Piata de biomasa, cu potential de inovare in Romania

drforestier.jpg




Cu o pondere de peste 30% padure, Romania este una dintre tarile medii impadurite in Europa. Fata de Romania, Europa are o indelungata traditie pentru utilizarea biomasei ca sursa de incalzit si de energie.










In zonele urbane
, sunt instalatiile termice care folosesc in mare masura combustibilii fosile, gazele naturale si petrolul, aduse de la mare distanta prin conducte sau prin transport terestru si cu costuri mari. Nu e de mirare ca populatia urbana, saraca, nu este in stare sa platesca incalzirea si apa calda.

In schimb zonele rurale poseda o resursa deosebita, biomasa vegetal. In prezent, in vestul Europei, proportia de biomasa primara transformata in sursa de energie depaseste 10 %. Iata o sursa care in Romania este folosita sub 1%.

Romanii foloseste biomasa vegetala doar sub forma de lemn, peleti (rumegus), deseuri, coceni, in sobele de incalzit si gatit. O parte din romani au construi centrale si cazane de incalzit pe baza de material lemnos. Se pot folosi, ca biomasa, scoarta de pe copaci, crengile uscate, pomii cazuti din padurile necuratate, paiele, etc.

In mediul rural peste un milion de locuinte pot fi incalzite prin utilizarea biomasei in centrale termice de incalzit. Ar trebui ca prin programul de dezvoltare rurala sa se construiasca cat mai multe centrale ecologice care folosesc biomasa ca sursa de energie electrica si termica.

Acum 8 ani, am vizitat o centrala ecologica care produce energie si apa calda si la care erau racordate locuinte din douazeci de sate. Si asta datorita faptului ca tarifele la energie si caldura erau mult mai mici, la centrala de biomasa (pe baza de lemn si deseuri tocate). Centrala ecologica era de fapt o cooperativa a fermierilor, care pe langa arabil mai au si un pic de padure.

Si in Romania se poate impadurii suprafete intinse de teren degradat si de teren in care productiile sunt compromise din cauza secetei. Uniunea Europeana ne da bani prin masurile de AGROMEDIU.

Pe cine intereseaza aceste domenii de real folos pentru cetatenii din mediu rural? De fapt pe nimeni dintre cei alesi. Multi dintre conducatorii natiunii romanii cunosc mai bine ca mine aceste aspecte, dar ignoranta, nepasarea si nestiinta stau la baza lipsei de bine in acest domeniu nevalorificat inca.

Se pot construi cu tehnologie moderna de ardere. O centrala ecologica are nevoie doar de un singur operator care trece o ora pe zi si controleaza functionare ei. Exista o noua piata de instalatii ecologice, care trebuie sa fie aprobate si autorizate in Romania, pentru a fi folosite de catre asociatiile de fermieri si proprietarii de paduri. Si ar trebuie sa existe aprobari si autorizari pentru construirea de instalatii de producere energie si biocombustibi prin cooperativelele celor care produc biomasa si culturi energetice.

In aceste domenii noi, nu apar decat "baietii destepti", care profita de subventiile serioase oferite de catre Uniunea Europeana si statul roman.  Iar  cei care  trebuie sa se ocupe  cresterea calitatii vietii in spatiul rural se ocupa de  "de spaga, palinca si cartabos".

Peste 50 de plante si arbori se pot intrebuinta ca biomasa, existand posibilitatea ca fermierii romanii sa obtina venituri suplimentare.

In prezent, ar trebui ca proiectele de cercetare, din acest sector, sa se concentreze pe imbunatatirea eficientei, reducerea emisiilor poluante, si optimizarea procesului de control.

De asemenea, utilizarea de paie, ca biomasa, trebuie sa fie mai mult in centrul atentiei.

Trebuie inceput, in spatiul rural, cu instalatiile de apa calda pentru fermele si gospodariile rurale, si trebuie incheiat cu centralele ecologice de producere a energiei electrice verzi.

Securizarea viitorul de energie a crescut de asemenea. In acest scop, sa intensificat in intreaga lume munca pentru dezvoltarea tehnologiilor adecvate... In ceea ce priveste promovarea cogenerarii, in Romania, un rol important si in curs de negociere permanente cu UE, priveste realizarea obiectivelor de energie electrica verde si extinderea la scara larga a biomasei plantelor de cogenerare.

In afara de atingerea obiectivelor esentiale in cea ce priveste energia si politica de mediu, trebuie create capacitatii de productie de 1.000 GWh energie verde si investitii de cateva sute de milioane de euro. Prin aceste investitii pot fi create in urmatorii cinci ani cateva mii de locuri de munca in spatiul rural. Alte efecte pozitive ar fi ocuparea fortei de munca in producerea de biomasa, in intretinerea echipamentelor si in livrarea biomasei sub forma de energie.

