Consolidarea relatiilor in lumea satului romanesc

Consolidarea relatiilor dintre fermieri, specialisti, politicieni si consumatori ar trebui sa reprezinte triunghiul dezvoltarii durabile din tara noastra. Dar pentru a consolida aceste relatii trebuie sa reinventam, legaturile, conexiunile, autoeducatia, voluntariatul sau intrajutorarea.







Un lucru pe care Ceusescu
la incercat sa-l impuna in cultura romaneasca a fost Cantarea Romaniei. Intre anii 80-90, activistii de partid au obligat intelectualii satului sa participe la activitatii culturale in cadrul Festivalului National "Cantare Romaniei". In perioada cand lucram ca inginer sef, la o cooperativa agricola din Judetul Arad, am fost chemat la primarie si intrebat ce stiu sa fac. Am spus ca am jucat teatru in liceu si la facultate. Am "fost rugat" sa infiintez o trupa de teatru si de brigada artistica. Astfel am reusit sa ofer spectacole artistice apreciate de catre publicul rural din zona. Alti intelectuali (in special profesori) au infiintat grupuri instrumentale, vocale sau de dansatori. Chiar daca se lua curentul in fiecare seara, caminul cultural din localitate era animat de tinerii care participau la repetii. Repetiile, la formatiile artistice, se faceu cu sala aproape plina. Din grupul vocal local au aparut doua marii cantarete de folclor iar grupul vocal a avut numeroase inregistrari la radio si prezente la televiziune. Pentru activitatea culturala, primaria a oferit, fiecarui interperet, 5 arii de gradina. Stimulentul a fost si el important. Dar mai important a fost faptul ca s-au consolidat niste relatii intre intelectuali si tineri. De asemenea tinerii, care au participat la fazele finale ale festivalului, au legat prietenii cu alti tineri din tara.

Cultura rurala a stimulat totdeauna economia rurala. In primul rand mestesugurile si artizantul. Acum se fac tot felul de festivaluri si tot felul de zile festive. Se aduc, cu bani multi, cantariti de la Bucuresti, pentru a mima pe scena jumatate de ora, in timp ce caminele culturale stau incuiate. In loc sa participe activ si interactiv la viata culturala rurala, satenii asista pasivi la tot ce se intampla in jurul lor. De 10 ani asistam la numeroase sarbatori traditionale, care seamana una cu alta ca doua picaturi de apa. Organizam zilele cetatii culturale, in localitati in care locuitorii nu mai sunt stimulati sa participe la activitatea culturala autentica. Mai exista cativa rapsozi populari, dar speranta revigorari culturii la tara este tot mai mica. Chiar si marele targ de la Muntele Gaina, a devenit o sarbatoare care numai impresioneaza pe nimeni. Ca e organizata pe banii publici sau ca e organizat prin fonduri nerambursabile, cei care fac acest lucru, numai sunt grupurile voluntare de tarani ci institutii publice care trebuie sa justifica lipsa de activitate si profesionalism.

Spuneam ca activitatile culturale se faceau pe baza de voluntariat. Sa participi, ca voluntar, ca reprezentat al unei comunitati rurale, pentru a castiga stima si respectul unui popor era mai presus de orice. Astazi participa la viata culturala doar cei care au un interes imediat material sau politic. Au fost distruse relatiile normale bazate pe voluntariat din satului romanesc. Daca comunistii, au obligat oamenii, aproape cu forta, sa participe la munca voluntara sau la viata culturala, politicienii de astazi au facilitat ruperea relatiilor dintre tarani.

Agricultura taraneasca facuta cu tehnica actuala, ar putea oferii mai mult timp taranilor sa participe la viata culturala, religioasa, sau de agrement. Agroturismul nu se poate face fara sa existe relatii consolidate dintre sateni.

Am incercat, in calitate de consultant agricol, sa adun oamenii in jurul unor asociatii profesionale, sindicate, grupuri de producatori, sau cooperative agricole, dar fara succes. Ba din contra, am constatat ca relatiile, in loc sa se consolideze, s-au degradat si mai mult. Cine sunt vinovati de acest lucru ? Eu cred ca politicienii. Am stat de vorba, in calitate de consultant, cu aproape totii primarii din zona, si le-am explicat necesitatea de a sprjinii consolidarea relatiilor dintre producatorii agricoli. Nu am gasit nici un sprijin din parte domniilor lor pentru aceasta nobila initiativa.

