Tranzitia verde si comunitatile inteligente dezbatute pe larg la Summit-ul international InnopRo

Walachia eHub epicentrul inovarii si transformarii digitale in Europa de Est si macro-regiunea Dunarii - Summit-ul international InnopRo al centrului de inovare digitala Wallachia eHub un eveniment anual devenit traditieIn perioada 16-17 noiembrie 2023 s-a desfasurat la Sinaia summit-ul international InnopRo - Innovation Pathways Romania, towards Twin Transition. The Role of the European Digital Innovation Hub – WEH, eveniment organizat de centrul de inovare digitala Wallachia eHub.


Sesiunea a fost deschisa de catre domnul Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia, cu prezentarea strategiei de dezvoltare digitala a orasului pana in anul 2040. Audienta internationala a apreciat foarte mult experienta orasului Sinaia considerand-o un etalon la nivel national si international.

Au fost prezenti fizic reprezentanti ai centrelor de inovare digitala din Italia – Umbria Digital Data- Enzo Faloci, Portugalia – EDIH Attract - Ricardo Nelson, Bulgaria - Health & Life Sciences Cluster - Kristina Eskenazi si Dimitar Dimitrov, precum si centrul de inovare digitala Oltenia DIH care se identifica cu Wallachia ca regiune istorica, reprezentat de Valentin Mitrica. De asemenea, au participat online centrele de inovare digitala din Germania – EDIH-SH, prin Marcus Westphal si Portugalia – Produtech DIH, prin Manuela Azevedo.

Centrele digitale prezente cu care Wallachia eHub are bune relatii de cooperare si-au prezentat ofertele tehnologice si serviciile pe care le pot oferi la nivel international si au cazut de acord sa ridice cooperarea la un nivel mai inalt prin dezvoltarea a doua coridoare digitale care au ca miez tocmai esenta conceptului InnopRo, dezvoltarea unor cai industriale noi (pathways) prin tranzitia verde si digitala. Cele doua coridoare digitale si verzi au ca fundal cooperarea si specializarea inteligenta la nivel de macro-regiuni. Primul, Danube Green Digital Corridor, are ca viziune si misiune sa grabeasca tranzitia verde si digitala in macroregiunea Dunarii, iar al doilea, Go Global Initiative, vizeaza dezvoltarea unor cooperari bazate pe tehnologiile avansate ale centrelor de inovare digitala din cele patru macro-regiuni europene (Dunarea, Marea Baltica, zona adriatica si cea mediteraneana – Atlantic) pentru promovarea lor la nivel mondial prin colaborari cu alte centre digitale din afara UE.

Participantii la summit au avut privilegiul de a urmari prezentarile facute de directorul regiunii de est - EIT Digital (European Institute of Innovation and Technology), domnul Tuan Trinth, care a prezentat cele mai recente progrese in tehnologie si impactul acestora asupra diferitelor industrii, pe domnul Kryštof Rygl, director al CzechTrade Romania care a suscitat audienta cu cele mai noi tendinte in dezvoltarea comunitatilor inteligente, pe domnul Mihai Sfintescu, membru al juriului pentru EIC Accelerator din cadrul programului Horizon Europe, precum si pe doamna Alina Luchian, Academic & Education Territory Lead la SAS, care a prezentat cateva studii de caz din domeniul Business Analytics si doamna Oana Nastasa, Business Developer & Account Manager, Camera Franceza de Comert si Industrie in Romania (CCIFER) care a prezentat experienta Camerei in evaluarea maturitatii digitale pe un esantion semnificativ de firme din toata tara.

