IASI. Expozitie internationala de agricultura si utilaje agricole
In perioada 18 - 21.10.2007, la Iasi va avea loc prima editie a Expozitiei internationale de agricultura si utilaje agricole, organizata de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Masini Agricole din Romania (A.P.I.M.A.R.) cu sprijinul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Iasi, DADR Iasi si al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi.
Manifestarea va reuni producatori de utilaje agricole, specialisti din agricultura si intreprinzatori din judetul Iasi si din zonele limitrofe. In cadrul expozitiei vor fi prezentate tehnologii noi din domeniul agriculturii si vor fi organizate demonstratii practice cu masini agricole.
Pentru persoanele sau firmele care doresc sa participe la acest eveniment, informatii se pot obtine de la OJCA Iasi, tel. 021/3107352, 021/3111649.
(dr.ec. Camelia Apetroaie, OJCA Iasi).
BRASOV. Targul de toamna “Zilele Halchiului”
Consiliul Judetean Brasov, Consiliul Local al comunei Halchiu, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, in colaborare cu Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Brasov, a organizat recent, in comuna Halciu, targul de toamna ,, Zilele Halchiului,,.
In cadrul manifestarilor cuprinse in programul targului, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Brasov a organizat o expozitie de taurine si cabaline la care s-au inscris cei mai buni crescatori de animale.
Reprezentantul Centrului Local de Consultanta Agricola a participat la bonitarea animalelor in vederea premierii.
La specia taurine, rasa Red Holstein, locul I a fost castigat de fermierul Blanaru Ion. Acesta s-a prezentat cu o vaca la prima lactatie, de la care a obtinut 6400 l lapte.
La rasa Baltata cu Negru, locul I i-a revenit fermierului Mitu Stefan, cu o vaca de la care a obtinut la a IV –a lactatie 7200 l lapte. Locul II a fost castigat de fermierul Drugan Ion, cu o vaca din rasa Bruna si de fermierul Nistor Sorin, cu o vaca din rasa Baltata Romaneasca. Locul III a fost castigat tot de fermierii Blanaru Ion si Ionita Ion. De mentionat ca juriului i-a fost foarte greu sa decida asupra castigatorilor, intrucat toate animalele participante la competitie erau performante.
La specia cabaline, rasa Lipitana, locul I a fost castigat de fermierul Cojocaru Marius, locul II de fermierul Drugan Petre, iar locul al III –lea de fermierul Buruiana Iuliu.
Consililul Local al comunei Halchiu a oferit castigatorilor concursului crescatorilor de animale diplome si diferite sume de bani.
La randul sau, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola a oferit premiantilor pliante , brosuri, reviste si carti, in ideea ca nu trebuie pierduta nicio ocazie din cele in care fermierii pot lua contact cu ultimele informatii referitoare la cresterea animalelor, cota de lapte, calitatea laptelui, igiena laptelului si a mulsului, in asa fel incat produsele lor sa devina competitive pe piata Uniunii Europene.
(ing. Cristian PETEU, ing. Cornelia TICAN)
CARAŞ-SEVERIN. "Festivalul răchiei din Banat", ediţia a X a
Sâmbătă, 20 octombrie 2007, in localitatea Zorletu Mare se va desfăşura cea de-a X- a editie a Festivalului Răchiei din Banat, manifestare tradiţională în cadrul căreia vor fi prezenţi producătorii de băuturi alcoolice din fructe invitati sa-si expuna sortimentele de „tarii” produse în gospodării.
Dacă până în anul 2006 acest festival s-a desfăşurat exclusiv la Băile Herculane, anul acesta a fost aleasa drept gazda a manifestarii comuna Zorlenţu Mare, localitate reprezentativă pentru numărul de producători de băuturi alcoolice din fructe.
Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Caras-Severin, Asociaţia Producătorilor de Răchie din Banatul Montan, Consiliul Judeţean Caras-Severin, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură vor organiza acest eveniment, iar producătorii de răchie, pălincă, ţuică şi alte băuturi sunt invitaţi să-şi prezinte marfa, să participe la tradiţionalul concurs al calităţii, unde un juriu lărgit, format din specialişti, parlamentari, oficialiţăţi locale şi judeţene, va clasifica participanţii şi va acorda diplome şi premii celor mai buni producători.
Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Caras-Severin va fi prezent cu un stand cu materiale informative de specialitate, iar specialiştii consultanti vor sta de vorbă cu producătorii de răchie interesaţi de legislaţia în domeniu. De altfel, trebuie spus si faptul ca editiile anterioare ale acestui festival au avut drept rezultat constituirea Asociaţiei Producătorilor de Răchie, prin sprijinul OJCA Caras-Severin.
(ing. Liviu MUNTEANU, OJCA Caras-Severin)
SIBIU. Intalniri de lucru la loturile demonstrative
Colaborarea între Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Sibiu şi firma Pioneer s-a concretizat şi în anul 2007 prin înfiinţarea a 13 loturi demonstrative cu hibrizi de porumb în diferite zone ale judeţului.
Pentru a se evidentia necesitatea şi eficienţa înfiinţării acestora s-au organizat întâlniri cu fermierii din zonele in care sunt amplasate loturile demonstrative.
Recent, în localitatea Brateiu a avut loc o astfel de întâlnire, prilej cu care, în prezenţa a peste 50 de fermieri, specialişti agricoli, reprezentanţi ai administraţiei locale s-a recoltat fiecare hibrid în parte si s-au determinat producţiile.
Din partea firmei Pioneer a participat domnul director Dărabanţ Ioan, care a prezentat pe larg caracteristicile hibrizilor cultivati în lotul respectiv, precum si modalitaţile de procurare a sămânţei.
Fermierul Teodor Aflat, pe terenul căruia a fost amplasat lotul demonstrativ de porumb, si consultantul agricol din zona, ing. Liliana Irimie, au prezentat toate etapele tehnologice aplicate.
Cu toate că anul 2007 nu a fost din punct de vedere climatic deosebit de favorabil, producţiile au fost bune.
Pentru antrenarea participanţilor a fost organizat un concurs cu premii constand intr-o proba de determinare a producţiei fizice la unul din hibrizi.
S-a concluzionat că pentru obtinerea unor recolte bune sunt importante atat respectarea tehnologiei, cât şi folosirea de sămănţă certificată.
(ing. Mircea OPRIS, ing. Florentina BURLA, OJCA Sibiu)
23-05-2025 Intalniri si conferinte
• Acest congres este evenimentul emblematic pentru industria sorgului, o cereală cu multe avantaje care devine din ce în ce mai importantă în peisajul agro-industrial european. • Inovații, piețe și povești de succes: aceasta este oportunitatea de a descoperi cele 1001 motive pentru a investi în sorg. Mai multe>>
22-05-2025 APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>
21-05-2025 Targuri si expozitii
Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>
21-05-2025 Stiri agricole
● FieldBee aduce inovația pe teren ● Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ● Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>
20-05-2025 Stiri agricole
Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>