Medicii veterinari cu libera practica isi revendica drepturile legale, materiale si financiare necesare pentru realizarea actul medical veterinar. Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata. prin prevederile Legii 160 / 1998, cu modificarile si complectarile ulterioare si care functioneaza in cadrul forumului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari din Romania.
Medicina veterinara este pusa in slujba asigurarii sanatatii si potentialului productiv a animalelor aducatoare de venituri, in serviciul detinatorilor de animale si a operatorilor economici din zona alimentara, avand implicare prioritara in prevenirea transmiterii de boli la animale si de la animale la om, siguranta alimentelor destinate consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale si protectia mediului, actiuni care se regasesc in cerintele economice si sociale si care in final asigura sanatatea publica.
Medicii veterinari angajati la stat, medicii veterinari de libera practica care activeaza in cabinete medicale veterinare de asistenta (cabinete, spitale, clinici, farmacii) precum si un numar insemnat de medici veterinari care sunt angajati in unitati economice sau in invatamant, cercetare, etc. asigura cu profesionalism, o gama larga de servicii de specialitate, conforme legislatiei din domeniu, actionand prin mijloace profilactice sau de combatere, in toate cazurile de aparitie a unor boli transmisibile la animale si de la animale la om si pentru garantarea prin analize si examene de laborator salubritatea produselor de origine animala si non animala, destinate consumului uman, servicii in beneficiul celor care investesc in cresterea animalelor, sau in domeniul procesarii, depozitarii si distributiei produselor de origine animala si nonanimala, contribuind astfel la apararea sanatatii publice precum si in derularea schimburilor comerciale intracomunitare si import-export, in protejarea mediului si in alte prioritati actuale, activitati care nu pot fi realizate eficient, decat prin colaborare, comunicare si responsabilizare intre conducerea administrativa si personalul de executie.
Statutul de stat membru al Uniunii Europene impune un mod de organizare si exercitare a profesiei de medic veterinar in Romania, pentru a o face compatibila cu principiile legislatiei in domeniu, medicii veterinari avand posibilitatea sa-si valorifice in deplina libertate cunostiintele si experienta pe care au dobandit-o, conditionat si de modul in care autoritatiile de stat (A.N.S.V.S.A. si Guvernul Romaniei) asigura medicilor veterinari cu libera practica, sprijinul prin elaborarea unor acte normative bine definite, corelate cu sugestiile si propunerile specialistilor din teritoriu, sa asigure baza materiala si financiara conforma cu obligatiile stipulate in contractele de concesiune incheiate intre o categorie de medicii veterinari cu libera practica si A.N.S.V.S.A.
In ultima perioada de timp, conform informatiilor venite din teritoriu, se constata unele nemultumiri din partea medicilor veterinari practicieni fata de modul cum le sunt respectate si implementate solicitariile transmise conducerii A.N.S.V.S.A. prin adrese oficiale emise in acest sens de conducerea Colegiului Medicilor Veterinari din Romania.
Modalitatea de a reactiona la doleantele medicilor veterinari cu libera practica de catre conducerea A.N.S.V.S.A. determina organizarea la data de 02.11.2018 a unui miting de protest la Bucuresti, avand ca scop sensibilizarea si atentionarea celor care conduc si coordoneaza serviciile sanitare veterinare din Romania, cu referire la:
Pentru ca profesia noastra sa-si realizeze menirea, se impune sa fim uniti, activi, increzatori in noi si in fortele noastre.
Dr. Pentea Ioan Viorel
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu
UPDATE: 02.11.2018
Astazi, la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, a avut loc o intalnire intre reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari din Romania si cei ai conducerii institutiei, pentru a discuta revendicarile protestatarilor.
In urma discutiilor purtate, s-a stabilit ca toate aspectele semnalate vor fi analizate si, in acest sens, dialogul pentru solutionarea acestora va fi continuat, in perioada imediat urmatoare, prin intalniri intre reprezentantii celor doua entitati, atat la nivel central, cat si la nivel local.
Revendicarile formulate de participantii la acest protest privind efectuarea inspectiilor in exploatatiile nonprofesionale pentru verificarea statusului de sanatate al animalelor si a vaccinarii antirabice a carnasierelor domestice au fost clarificate, avand in vedere ca inspectiile in exploatatii au fost demarate in data de 22 octombrie (in conformitate cu precizarile primite din partea Comisiei Europene), iar vaccinare antirabica a fost demarata incepand cu 1 octombrie.
Referitor la Ordonanta de urgenta nr. 70/2017 privind modificarea si completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar trebuie precizat ca, in conformitate cu prevederile acestui act normativ: „ Proprietarii ori detinatorii de animale pot detine si administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobandite legal, fie prin achizitie pe baza de prescriptie, fie prin achizitie fara prescriptie, dupa caz, sub supravegherea medicului veterinar”. Rezulta ca, medicul veterinar de libera practica – atestat de Colegiul Medicilor Veterinari, este singurul specialist care, in continuare, are drepturi exclusive in actul medical veterinar, respectiv: examinarea animalelor, stabilirea diagnosticului, prescrierea tratamentului necesar, efectuarea tratamentului sau supravegherea efectuarii tratamentului.
Cu prilejul aceste intalniri, reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari din Romania au pus in discutie si un proiect legislativ, care sa fie inaintat si dezbatut in Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor si care prevede acordarea unei sume compensatorii in valoare de 5.000 lei/luna per concesiune reprezentand suplimentarea platii manoperelor consecutive realizarii programului strategic.
La nivelul ANSVSA se analizeaza si alte variante fezabile de modificare legislativa pentru eficientizarea activitatii sanitare veterinare, pe langa cea propusa de Colegiul Medicilor Veterinari din Romania, care ar presupune suplimentarea fondurilor alocate institutiei cu suma de de 170.760 mii lei.
Conducerea ANSVSA a dat asigurari ca va examina si posibilitatea de uniformizare a tarifelor stabilite prin contractul de concesiune, cu cele prevazute prin contractul de prestari servicii.
ANSVSA reitereaza, si pe aceasta cale, disponibilitatea pentru colaborare si dialog constructiv pentru identificarea celor mai bune solutii, din punct de vedere tehnic si legislativ.
Prin toate actiunile pe care le desfasoara, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor urmareste sa identifice, evalueze si sa diminueze toate riscurile asociate lantului alimentar, cu scopul de a proteja sanatatea publica si siguranta alimentelor de origine animala si nonanimala, respectand deopotriva profesia de medic veterinar si operatorii economici care activeaza in sectoarele alimentar si agroalimentar.
ANSVSA
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
26-10-2023 Zootehnie
Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>
13-06-2023 Carti - Medicina veterinara
USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>
07-02-2023 Sanitar / veterinar
Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>
16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare
Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>
08-11-2022 Zootehnie
Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>
04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare
Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>
26-10-2022 Zootehnie
Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>
04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare
Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>
20-07-2022 Farmacii veterinare
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>
30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare
In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>
24-02-2022 Zootehnie
In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>