Soluții de asigurare traditionale si inovatoare pentru schimbarile climatice, principalele teme ale evenimentului „Provocarile climei in agricultura”, organizat de Aon Romania

Solutii de asigurare traditionale si inovatoare pentru schimbarile climatice principalele teme ale evenimentului Provocarile climei in agricultura organizat de Aon RomaniaAon Romania, unul dintre liderii globali ai pietei brokerilor de asigurari, a organizat joi, 16 noiembrie, evenimentul intitulat„Provocarile climei in agricultura”. Conferinta a reunit experti din domeniul agricol si al asigurarilor pentru a dezbate solutiile de gestionare a riscurilor cauzate de fenomenele meteorologice extreme, importanta parteneriatelor intre asiguratori si fermieri, precum si noile tehnologii si inovatii care pot sprijini si imbunatati sustenabilitatea si rezilienta in fata provocarilor climatice.



Printre speakeri s-au numarat Eugen Anicescu - CEO Aon Romania, Cerasela Tudor - expert senior in cadrul liniei de business „Agriculture” din cadrul Aon, Daniel Stanciu - Grower Marketing Manager Bayer Crop Science, Lukas Schonach - Senior Business Developer Descartes Underwriting, Ivan Ruzicka - Head of Client & Distribution Management Axa Climate, Oleksandr Artiushyn - Senior Originator, Munich Re, Eugen Cirstea - Manager Regional Centru Sud-Est Agra Asigurari, Florin Constantin - fondator AGXecutive, in dialog cu reprezentanti ale celor mai importante asociatii si cooperative de agricultori si fermieri.

In cadrul evenimentului au fost prezentate si rezultatele studiului realizat de Bayer, care a analizat impactul schimbarilor climatice asupra agriculturii. Acesta a adus in prim-plan problemele cu care se confrunta fermierii in contextul schimbarilor climatice, subliniind impactul imediat pe care acestea il au asupra fermelor.

71% dintre fermieri afirma ca schimbarile climatice au avut deja un impact major asupra fermelor lor, iar peste 90% dintre acestia recunosc ca au simtit efectele acestor schimbari. 70% dintre fermieri au suferit consecintele devastatoare ale secetei si arsitei. Din aceste motive, ne asteapta o perioada caracterizata de volatilitate, iar pentru a raspunde acestor provocari, solutiile propuse includ o abordare matematica a agriculturii si implementarea tehnologiilor moderne, precum reducerea lucrarilor solului si adoptarea unor schimbari in tehnologia traditionala”, a declarat Daniel Stanciu, Grower Marketing Manager Bayer Crop Science.

Intr-un peisaj agricol caracterizat de conditii meteorologice dificile si riscuri in crestere, apetitul limitat pentru asigurari si nivelul scazut de incredere reprezinta provocari semnificative. Astfel, asigurarile agricole contribuie la rezilienta si adaptabilitatea agriculturii in fata schimbarilor climatice, oferind un sistem de siguranta financiara si sprijin pentru fermieri.

 

Solutii de asigurare traditionale si inovatoare pentru schimbarile climatice - eveniment Aon Romania

 

Asigurarea traditionala a demonstrat functionalitatea sa, insa necesita sustinere si completare, in conditiile in care seceta a devenit un eveniment cu frecventa foarte mare. Pentru aceasta, solutiile inovatoare precum asigurarile parametrice ofera raspunsuri eficiente si flexibile. Adaptarea este cheia pentru fiecare ferma in parte, iar noi, la Aon, adoptam o abordare axata pe solutii personalizate. In fata noilor provocari, adaptabilitatea si inovatia sunt vitale. Progresele tehnologice actuale, digitalizarea, utilizarea unor baze de date globale precum si modelarea datelor pentru a oferi acoperire personalizata, ne ofera o perspectiva mai profunda asupra fiecarei parcele de teren, permitandu-ne sa ne adaptam nevoilor fiecarui fermier”, a punctat Cerasela Tudor, expert senior in cadrul liniei de business „Agriculture” Aon Romania.