A fost un program intens de intalniri, prezentari, sesiuni de matchmaking, de solutii integrate test before invest si de pitching in care au fost dezbatute tematici plecand de la tehnologiile cu caracter dual - militar si civil - si posibilitatile de accesare a fondului european de aparare de catre IMM-uri, la care domnul Niculae Iancu, presedintele I2DS2, a stimulat mediul de afaceri sa implementeze un model de afaceri mai flexibil, deschis spre aplicatii cu caracter militar, pana la implementarea unor tehnologii digitale in domeniul agroalimentar – Bucharest Promo Robots sau a unor programe care sa ajute fermierii sa genereze fluxuri suplimentare de venituri, sa imbunatateasca calitatea solului si sa acceseze finantari mai bune prin Carbon Program implementat de compania eAgronom.

Companiile si start-up-urile inovative, precum si cele care ofera servicii de tip test before invest au avut posibilitatea de a prezenta in cadrul unei sesiuni de pitch ideea lor de afaceri sau oferta tehnologica. Astfel, compania Heveco Engineering, lider al regiunii in solutii GIS, planificare urbana, inginerie si domeniul inovator al tehnologiei Digital Twin a prezentat impreuna cu Integrisoft Solutions si Beia o solutie integrata pentru autoritati publice locale. Au fost prezentate solutii tehnice in domeniul constructiilor de catre membri ai clusterului TEC si ai companiei Rasub Construct, in domeniul cybersecurity de catre firma Omega Trust, in domeniul energiilor solare de catre clusterul CERMAND.

Un domeniu larg dezbatut a fost cel al energiei si al comunitatilor inteligente la care s-a remarcat prezenta a numeroase companii si asociatii profesionale reprezentate prin Corneliu Samoila, director la Vinci Energies Romania Development, Calin Radu Vilt, consilier stiintific al Comitetului National al Consiliului Mondial al Energiei, membru in Consiliul pentru politicile retelelor inteligente, Silvia Vlasceanu, director executiv la HENRO, George Cretu, expert in integrarea tehnologiei durabile la Unbox Management Solutions si Tamas Tegzes de la Fugro Nederland.

Din discutiile avute cu cei prezenti atat din Romania, cat si din strainatate, am putut constata ca participantii la acest eveniment sunt extrem de multumiti avand ocazia sa cunoasca atat serviciile centrului nostru, cat si ale firmelor si organizatiilor participante si sa aiba in paralel sesiuni de matchmaking. Abordarea sectoriala, precum si interesul international au pus o amprenta pozitiva pe acest summit care devine astfel un reper important regional si international de transformare digitala. Regretam ca institutii publice importante, invitate din timp sa participe si incluse in program, nu ne-au onorat cu prezenta” a declarat Costin Lianu, coordonator Wallachia eHub.

Wallachia eHub a devenit prin acest eveniment un centru digital integrat in piata globala - digital market place - si suntem convinsi ca activitatea de networking se canalizeaza spre dezvoltarea de coridoare digitale, parteneriate si dezvoltarea unor proiecte de cercetare si investitii. Faptul ca evenimentul a fost organizat impreuna cu Enterprise Europe Network – EEN - fiind integrat si in alte proiecte Horizon Europe – Agroecology-TRANSECT si OrganicTarget4EU – si in fondul european de aparare denota capacitatea centrului nostru de a dezvolta si valorifica sinergiile europene. Pe plan national suntem extrem de bucurosi ca centrul Oltenia Digital Innovation Hub va coopera strans cu noi pentru digitalizarea ambelor regiuni”, a declarat Irina Gabriela Radulescu, membru consiliu executiv Wallachia eHub.

Walachia eHub epicentrul inovarii si transformarii digitale in Europa de Est si macro-regiunea Dunarii - foto 3

 

Walachia eHub epicentrul inovarii si transformarii digitale in Europa de Est si macro-regiunea Dunarii - foto 2

USH Pro Business / Wallachia eHub

Noutati

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

12-09-2024 Afaceri agricole

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

12-09-2024 Intalniri si conferinte

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

05-09-2024 Intalniri si conferinte

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

05-09-2024 Subventii agricultura

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

05-09-2024 Stiri agricole

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

29-08-2024 Subventii agricultura

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>