Paine nu se scumpeste, adica se ieftineste, dar pana la urma se scumpeste din cauza ieftinirii graului !?

236.jpg



Trei articole aparute in presa romaneasca despre pretul painii din aceasta vara se bat cap in cap. Sa dam citire la cateva articole aparute in "www.ziare.com" ca sa vedem cine minte si cine spune adevarul:










Paradox romanesc: Graul ieftin scumpeste painea!

Luni, 11 August 2008, ora 12:55

Paine se scumpeste nejustificat in conditiile in care pretul graului este extrem de mic, cel putin asa sustin producatorii agricoli. La randul lor, procesatorii spun ca folosesc graul cumparat anul trecut, la preturi mai mari decat cele practicate pentru productia din 2008.

In prezent, procesatorii ofera producatorilor circa 0,35 lei pe kilogramul de grau, de trei ori mai putin decat in primavara, insa pretul painii se metine la fel de ridicat, precizeaza membrii conducerii

"In primavara, graul se vindea si cu 0,9 de lei/kilogram. Acum se ofera doar 0,35 lei, dar painea se vinde la preturi mai ridicate ca in primavara", a declarat Dan Botanoiu, directorul executiv al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), citat de NewsIn.

In replica, Marcel Cucu - presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) - sustine ca niciodata ieftinirea graului nu a fost urmata de o ieftinire a produselor finite, mai ales a painii, cu toate ca poderea materiei prime este de 60% in pretul final.

Daca ieftinirea graului nu poate conduce automat la ieftinirea produselor de panificatie, procesatorii sustin ca pretul painii este sensibil influentat de alti factori, precum salariile platite angajatilor sau scumpirile la utilitati.

"In iulie am utilizat grau nou doar in proportie de 25%, iar in august amestecul este de 50%. Abia din septembrie vom folosi grau din recolta 2008 in proportie de 100%. Nu stim insa daca pretul painii va scadea, cat timp au crescut costurile la energie, combustibil, salarii", a precizat Aurel Popescu, presedintele patronatului din morarit si panificatie Rompan, citat de Adevarul.

In acelasi timp, unii procesatori spun ca pretul pe care il ofera pe kilogramul de grau este mai mare fata de cel vehiculat de producatori. Aurel Popescu sustine ca anul acesta procesatorii platesc intre 0,5 si 0,6 bani pe kilogramul de grau, in functie de calitatea acestuia, de pana la doua ori mai mult decat sustin producatorii.





Vom cumpara paine mai ieftina in aceasta vara

Marti, 27 Mai 2008, ora 08:25

Graul din noua recolta, care incepe din iunie, va fi cu cel putin 25 % mai ieftin decat cel comercializat in prezent pe piata, ceea ce ar putea duce la o ieftinire a painii, a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.

"Pretul graului din recolta de anul trecut a inceput deja sa scada, toata lumea vrea sa vanda pentru ca se stie ca un grau dintr-o recolta noua este mai ieftin. In ultimele saptamani, pretul graului a scazut cu 0,07 lei pe kilogram, ajungand la 0,850 lei la moara", a declarat, luni, pentru NewsIn, presedintele Rompan, Aurel Popescu.

Acesta a precizat ca noul grau va fi cu cel putin 25 % mai ieftin, deoarece nu intervin costuri cu depozitarea sau alte cheltuieli suportate in cursul unui an.

"Estimativ, graul din noua recolta va fi cu cel putin 25% mai ieftin, ceea ce ar putea duce, asa cum este firesc intr-o economie de piata, la scaderea pretului la paine", a mentionat Popescu.

Anul trecut, peste 60% din culturile agricole au fost distruse de seceta, iar Romania a obtinut o productie de grau de trei milioane de tone, fiind apreciata de specialisti drept cea mai mica din 1940.

Pentru acest an, specialistii MADR si fermierii se asteapta la productie buna, insa estimarile sunt diferite. Astfel, in timp se oficialii Ministerului spun ca este foarte posibil ca in acest an sa se obtina "o productie de grau de exceptie", reprezentantii fermierilor sunt mai rezervati si cred ca este prea devreme pentru a estima productia de grau din acest an.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat, recent, pentru NewsIn, ca pentru acest an se estimeaza o medie de 4.000 de kilograme de grau la hectar, ceea ce ar insemna o productie de sapte-opt milioane de tone.





Painea nu se scumpeste in aceasta vara

Vineri, 30 Mai 2008, ora 17:45

Pretul painii nu se va schimba in aceasta vara, anunta reprezentantii producatorilor din morarit si panificatie. E posibila insa o crestere a pretului la grau din toamna.

Presedintele ANAMOB, Viorel Marin, spune ca pretul painii ar trebui sa ramana constant in aceasta vara, iar tonul va fi dat de calitatea materiei prime in acest an si nu de cantitate. Pretul insa ar putea creste la toamna datorita modificarilor pretului la energie si la grau.

"Desi productia de anul acesta se anunta a fi unul din recorduri, in continuare consumul a crescut foarte mult, cererea e mai mare ca oferta, stocurile sunt in scadere, practic dupa 2-3 luni de recolta vom simti aceste efecte", a declarat Marin pentru The Money Channel.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au declarat recent ca, pentru acest an, se estimeaza o medie de 4.000 de kilograme de grau la hectar, ceea ce ar insemna o productie de sapte-opt milioane de tone. Fermierii insa sunt mai rezervati, si considera ca este inca prea devreme pentru a estima productia de grau din acest an.

Peste 60% din culturile agricole au fost distruse de seceta anul trecut, iar Romania a obtinut o productie de grau de trei milioane de tone, reprezentand cea mai mica productie de dupa 1940.


