Stirile zile de 20.06.2009

 

 Titlurile zilei:

  • Descentralizare amanata;
  • Strategia Agrostar;
  • Agricultura nedezvoltata;
  • Sfarsitul hranei.

 

 



 

Descentralizare amanata

Oficiali ai Ministerului Agriculturii au decis, in cadrul unei sedinte cu oficiali ai Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si ai sindicatului salariatilor institutiei, sa renunte la desfiintarea ADS, a declarat liderul sindicatului, Stelian Naciadi, citat de NewsIn.

Miercuri, a avut loc o intalnire, la sediul ADS, cu oficialii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), oficiali ai ADS si reprezentantii sindicatului salariatilor. Ministrul agriculturii, prin reprezentantii sai, a comunicat oficial ca s-a renuntat la desfiintarea ADS“, a spus Stelian Naciadi.

Potrivit acestuia, greva spontana organizata marti de salariatii institutiei i-au determinat pe reprezentantii MAPDR sa ia aceasta decizie.

In acelasi timp, surse guvernamentale au declarat pentru NewsIn ca intreaga problematica a descentralizarii ministerului a fost amanata pana la sfarsitul anului.




Strategia Agrostar

Federatia Agrostar va organiza in luna iulie un miting de protest in tara, iar in luna septembrie va protesta la Bruxelles, pentru a prezenta si a promova programul de relansare a agriculturii anuntat in cadrul Conferintei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, a declarat vineri Niculae Stefan, potrivit NewsIn.

“La sfarsitul lunii iulie vom avea un mare miting de protest pentru a sustine si promova programul de relansare a agriculturii in care se regasesc problemele agriculturii romanesti. De asemenea, am luat decizia ca acest program sa fie depus la Comisia Europeana”, a declarat presedintele Federatiei Agrostar, Nicolae Stefan, la Conferinta Nationala a Sindicatelor din Agricultura, de la Sinaia.

Potrivit acestuia, circa 1.000 de sindicalisti din cadrul federatiei vor protesta la Bruxelles, solicitand ca proiectele si programele necesare agriculturii romanesti sa fie relansate.

Programul de relansare a agriculturii initiat de Federatia Agrostar contine un set de masuri necesare pentru scoaterea agriculturii din criza. Astfel, in program se regaseste un pachet de masuri legate de politica de proiectie si executie bugetara si de politica fiscala menite sa sustina productia agricola.

De semenea, sunt masuri de clarificare a statutului fiscal-social al producatorului agricol si politica de impozitare stimulativa pentru producatori.In plus, programul cuprinde masuri de stimulare a comasarii funciare, masuri pentru dezvoltarea sistemului de irigatii, pentru stimularea organizarii pietelor si transfer spre agricultori a administrarii institutionale a politicilor de piata. Totodata, programul cuprinde o serie de prioritati pentru sectoarele de lapte, legume-fructe, cereale, carne, vitocol si sectorul produselor ecologice si traditionale.




Agricultura nedezvoltata

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat joi, la Timisoara, ca Romania a ramas la nivelul anului 1965 in ceea ce priveste productia agricola pe plan european si, tocmai de aceea, cercetarea agricola trebuie sa fie sustinuta deoarece aceasta este promotorul progresului.

"Cercetarea nu poate sa ne duca decat la dezvoltarea si la nivelul la care trebuie sa ajungem. Romania a ramas in anul 1965. Productiile noastre sunt la nivelul de atunci si nu vom putea fi egali cu cei din Uniunea Europeana", a spus ministrul Agriculturii.

Ilie Sarbu a subliniat ca agricultorii romani oricum nu sunt egali cu cei din spatiul comunitar, existand diferente mari intre subventii si multe alte aspecte, care trebuie renegociate, iar toate acestea vin intr-un an care nu este deloc unul fericit, nici pentru Romania, nici pentru Europa, nici pentru restul lumii.

Tocmai de aceea, Sarbu a atras atentia asupra faptului ca in momentele de criza economica, agricultura ramane singura sansa, iar clasa politica, in totalitate, trebuie sa-si intoarca privirile, cu toata responsabilitatea, spre agricultura, ca unica alternativa viabila intr-un astfel de context.

"Cred ca agricultura poate sa vina cu o gura de oxigen pe care sa o ofere natiunii noastre si nu numai. Daca vom sti sa o administram bine, daca ne vom intoarce spre agricultura romaneasca si nu o vom mai privi ca pe o Cenusareasa, in mod sigur, ne va da satisfactii", a mentionat ministrul.




Sfarsitul hranei

Saptamana Financiară de luni, 22 iunie, este insotita de o carte de exceptie la pretul de 12 lei. Cartea lui Paul Roberts este o analiza antropologica a comportamentului uman fata cu perspectiva unei catastrofe alimentare. "Sfarsitul hranei" este un avertisment.

Va putea agricultura sa faca fata cresterii populatiei?

Vor gasi economia, politica si instinctele de supravieţuire cea mai buna cale de a iesi din impasul unei agriculturi cu tot mai putine valori nutritive si a unui comert alimentar tot mai haotic?

Din lacomie, nepricepere sau prostie, rezervele de hrana sunt pe terminate si, in scurta vreme, nu vor mai putea astampara foamea a miliarde de oameni.

Lumea numara azi un miliard de obezi, si un miliard de infometati, deoarece omul contemporan se confrunta cu mancare mai putina, si mai proasta, daunatoare sanatatii. Vom vedea in viitor tot mai multi oameni care sa semene cu celebrul cuplu umoristic "Stan si Bran", si tot mai putini oameni cu greutate normala.

"Sfarsitul hranei" este o analiza extraordinara a uneia dintre cele mai mari probleme ale lumii contemporane.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>