vaccineze antirabic in termen de 90 zile de la fatare sau inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora;
    • cainii cu varsta mai mare de 90 de zile care nu au fost identificati inregistrati si vaccinati contra rabiei conform normelor in vigoare, vor fi prezentati medicului veterinar pentru a se identifica si inregistra in R.E.C.S si vaccina, inainte de vanzarea, donarea, sau scoaterea in spatii publice a acestora;
    • sa solicite operatorului R.E.C.S. identificarea electronica a cainelui cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea actiunilor sanitare veterinare obligatorii, inregistrarea in R.E.C.S., eliberarea carnetului de sanatate si a pasaportului dupa caz;
    • sa notifice medicului veterinar de libera practica utilizator R.E.C.S., in termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vanzare, cumparare, pierdere, disparitie, furt, donatie, moartea pentru a fi operate aceste modificari;
    • sa detina carnetul de sanatate a cainelui completat la zi in cazul deplasarii animalelor in spatiile publice pe teritoriul Romaniei.

Tinand cont ca in difuzarea rabiei un rol activ il au, pe langa carnivorele domestice (cainele si pisica) si carnivorele salbatice, in mod cu totul special vulpea, care reprezinta un rezervor important al virusului rabic, anual se practica vaccinarea si la carnivorele salbatice, prin administrare de momeli vaccinale pe cale aeriana si manuala, avand in vedere expertiza anilor precedenti care comfirma ca Rabia poate fi redusa ca incidenta la populatia de animale salbatice numai prin vaccinarea orala a vulpilor.

In judetul Sibiu a doua etapa din acest an de administrare aeriana a momelilor cu vaccin in judetul Sibiu (actiune organizata de A.N.S.V.S.A) este programata pentru ultima decada a lunii octombrie prin distribuirea, a 20 de momeli vaccinale / km², din avion, respectandu-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire si rutele de zbor stabilite de catre specialisti, actiune prin care se asigura:

    • imprastierea uniforma a momelilor vaccinale;
    • administrarea acestora in zone de teren inaccesibile omului;
    • posibila eficienta pentru toate animalelor salbatice receptive.

Administrarea manuala a celor 1.750 de momeli vaccinale se realizeaza de catre reprezentantii fondurilor de vanatoare impreuna cu personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, prin amplasarea in perioada 06 – 17 octombrie de momeli vaccinale in zonele rabigene, la vizuina, sau alte locasuri populate cu animale receptive, in jurul localitatilor, a raurilor Olt, Tarnava, Valea Hardibaciului, Cibin, a lacurilor si a barajelor, fiind evitate distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, in apa, pe drumuri publice sau in apropierea spatiilor locuite din cadrul zonelor vizate.

In fondurile de vanatoare in care s-a efectuat imunizarea vulpilor, dupa minimum 45 de zile de la distribuirea momelelor cu vacin antirabic, se vor efectua vanatori de control, actiune organizata de Directia Silvica Sibiu, A.J.P.V.S. Sibiu si responsabilii fondurilor de vanatoare private. Vulpile impuscate vor fi transportate la laboratorul de diagnostic din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, unde vor fi examinate pentru diagnosticul Rabiei, urmand ca, probele cu rezultate negative sa fie transmise la I.D.S.A. Bucuresti, unde se vor efectua examenele de specialitate pentru evaluarea eficientei vaccinari antirabice la vulpi (prezenta Markerului existent in vaccin) in probele recoltate.

Tot in aceasta perioada, D.S.V.S.A. Sibiu distribuie prin autoritatiile locale afise de atentionare si informare pentru ca populatia judetului nostru sa cunoasca programul si zonele de vaccinare, si responsabilitatiile ce ii revin in prevenirea si combaterea Rabiei.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Colegiul Medicilor Veterinari judetean, prin serviciile de specialitate va monitoriza si controla respectarea legislatiei privind identificarea, inregistrarea si vaccinarea antirabica a animalelor receptive, efectuarea actiunilor sanitare veterinare obligatorii pentru aceaste specii in termenile stabilite prin actele normative, precum si respectarea obligatiilor impuse prin lege proprietarilor de animale de companie, proprietarilor fondurilor de vanatoare si personalului sanitar veterinar implicat.

Dr. Pentea Ioan
Sectretar Colegiul Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

  

Noutati

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

13-09-2024 Ovine si caprine

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>