Asigurarile agricole parametrice sunt produse care deja castiga teren in multiple piete regionale si internationale, venind in completarea solutiilor traditionale, pentru a le oferi fermierilor stabilitate financiara in fata pierderilor cauzate de factori climatici.

Acest tip de asigurare le ofera fermierilor o solutie inovatoare si rapida pentru gestionarea riscurilor legate de vreme si alte evenimente naturale. Ele se bazeaza pe parametri prestabiliti, cum ar fi nivelul de precipitatii sau temperatura, eliminand astfel procesul lent si adesea complicat al evaluarii pierderilor. Aceasta abordare aduce certitudine si rapiditate in compensarea pagubelor, oferind astfel fermierilor o mai mare siguranta si stabilitate in fata riscurilor imprevizibile”, a adaugat Oleksandr Artiushyn, Senior Originator pentru Munich Re.

Asigurarile traditionale pot functiona concomitent cu asigurarile parametrice, astfel ca acestea acopera riscuri diferite, nu duc la dubla asigurare, se completeaza reducand riscurile neacoperite si cresc sansa de a duce catre zero pontentiala pierdere economica a unei ferme. „In domeniul asigurarilor agricole, trebuie sa intelegem ca pietele agricole sunt extrem de diverse si volatile. Fiecare regiune, fiecare cultura si fiecare fermier are propriile sale caracteristici si provocari unice. Pentru a face fata impactului schimbarilor climatice asupra agriculturii, este cruciala o abordare sinergetica si coordonata, a adaugat Ivan Ruzicka - Head of Client & Distribution, Management, Axa Climate.

Conform estimarilor Aon, in anul 2023, industria asigurarilor agricole din Romania a marcat o crestere in protejarea fermierilor si a terenurilor agricole impotriva riscurilor, suprafetele cultivate acoperite crescand, ponderea asigurarii culturilor ramane una redusa, doar in jur de 25% din suprafetele cultivate fiind asigurate. De mentionat ca solutiile oferite fermierilor sunt destul de concentrate, astfel ca dintr-o suprafata totala asigurata de 2,35 milioane de hectare in acel an, aproximativ 1,45 milioane de hectare au fost asigurate de catre Agra Asigurari, restul fiind acoperite de alte companii de asigurari. Pentru a completa necesarul de acoperire pentru industria agricola este necesara continuarea dialogului dintre fermieri, asociatii si industria asigurarilor pentru a asigura o mai buna adaptare a acoperirilor, cresterea gradului de educare a fermierilor in utilizarea de solutii de management a riscului si adoptarea de noi solutii pe care pietele externe le promoveaza.

Prin colaborare si angajament continuu intre actorii-cheie, ne propunem sa construim un viitor mai stabil si mai sustenabil pentru agricultura noastra. Aon Romania ramane ferm implicata in sprijinirea comunitatii agricole si in promovarea solutiilor adaptative, contribuind la rezilienta si viabilitatea sectorului in fata schimbarilor climatice”, a conchis Eugen Anicescu, CEO Aon Romania.

La dialog au participat si reprezentanti din institutii precum Ministerul Agriculturii, Forumul Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Uniunea Nationala de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNSCV) si Asociatia Forta Fermierilor (AFF).


Asigurarile agricole abordari traditionale si solutii parametrice - AON Romania

 

Despre Aon:

Aon este o companie globala de consultanta specializata in managementul riscului, pensii si sanatate. Cu expertiza sa bazata pe date si livrata de experti, Aon ajuta clientii sa reduca volatilitatea si sa maximizeze performantele intr-o economie globala dinamica. Aon Romania, parte a grupului Aon plc., este unul dintre liderii pietei de brokeraj de asigurari si consultanta in managementul riscului, oferind servicii calitative si inovatoare pentru companii industriale si comerciale, autoritati publice, grupuri de interes, ONG-uri si indivizi.

Noutati

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

19-09-2024 Management agricol

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

17-09-2024 Plati APIA

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

13-09-2024 Ovine si caprine

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

12-09-2024 Afaceri agricole

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

12-09-2024 Intalniri si conferinte

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

05-09-2024 Intalniri si conferinte

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>