Exista in lumea satului romanesc smecheri si fraieri, datorita relatiilor vicioase care guverneaza Romania. Smecherii sunt cei care au profitat din plin de lipsa de etica si morala din societatea romaneasca. Un politician care a fost intrebat daca este moral ce face, a raspuns senin ca ar fi si mai imoral daca ar incalca o legea din care el nu ar profita din plin. Un lider politic roman, spunea recent ca doreste sa urbanizeze satul romanesc. Daca in toata lume, datorita actualei crize mondiale, se dezvolta o agricultura urbana (de exemplu in California), in Romania, vrem sa urbunizam si ce a mai ramas nealterat la tara, ca romanul sa devina dependent de preturile din supermarket. I-mi este frica sa ma gandesc la consecintele dezastroase oferite de initiativele politicienilor nostrii.

Politicianul roman trebuie sa ne ofere etica si principii pentru o dezvoltare sustenabila (durabila) a spatiului rural romanesc si nu contrariul. Trebuia sa ne spuna ca criza ambientala si sociala se datoreaza schimbarilor climatice, extinderii urbane in detrimentul spatiilor verzi si padurilor, pierderii credintei, degradari vietii familiare, cresterii ratei criminalitatii, imbogatirii peste masura a celor bogati, infloririi terorismul, etc. Trebuie sa ne spuna ca din 2013 rezervele de gaz metan si de petrol vor scadea simtitor, iar peste 40 de ani, cand rezervele vor lua sfarsit, intram in colapsul mondial, sinonim cu sfarsitul lumii. Trebuie sa ne spuna ca romanii vor devenii si mai saraci, si ca paine ne va cost un milion de lei, daca nu punem bazele unor relatii sanatoase care sa genereze un sistem durabil de dezvoltare socio - economica si culturala.

Copii de astazi nu mai invata jocurile de grup. Intre oamenii nu mai exista conexiuni si legaturi. Proiectele comune in care sa profite toata comunitate locala nu mai exista. Autoeducare este la pamant iar de etica respectiva grija de oameni, de pamant si resurse, nici nu mai vorbim.

Cum putem consolida relatiile dintre romani, cand presedintele si primul ministru ne ofera zilnic monstra prin care nu trebuie guvernata o tara si nu trebuie salvat un popor de la colaps. Acest gen de politica nu va consolida niciodata relatiile bazate pe etica si morala. Pentru binele Romaniei ar trebui ca toti cei care distrug relatiile dintre romani sa fie exilati asa cum au fost exilati, dar nemeritat, Balcescu, Alexandru Cuza sau regele Mihai. Cine sa-i exileze pe acestia? Tinerii anvagardisti romani inteligenti si marginalizati in prezent, oamenii cu frica de Dumnezeu, si romanii care vor sa se intoarca in tara. Acestia vor fi cei care pot consolida relatii sanatoase pentru a creste calitatea vietii in Romania. Cladirile si peisajul infuenteaza semnificativ calitatea vietii noastre si tocmai de aceea, i-mi este dor de arhitectura si peisajului satului romanesc. As mai dorii, ca politicienii nostrii sa ne ofere un set de idei si principii pentru binele urmatoarelor sapte generatii de romani.

Noutati

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

20-01-2021 Animale de blana

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

Succesul cresterii nutriilor depinde in primul rand de aptitudinile, cunostintele si capacitatea crescatorului, care trebuie sa aplice in practica anumite principii si metode pentru atingerea acestui scop precis. Dintre metodele de crestere, cea mai obisnuita este cresterea in linie pura, care consta in imperecherea unor animale de acelasi tip. In cadrul fiecarei linii pure (tip de culoare), in orice crescatorie indivizii au calitati diferite sau mai exact specifice in ceea ce priveste dezvoltar... Mai multe>>

Boli specifice virale la iepuri

12-12-2019 Iepuri

Boli specifice virale la iepuri

In continuare va prezentam cele mai importante boli virale specifice iepurilor, respectiv Mixomatoza respiratorie cronica si Boala hemoragica a iepurilor (epizotia cu picorna-virus). Mai multe>>

