BISTRITA – NASAUD. Centru de informare EUROPE DIRECT la Rodna
O.J.C.A.Bistrita-Nasaud a depus, ca urmare a apelului lansat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, o propunere de proiect cu titlul “Centrul de informare EUROPE DIRECT Rodna”.
Centrul de informare Rodna va acoperi regiunea a IV-a din cadrul judetului, conform modului de impartire din Strategia de dezvoltare a judetului Bistrita-Nasaud pe perioada 2001-2012. Centrul ofera un serviciu adaptat nevoilor locale si permite publicului sa obtina informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebarile privind legislatia UE, politicile sale, programe, scheme, oportunitati de finantare etc. De asemenea, sunt puse la dispozitia celor interesati datele referitoare la punctele de contact din toata tara.
In cadrul acestei initiative au fost cooptati, in calitate de colaboratori, Directia pentru Integrare Europeana, Dezvoltare Economica si Conducerea Serviciilor Publice Deconcentrate din cadrul Institutiei Prefectului judetului Bistrita - Nasaud, Compartimentul de Informare, consiliere, instruire, fonduri structurale din cadrul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Facultatea de Administratie Bistrita, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca, Centrul de afaceri Rodna. Aceste institutii vor contribui cu lectori pentru a acoperi cursurile si seminariile ce au fost prevazute in cadrul proiectului. (Marioara MURAR, OJCA Bistrita – Nasaud).
GIURGIU. Seminar de agricultura ecologica
Recent, la Giurgiu s-au desfasurat lucrarile seminarului itinerant de agricultura ecologica, lucrari care au fost cuplate cu derularea cursului de pregatire profesionala pentru dezvoltarea competentelor privind metodele agricole de productie destinate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural. Cursul a fost finantat prin Masura 4.1 ”Imbunatatirea pregatirii profesionale” din cadrul Programului S.A.P.A.R.D.
La Giurgiu, acest seminar a fost organizat cu sprijinul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, din cadrul caruia au fost selectati cei doi experti locali non-cheie si anume: ing. Stoian Florica - expert 1 si respectiv ing. Ene Irina – expert 2. Rolul acestora a fost de a asigura buna desfasurare a evenimentului, iar in final de a evalua modul de desfasurare si de a informa compartimentul corespunzator din cadrul organismelor superioare ale ministerului.
Participantii au fost selectati din baza de date a Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, dintre fermierii care, cu diferite ocazii, si-au exprimat dorinta de a aprofunda cunostiinte legate de agricultura ecologica.
Seminarul a fost cu atat mai interesant cu cat au participat si au expus din experienta proprie specialisti renumiti, precum prof. univ. dr. Corneliu Man, ing. Imre Albert de la Bioterra, ing. Radu Panait si ing. Damian Dragan.
Ing. Adina Dabu, coordonatorul de echipa, in colaborare cu organizatorii de la O.J.C.A. Giurgiu, a facut ca desfasurarea acestei intalniri sa fie foarte interesanta, conform unui program bine definit care a cuprins aspecte specifice agriculturii ecologice din cultura mare si legumicultura, din zootehnie, aspecte legislative si de accesare de fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor, aspecte legate de conversie, precum si de desfacerea produselor ecologice.
Seminarul a fost interactiv, cei prezenti au participat efectiv la dezbateri, dovedind foarte multa seriozitate si interes, si, in acelasi timp, multe cunostiinte in domeniu. Specialistii consultanti au venit cu numeroase completari care, fara indoiala, vor fi folositoare celor ce se vor orienta in viitor spre o asemenea activitate.
Discutiile purtate si intrebarile puse au subliniat importanta agriculturii ecologice ca alternativa la agricultura conventionala, interesul deosebit pe care cei prezenti l-au manifestat si pasii de urmat in cazul in care acestia doresc sa imbratiseze acest mod de activitate.
In programul seminarului, o zi a fost rezervata unei deplasari la o ferma apartinand Prod Bioagro srl, cu specific ecologic, din judetul Teleorman, unde administratorul acesteia, Petrica Schiopu, a prezentat aspecte generale privind o ferma care lucreaza 1 200 ha in sistem ecologic, tehnologiile aplicate, rezultatele obtinute, calitatea productiilor, precum si elemente legate de desfacerea produselor.
Cei prezenti au fost invitati sa participle si in viitor la manifestari din domeniul agriculturii ecologice, aceasta constituind o alternativa importanta la agricultura in sistem conventional. (Ing. Irin ENE, OJCA Giurgiu)
BISTRITA – NASAUD. Expo Ovis Pastoralis Montana 2007,
La sfarsit de septembrie, crescatorii de oi domiciliati in localitati situate pe Valea Bargaului, membri ai A.J.C.M.O. ”Dealu Negru”, sucursala Valea Bargaului, au organizat prima expozitie de oi din zona - “Expo Ovis Pastoralis Montana 2007”. Cu sprijinul Consiliului Local Prundu Birgaului, al OJCA Bistrita-Nasaud si al UARZ Bistrita-Nasaud, in cadrul standurilor amenajate impecabil, au fost prezentate superbe exemplare de oi, insotite si de caini ciobanesti.
Expozitia a fost deschisa de presedintele A.J.C.M.O. “Dealu Negru”, Vasile Turculet, care a facut o scurta prezentare a manifestarii si a anuntat o parte din obiectivele nou infintatei asociatii. “Trebuie subliniat faptul ca prin expozitia de fata organizatorii au vrut sa demonstreze amploarea oieritului montan, de departe mai puternic decat cel din zonele nemontane, in scopul atentionarii factorilor de raspundere care, cel putin pana acum, au ignorat aceasta realitate. Cred ca nu gresesc afirmand ca, daca pentru specia ovina s-a facut prea putin in Romania, pentru oieritul montan nu s-a facut nimic”, a concluzionat presedintele asociatiei.
Comisia de bonitare a trecut in revista animalele prezentate in expozitie, evidentiind caracterele raselor din care acestea fac parte, insiatand cu explicatiile asupra exemplarelor carora li se cunoaste originea si care transmit caractere performante.
Au fost acordate premii la doua clase, Turcana selectionata si Turcana locala. De asemenea, au fost premiati cel mai tanar si cel mai in varsta crescator de ovine. (Marioara MURAR, OJCA Bistrita – Nasaud)
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>