Stirile zile de 27.06.2009

Titlurile zilei:

  • Preturi artificiale;
  • Intalnire la Cluj-Napoca;
  • Proiect PHARE;
  • Proiect de irigatii.

 

 




 


Preturi artificiale

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat joi, in statiunea Jupiter, ca preturile produselor alimentare sunt umflate artificial si ca trebuie luate masuri pentru a le reduce, transmite corespondentul NewsIn.

"Preturile scad la producator, iar cand ajung la consumator cresc. Si Uniunea Europeana are problema pe care am avut-o noi cu hypermarketurile. La sedinta de la Parlamentul European am cazut de acord ca exista o problema pe filiera, pe fiecare produs in parte. In acest conditii trebuie sa aflam ce se intimpla. Sunt preturi artificial umflate”, a precizat Sarbu.

Ministrul a mai spus ca luni se va da votul final la codul de bune practici in Parlament. ”Daca se respecta aceasta lege a codului de bune practici, preturile ar trebui sa scada, iar productia romaneasca ar trebui sa fie promovata. In acest fel, poate samsarii care iau marfa producatorilor la pretuiri de nimic vor disparea, a mai spus Sarbu.

Una dintre metodele pe care le va lua ministerul pentru a elimina samsarii este si deschiderea de piete volante. ”Adresam rugamintea tuturor primarilor din tara sa practice aceasta modalitate de comercializare”, a spus Sarbu. Ministrul a precizat ca in domeniul importurilor de legume si fructe este ”o adevarata mafie”. In opinia sa, exista trei-cinci tari care detin monopolul si de unde se importa TIR-uri intregi, fara sa se faca analize.

”O alta problema pe care o avem este inducerea in eroare a consumatorilor prin afisarea unor etichete unde se specifica faptul ca produsul este romanesc, desi nu este. Totodata, exista care isi iau certificatul de producator de la anumite primarii, desi nu locuiesc in acea localitate si nu au teren acolo. Avertizez pe acei primari care elibereaza astfel de documente ca risca puscaria pentru un mic cadou facut de acestia”, a spus ministrul.




Intalnire la Cluj-Napoca

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, are o intalnire de lucru cu marii producatori agricoli din judetul Cluj, in sala senatului Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca in data de 27 iunie.

In cadrul intalnirii reprezentantii MAPDR impreuna cu cei ai agricultorilor vor incerca sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemelor ridicate de producatorii agricoli din judet.

Cu aceasta ocazie, domnia sustine o conferinta de presa si viziteaza Centrul de Cercetare din USA-MV Cluj. De asemenea, un alt obiectiv al vizitei sale in acest judet este vizitarea fermei didactice A USA-MV din localitatea Cojocna.




Proiect PHARE

In data de 24.06.2009, in cadrul Proiectului PHARE de infratire institutionala RO 2007/IB/AG/02TL „Acordarea de asistenta pentru implementarea sistemului cotei de lapte”, a avut loc seminarul final pentru evaluarea rezultatelor proiectului. Acest proiect a avut o durata de 9  luni si un buget de 236.000 euro, din care 10.000 euro, contributia nationala.

Partener pentru realizarea proiectului a fost Ministerul Agriculturii, Mediului si Calitatea Alimentului din Olanda, iar obiectivul general al proiectului a constat in consolidarea sistemului de administrare a cotei de lapte în România, conform cerintelor comunitare.

La lucrarile seminarului au participat expertii implicati in sistemul de administrare si gestionare a cotei de lapte din cadrul APIA, precum si de la MAPDR. Partea romana a evaluat impactul rezultat in urma implementarii proiectului si a mentionat necesitatea continuarii acestei colaborari cu expertii din Olanda si Polonia.

Managerul de proiect din Olanda, domnul Jan CASTELEIN, a prezentat obiectivele proiectului, activitatile desfasurate, precum si rezultatele obtinute. De asemenea, domnia sa a facut anumite recomandari, urmand ca partea romana sa le analizeze si in masura in care este posibil sa le implementeze. Prezenta la aceasta intalnire, doamna Anna REPS a prezentat modul de organizare si functionare a acestui sistem in Polonia, domnia sa fiind directorul Departamentului Cotei de Lapte din Polonia, relevand „Lectiile Invatate” de Polonia in perioada cuprinsa intre 1.05.2004 pana in  prezent.

Totodata, a fost prezentat si modul de organizare si administrare a cotei de lapte in Olanda, de catre domnul Gerard KREBBERTS.




Proiect de irigatii

Ministerul Agriculturii va finaliza pana in luna martie 2010 proiectul pentru un nou sistem national de irigatii. Anuntul a fost facut de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

"Am dat tema de cercetare si proiectare a unui proiect integrat, la care sa participe specialistii Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Apelor Romane, Regiei Nationale a Padurilor, ANMH, referitor la ceea se intampla cu fostul sistem, care e energofag si are pierderi de apa. Va trebui sa tinem seama de alarmele care vin zi de zi, incalzirea globala, fenomene climatice", a spus ministrul.

El a adaugat ca actualul sistem este depasit, functioneaza cu pompe de fabricatie ruseasca din anii '60, consuma prea multa energie si are pierderi de apa.

Dupa finalizarea proiectului, acesta va trebui sa fie asumat de Parlament si de Guvern, care vor stabili etapele de punere in aplicare si modalitatile de finantare.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>