Consumul de furaje la iepuri

19-06-2019 Iepuri

Consumul de furaje la iepuri

In 24 de ore, un iepure adult cu acces liber la furaje mananca de aproximativ 90 de ori, consumand 4-5 g de fiecare data cand este hranit cu furaj combinat si de pana la 80 de ori cand este hranit traditional. Timpul consumat in total este de 1h 30´ pana la doua ore maxim. Consumul este mai frecvent noaptea decat ziua. Mai multe>>

Boli ale pielii la iepuri

20-03-2019 Iepuri

Boli ale pielii la iepuri

In continuare, va prezentam cele mai des intalnite boli ale pielii la iepuri, respectiv: raia si micozele. Mai multe>>

Alimentatia iepurilor de casa

05-02-2019 Iepuri

Alimentatia iepurilor de casa

Furajarea rationala a iepurilor de casa constituie una din principalele chei ale succesului in cunicultura. Furajele folosite, modul de prezentare, pastrarea si administrarea lor sunt probleme esentiale in cresterea acestei specii. Mai multe>>

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

13-08-2018 Iepuri

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

Datorita corelatiei dintre lobul anterior al hipofizei (LAH) si sistemul nervos, functiile sexuale pot fi influentate, in sensul stimularii sau inhibitiei, prin organele de simt si creier. Din acest motiv, functia centrului sexual din hipotalamus si lobul anterior al hipofizei depinde de integritatea sistemului nervos si de echilibrul metabolic, orice decalaj putand duce la scaderea activitatii sexuale sau la oprirea functiei gonadelor si in final, la disparitia instinctului sexual. Mai multe>>

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

03-06-2018 Iepuri

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

Nutretul ingerat sufera in gura modificari fizice (maruntirea, umectarea si amestecarea cu saliva, dar si modificari chimice (descompunerea amidonului in maltoza, sub actiunea amilazei si a maltozei in glucoza, sub actiunea maltazei salivare). Apoi bolul alimentar trece in stomac, cecotrofele sosesc in stomac fara a fi mestecate, regasindu-le intacte in partea fundica a acestuia. Mai multe>>

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

19-04-2018 Iepuri

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

Desi aparent distincte, aceste probleme se rezolva practic impreuna. De la inceput trebuie aratat ca la reproducerea populatiilor se va avea in vedere catre ce se doreste a se ajunge; rasele au fost inlocuite cu linii ale lor, deoarece pe de o parte rasele de iepuri, in general, mai au inca standarde de expozitie care poate nu corespund cu importanta economica a caracterelor catre care se tinde, iar pe de alta parte se supravegheaza mai usor populatia ca un intreg. Mai multe>>

Rasele grele de iepuri

02-02-2018 Iepuri

Rasele grele de iepuri

Unii iepurii sunt crescuti pentru a fi mici si draguti, iar altii sunt crescuti pentru a fi gigant. Daca sunteti de parere ca mai mare este mai bine, atunci ar trebui sa verificati rase grele de iepuri prezentate in acest articol. Unii iepuri uriasi sunt animale de companie excelente din cauza naturii lor docile, in timp ce altele necesita o manipulare mai atenta. Iata cateva informatii despre patru dintre cele mai populare rase grele de iepuri. Mai multe>>

Ameliorarea la iepurii de casa

12-11-2017 Iepuri

Ameliorarea la iepurii de casa

Ameliorarea are in atentie populatia, nu individul. In principal, selectia, incrucisarea si consagvinizarea sunt influentate sau nu in actiunea lor de structura populatiei, adica de ponderea detinuta de diferite categorii de indivizi din totalul populatiei. Pentru ameliorare, un interes deosebit prezinta structura de reproductie si caracterele demografice ale iepurilor de casa. Mai multe>>

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

12-07-2017 Iepuri

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

O productie buna in cresterea iepurilor este conditionata de o alimentatie echilibrata, susceptibila pe de o parte sa aduca iepurelui toate elementele nutritive necesare, iar pe de alta parte sa evite efectele negative datorita excesului unuia dintre elementele nutritive sau dezechilibrului proportional dintre ele. Mai multe>>