Noutati

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

20-01-2021 Animale de blana

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

Succesul cresterii nutriilor depinde in primul rand de aptitudinile, cunostintele si capacitatea crescatorului, care trebuie sa aplice in practica anumite principii si metode pentru atingerea acestui scop precis. Dintre metodele de crestere, cea mai obisnuita este cresterea in linie pura, care consta in imperecherea unor animale de acelasi tip. In cadrul fiecarei linii pure (tip de culoare), in orice crescatorie indivizii au calitati diferite sau mai exact specifice in ceea ce priveste dezvoltar... Mai multe>>

Boli specifice virale la iepuri

12-12-2019 Iepuri

Boli specifice virale la iepuri

In continuare va prezentam cele mai importante boli virale specifice iepurilor, respectiv Mixomatoza respiratorie cronica si Boala hemoragica a iepurilor (epizotia cu picorna-virus). Mai multe>>

Consumul de furaje la iepuri

19-06-2019 Iepuri

Consumul de furaje la iepuri

In 24 de ore, un iepure adult cu acces liber la furaje mananca de aproximativ 90 de ori, consumand 4-5 g de fiecare data cand este hranit cu furaj combinat si de pana la 80 de ori cand este hranit traditional. Timpul consumat in total este de 1h 30´ pana la doua ore maxim. Consumul este mai frecvent noaptea decat ziua. Mai multe>>

Boli ale pielii la iepuri

20-03-2019 Iepuri

Boli ale pielii la iepuri

In continuare, va prezentam cele mai des intalnite boli ale pielii la iepuri, respectiv: raia si micozele. Mai multe>>

Alimentatia iepurilor de casa

05-02-2019 Iepuri

Alimentatia iepurilor de casa

Furajarea rationala a iepurilor de casa constituie una din principalele chei ale succesului in cunicultura. Furajele folosite, modul de prezentare, pastrarea si administrarea lor sunt probleme esentiale in cresterea acestei specii. Mai multe>>

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

13-08-2018 Iepuri

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

Datorita corelatiei dintre lobul anterior al hipofizei (LAH) si sistemul nervos, functiile sexuale pot fi influentate, in sensul stimularii sau inhibitiei, prin organele de simt si creier. Din acest motiv, functia centrului sexual din hipotalamus si lobul anterior al hipofizei depinde de integritatea sistemului nervos si de echilibrul metabolic, orice decalaj putand duce la scaderea activitatii sexuale sau la oprirea functiei gonadelor si in final, la disparitia instinctului sexual. Mai multe>>

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

03-06-2018 Iepuri

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

Nutretul ingerat sufera in gura modificari fizice (maruntirea, umectarea si amestecarea cu saliva, dar si modificari chimice (descompunerea amidonului in maltoza, sub actiunea amilazei si a maltozei in glucoza, sub actiunea maltazei salivare). Apoi bolul alimentar trece in stomac, cecotrofele sosesc in stomac fara a fi mestecate, regasindu-le intacte in partea fundica a acestuia. Mai multe>>

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

19-04-2018 Iepuri

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

Desi aparent distincte, aceste probleme se rezolva practic impreuna. De la inceput trebuie aratat ca la reproducerea populatiilor se va avea in vedere catre ce se doreste a se ajunge; rasele au fost inlocuite cu linii ale lor, deoarece pe de o parte rasele de iepuri, in general, mai au inca standarde de expozitie care poate nu corespund cu importanta economica a caracterelor catre care se tinde, iar pe de alta parte se supravegheaza mai usor populatia ca un intreg. Mai multe>>

Rasele grele de iepuri

02-02-2018 Iepuri

Rasele grele de iepuri

Unii iepurii sunt crescuti pentru a fi mici si draguti, iar altii sunt crescuti pentru a fi gigant. Daca sunteti de parere ca mai mare este mai bine, atunci ar trebui sa verificati rase grele de iepuri prezentate in acest articol. Unii iepuri uriasi sunt animale de companie excelente din cauza naturii lor docile, in timp ce altele necesita o manipulare mai atenta. Iata cateva informatii despre patru dintre cele mai populare rase grele de iepuri. Mai multe>>

Ameliorarea la iepurii de casa

12-11-2017 Iepuri

Ameliorarea la iepurii de casa

Ameliorarea are in atentie populatia, nu individul. In principal, selectia, incrucisarea si consagvinizarea sunt influentate sau nu in actiunea lor de structura populatiei, adica de ponderea detinuta de diferite categorii de indivizi din totalul populatiei. Pentru ameliorare, un interes deosebit prezinta structura de reproductie si caracterele demografice ale iepurilor de casa. Mai multe>>

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

12-07-2017 Iepuri

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

O productie buna in cresterea iepurilor este conditionata de o alimentatie echilibrata, susceptibila pe de o parte sa aduca iepurelui toate elementele nutritive necesare, iar pe de alta parte sa evite efectele negative datorita excesului unuia dintre elementele nutritive sau dezechilibrului proportional dintre ele. Mai multe>>