Titlurile zilei:
Control in vami
Marti, 23 iunie 2009, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a initiat un control in vamile din Voluntari si PGB din Bucuresti, dar si in punctele vamale din Giurgiu, Constanta Sud si Agigea. Controlul vizeaza conformitatea loturilor de legume si fructe provenite din import pentru a fi comercializate pe piata din Romania.
Controlul este efectuat de echipe mixte formate din cate sase experti atat din minister, cat si inspectori din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare, comisari ai Garzii Financiare si ofiteri de politie.
In ceea ce priveste conformitatea produselor comercializate este verificat modul de ambalare si de etichetare a acestora, incadrarea in clasele de calitate (calitatea I sau a II) precum si inscriptionarea acesteia in mod corect atat pe etichete cat si pe documentele ce insotesc transportul. Organele de control vor urmari existenta si corectitudinea tuturor documentelor si vor verifica in ce masura corespunde cantitatea declarata fata de cea existenta la vanzare.
Din loturile de legume si fructe provenite din import, vor fi prelevate probe, de catre inspectorii fitosanitari care fac parte din comisie, in vederea determinarii eventualelor reziduuri de pesticide.
Conform regulamentelor Uniunii Europene si legislatiei nationale armonizate, pentru toate loturile de legume si fructe proaspete provenite din tari terte, inainte de vamuire pe teritoriul Romaniei, se executa controlul de conformitate de catre organismele de inspectii in domeniul legume fructe care functioneaza la nivelul fiecarui judet.
Consiliul de agricultura
In perioada 22-23 iunie 2009 se desfasoara la Luxemburg (imaginea de sus) Consiliul de Agricultura si Pescuit, in cadrul caruia delegatia romana este condusa de ministrul agriculturii, Ilie Sarbu.
Consiliul a adoptat Concluziile privind politica de calitate şi zonele defavorizate. Ministrul roman a sustinut importanta asigurarii produselor de calitate pentru mentinerea competitivitatii fermierilor comunitari, subliniind importanta standardelor de comercializare, care sunt menite sa protejeze atat productia interna, cat si consumatorul european de importurile de slaba calitate din tari terte cu care se confrunta Romania in ultimii ani.
Concluziile privind politica agricola comuna dupa anul 2013 nu au avut sustinerea tuturor statelor membre.
Romania a reiterat necesitatea adoptarii unei linii comune care sa permita mentinerea platilor directe si dupa anul 2013, avand in vedere rolul complex pe care il joaca acestea in retribuirea serviciilor pe care le presteaza pentru societate agricultorii europeni.
In aceeasi ordine de idei, ministrul Ilie Sarbu a aratat ca Romania nu mai poate fi de acord cu mentinerea unui decalaj semnificativ intre platile directe acordate fermierilor din diferitele state membre. In acest sens, este imperios necesar ca platile directe dupa 2013 sa se atribuie pe o noua baza care sa permita echilibrarea subventiilor intre fermierii europeni.
De asemenea este necesara mentinerea unor instrumente de sustinere care sa stabilizeze piata in conditiile cresterii volatilitatii preturilor comunitare.
Un alt subiect sensibil pentru Romania il reprezinta punctul de pe agenda Consiliului referitor la bunastarea animalelor la sacrificare. Romania a reusit sa obtina din partea Comisiei Europene flexibilitate suficienta care sa permita exceptarea de la cerintele comunitare in cazul sacrificarii porcinelor de Craciun si a mieilor de Paste.
Sursa: www.maap.ro
Promovarea de fonduri UE
In aceasta perioadă, specialistii OJCA Alba continua intalnirile cu producatorii agricoli din diferite localitati din judet, in scopul lamuririi aspectelor legate de posibilitatea accesarii fondurilor structurale si a altor forme de sprijin financiar.
Fiecarui specialist consultant i-a fost repartizata in teritoriu o anumita zona, in total fiind vizate 20 de localitati.
La intalnirile cu producatorii agricole se dezbat urmatoarele teme:
· Informatii cu privire la PNDR si FEADR.
· Legea privind creditul agricol pentru productie.
· Legea privind stimularea investitiilor in agricultura.
· Avantajele constituirii in forme asociative.
· Atestarea produselor traditionale romanesti.
· Subventiile in agricultura.
· Consultanta tehnica de specialitate.
Cele mai multe probleme ridicate de producatorii agricoli au vizat masurile 141, 112 si 121 din PNDR, fata de care continua sa se manifeste o oarecare reticenta in ceea ce priveste autorizarea la Oficiul Registrului Comertului, precum si solicitarea de credite bancare. De asemenea, se solicita frecvent plata subventiilor pentru anul 2008.
Sursa: www.consultantaagricola.ro
Specii in stare critica
La sase luni de la inceputul anului 2009, nu exista finantare pentru programele de conservarea si utilizarea resurselor genetice animale in stare critica, in pericol de disparitie si a celor vulnerabile.
Pentru 2009 "urmeaza sa fie aprobata o hotarare de Guvern prin care se vor stabili sumele pentru aceasta destinatie’’, spune Cristinel Sonea, director in Ministerului Agriculturii (MAPDR).
In anul 2008, MAPDR a intocmit o lista cu resursele genetice animale in stare critica, a celor vulnerabile si in pericol de disparitie, care cuprinde 108 rase din speciile de ferma, pentru care s-au alocat 4.300.662 lei. Acum, aceste rase sunt intretinute in ferme ale universitatilor de stiinte agricole, statiuni de cercetare, societati comerciale si de crescatori individuali.
Specialistii spun ca fara sprijinul statului rasele de animale autohtone si, implicit, aceste rezerve de gene foarte valoroase dispar.
Sursa: www.agroazi.ro
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>