In cele trei articole (momente si schite), apar trei personaje: producatorii agricoli; reprezentatii Ministerului Agriculturii si reprezentantii producatorilor din morarit si panificatie. Agricultorii vorbesc de pretul mic la grau, ministerul vorbeste de productii record iar procesatorii vorbesc despre scumpirea energiei si cresterea fabuloasa a salariilor. Dupa cum vedeti se vorbeste doar in limbi straine!

Pana la urma, ca cetaten turmentat, in urma celor citite, zic: "Eu in cine sa mai cred?"

Noutati

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

20-01-2021 Animale de blana

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

Succesul cresterii nutriilor depinde in primul rand de aptitudinile, cunostintele si capacitatea crescatorului, care trebuie sa aplice in practica anumite principii si metode pentru atingerea acestui scop precis. Dintre metodele de crestere, cea mai obisnuita este cresterea in linie pura, care consta in imperecherea unor animale de acelasi tip. In cadrul fiecarei linii pure (tip de culoare), in orice crescatorie indivizii au calitati diferite sau mai exact specifice in ceea ce priveste dezvoltar... Mai multe>>

Boli specifice virale la iepuri

12-12-2019 Iepuri

Boli specifice virale la iepuri

In continuare va prezentam cele mai importante boli virale specifice iepurilor, respectiv Mixomatoza respiratorie cronica si Boala hemoragica a iepurilor (epizotia cu picorna-virus). Mai multe>>

Consumul de furaje la iepuri

19-06-2019 Iepuri

Consumul de furaje la iepuri

In 24 de ore, un iepure adult cu acces liber la furaje mananca de aproximativ 90 de ori, consumand 4-5 g de fiecare data cand este hranit cu furaj combinat si de pana la 80 de ori cand este hranit traditional. Timpul consumat in total este de 1h 30´ pana la doua ore maxim. Consumul este mai frecvent noaptea decat ziua. Mai multe>>

Boli ale pielii la iepuri

20-03-2019 Iepuri

Boli ale pielii la iepuri

In continuare, va prezentam cele mai des intalnite boli ale pielii la iepuri, respectiv: raia si micozele. Mai multe>>

Alimentatia iepurilor de casa

05-02-2019 Iepuri

Alimentatia iepurilor de casa

Furajarea rationala a iepurilor de casa constituie una din principalele chei ale succesului in cunicultura. Furajele folosite, modul de prezentare, pastrarea si administrarea lor sunt probleme esentiale in cresterea acestei specii. Mai multe>>

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

13-08-2018 Iepuri

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

Datorita corelatiei dintre lobul anterior al hipofizei (LAH) si sistemul nervos, functiile sexuale pot fi influentate, in sensul stimularii sau inhibitiei, prin organele de simt si creier. Din acest motiv, functia centrului sexual din hipotalamus si lobul anterior al hipofizei depinde de integritatea sistemului nervos si de echilibrul metabolic, orice decalaj putand duce la scaderea activitatii sexuale sau la oprirea functiei gonadelor si in final, la disparitia instinctului sexual. Mai multe>>

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

03-06-2018 Iepuri

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

Nutretul ingerat sufera in gura modificari fizice (maruntirea, umectarea si amestecarea cu saliva, dar si modificari chimice (descompunerea amidonului in maltoza, sub actiunea amilazei si a maltozei in glucoza, sub actiunea maltazei salivare). Apoi bolul alimentar trece in stomac, cecotrofele sosesc in stomac fara a fi mestecate, regasindu-le intacte in partea fundica a acestuia. Mai multe>>

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

19-04-2018 Iepuri

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

Desi aparent distincte, aceste probleme se rezolva practic impreuna. De la inceput trebuie aratat ca la reproducerea populatiilor se va avea in vedere catre ce se doreste a se ajunge; rasele au fost inlocuite cu linii ale lor, deoarece pe de o parte rasele de iepuri, in general, mai au inca standarde de expozitie care poate nu corespund cu importanta economica a caracterelor catre care se tinde, iar pe de alta parte se supravegheaza mai usor populatia ca un intreg. Mai multe>>

Rasele grele de iepuri

02-02-2018 Iepuri

Rasele grele de iepuri

Unii iepurii sunt crescuti pentru a fi mici si draguti, iar altii sunt crescuti pentru a fi gigant. Daca sunteti de parere ca mai mare este mai bine, atunci ar trebui sa verificati rase grele de iepuri prezentate in acest articol. Unii iepuri uriasi sunt animale de companie excelente din cauza naturii lor docile, in timp ce altele necesita o manipulare mai atenta. Iata cateva informatii despre patru dintre cele mai populare rase grele de iepuri. Mai multe>>

Ameliorarea la iepurii de casa

12-11-2017 Iepuri

Ameliorarea la iepurii de casa

Ameliorarea are in atentie populatia, nu individul. In principal, selectia, incrucisarea si consagvinizarea sunt influentate sau nu in actiunea lor de structura populatiei, adica de ponderea detinuta de diferite categorii de indivizi din totalul populatiei. Pentru ameliorare, un interes deosebit prezinta structura de reproductie si caracterele demografice ale iepurilor de casa. Mai multe>>

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

12-07-2017 Iepuri

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

O productie buna in cresterea iepurilor este conditionata de o alimentatie echilibrata, susceptibila pe de o parte sa aduca iepurelui toate elementele nutritive necesare, iar pe de alta parte sa evite efectele negative datorita excesului unuia dintre elementele nutritive sau dezechilibrului proportional dintre ele. Mai multe>>