IASI. Expozitie internationala de agricultura si utilaje agricole
In perioada 18 - 21.10.2007, la Iasi va avea loc prima editie a Expozitiei internationale de agricultura si utilaje agricole, organizata de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Masini Agricole din Romania (A.P.I.M.A.R.) cu sprijinul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Iasi, DADR Iasi si al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi.
Manifestarea va reuni producatori de utilaje agricole, specialisti din agricultura si intreprinzatori din judetul Iasi si din zonele limitrofe. In cadrul expozitiei vor fi prezentate tehnologii noi din domeniul agriculturii si vor fi organizate demonstratii practice cu masini agricole.
Pentru persoanele sau firmele care doresc sa participe la acest eveniment, informatii se pot obtine de la OJCA Iasi, tel. 021/3107352, 021/3111649.
(dr.ec. Camelia Apetroaie, OJCA Iasi).
BRASOV. Targul de toamna “Zilele Halchiului”
Consiliul Judetean Brasov, Consiliul Local al comunei Halchiu, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, in colaborare cu Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Brasov, a organizat recent, in comuna Halciu, targul de toamna ,, Zilele Halchiului,,.
In cadrul manifestarilor cuprinse in programul targului, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Brasov a organizat o expozitie de taurine si cabaline la care s-au inscris cei mai buni crescatori de animale.
Reprezentantul Centrului Local de Consultanta Agricola a participat la bonitarea animalelor in vederea premierii.
La specia taurine, rasa Red Holstein, locul I a fost castigat de fermierul Blanaru Ion. Acesta s-a prezentat cu o vaca la prima lactatie, de la care a obtinut 6400 l lapte.
La rasa Baltata cu Negru, locul I i-a revenit fermierului Mitu Stefan, cu o vaca de la care a obtinut la a IV –a lactatie 7200 l lapte. Locul II a fost castigat de fermierul Drugan Ion, cu o vaca din rasa Bruna si de fermierul Nistor Sorin, cu o vaca din rasa Baltata Romaneasca. Locul III a fost castigat tot de fermierii Blanaru Ion si Ionita Ion. De mentionat ca juriului i-a fost foarte greu sa decida asupra castigatorilor, intrucat toate animalele participante la competitie erau performante.
La specia cabaline, rasa Lipitana, locul I a fost castigat de fermierul Cojocaru Marius, locul II de fermierul Drugan Petre, iar locul al III –lea de fermierul Buruiana Iuliu.
Consililul Local al comunei Halchiu a oferit castigatorilor concursului crescatorilor de animale diplome si diferite sume de bani.
La randul sau, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola a oferit premiantilor pliante , brosuri, reviste si carti, in ideea ca nu trebuie pierduta nicio ocazie din cele in care fermierii pot lua contact cu ultimele informatii referitoare la cresterea animalelor, cota de lapte, calitatea laptelui, igiena laptelului si a mulsului, in asa fel incat produsele lor sa devina competitive pe piata Uniunii Europene.
(ing. Cristian PETEU, ing. Cornelia TICAN)
CARAŞ-SEVERIN. "Festivalul răchiei din Banat", ediţia a X a
Sâmbătă, 20 octombrie 2007, in localitatea Zorletu Mare se va desfăşura cea de-a X- a editie a Festivalului Răchiei din Banat, manifestare tradiţională în cadrul căreia vor fi prezenţi producătorii de băuturi alcoolice din fructe invitati sa-si expuna sortimentele de „tarii” produse în gospodării.
Dacă până în anul 2006 acest festival s-a desfăşurat exclusiv la Băile Herculane, anul acesta a fost aleasa drept gazda a manifestarii comuna Zorlenţu Mare, localitate reprezentativă pentru numărul de producători de băuturi alcoolice din fructe.
Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Caras-Severin, Asociaţia Producătorilor de Răchie din Banatul Montan, Consiliul Judeţean Caras-Severin, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură vor organiza acest eveniment, iar producătorii de răchie, pălincă, ţuică şi alte băuturi sunt invitaţi să-şi prezinte marfa, să participe la tradiţionalul concurs al calităţii, unde un juriu lărgit, format din specialişti, parlamentari, oficialiţăţi locale şi judeţene, va clasifica participanţii şi va acorda diplome şi premii celor mai buni producători.
Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Caras-Severin va fi prezent cu un stand cu materiale informative de specialitate, iar specialiştii consultanti vor sta de vorbă cu producătorii de răchie interesaţi de legislaţia în domeniu. De altfel, trebuie spus si faptul ca editiile anterioare ale acestui festival au avut drept rezultat constituirea Asociaţiei Producătorilor de Răchie, prin sprijinul OJCA Caras-Severin.
(ing. Liviu MUNTEANU, OJCA Caras-Severin)
SIBIU. Intalniri de lucru la loturile demonstrative
Colaborarea între Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Sibiu şi firma Pioneer s-a concretizat şi în anul 2007 prin înfiinţarea a 13 loturi demonstrative cu hibrizi de porumb în diferite zone ale judeţului.
Pentru a se evidentia necesitatea şi eficienţa înfiinţării acestora s-au organizat întâlniri cu fermierii din zonele in care sunt amplasate loturile demonstrative.
Recent, în localitatea Brateiu a avut loc o astfel de întâlnire, prilej cu care, în prezenţa a peste 50 de fermieri, specialişti agricoli, reprezentanţi ai administraţiei locale s-a recoltat fiecare hibrid în parte si s-au determinat producţiile.
Din partea firmei Pioneer a participat domnul director Dărabanţ Ioan, care a prezentat pe larg caracteristicile hibrizilor cultivati în lotul respectiv, precum si modalitaţile de procurare a sămânţei.
Fermierul Teodor Aflat, pe terenul căruia a fost amplasat lotul demonstrativ de porumb, si consultantul agricol din zona, ing. Liliana Irimie, au prezentat toate etapele tehnologice aplicate.
Cu toate că anul 2007 nu a fost din punct de vedere climatic deosebit de favorabil, producţiile au fost bune.
Pentru antrenarea participanţilor a fost organizat un concurs cu premii constand intr-o proba de determinare a producţiei fizice la unul din hibrizi.
S-a concluzionat că pentru obtinerea unor recolte bune sunt importante atat respectarea tehnologiei, cât şi folosirea de sămănţă certificată.
(ing. Mircea OPRIS, ing. Florentina BURLA, OJCA Sibiu)
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>