Stirile zile de 20.06.2009

 

 Titlurile zilei:

  • Descentralizare amanata;
  • Strategia Agrostar;
  • Agricultura nedezvoltata;
  • Sfarsitul hranei.

 

 



 

Descentralizare amanata

Oficiali ai Ministerului Agriculturii au decis, in cadrul unei sedinte cu oficiali ai Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si ai sindicatului salariatilor institutiei, sa renunte la desfiintarea ADS, a declarat liderul sindicatului, Stelian Naciadi, citat de NewsIn.

Miercuri, a avut loc o intalnire, la sediul ADS, cu oficialii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), oficiali ai ADS si reprezentantii sindicatului salariatilor. Ministrul agriculturii, prin reprezentantii sai, a comunicat oficial ca s-a renuntat la desfiintarea ADS“, a spus Stelian Naciadi.

Potrivit acestuia, greva spontana organizata marti de salariatii institutiei i-au determinat pe reprezentantii MAPDR sa ia aceasta decizie.

In acelasi timp, surse guvernamentale au declarat pentru NewsIn ca intreaga problematica a descentralizarii ministerului a fost amanata pana la sfarsitul anului.




Strategia Agrostar

Federatia Agrostar va organiza in luna iulie un miting de protest in tara, iar in luna septembrie va protesta la Bruxelles, pentru a prezenta si a promova programul de relansare a agriculturii anuntat in cadrul Conferintei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, a declarat vineri Niculae Stefan, potrivit NewsIn.

“La sfarsitul lunii iulie vom avea un mare miting de protest pentru a sustine si promova programul de relansare a agriculturii in care se regasesc problemele agriculturii romanesti. De asemenea, am luat decizia ca acest program sa fie depus la Comisia Europeana”, a declarat presedintele Federatiei Agrostar, Nicolae Stefan, la Conferinta Nationala a Sindicatelor din Agricultura, de la Sinaia.

Potrivit acestuia, circa 1.000 de sindicalisti din cadrul federatiei vor protesta la Bruxelles, solicitand ca proiectele si programele necesare agriculturii romanesti sa fie relansate.

Programul de relansare a agriculturii initiat de Federatia Agrostar contine un set de masuri necesare pentru scoaterea agriculturii din criza. Astfel, in program se regaseste un pachet de masuri legate de politica de proiectie si executie bugetara si de politica fiscala menite sa sustina productia agricola.

De semenea, sunt masuri de clarificare a statutului fiscal-social al producatorului agricol si politica de impozitare stimulativa pentru producatori.In plus, programul cuprinde masuri de stimulare a comasarii funciare, masuri pentru dezvoltarea sistemului de irigatii, pentru stimularea organizarii pietelor si transfer spre agricultori a administrarii institutionale a politicilor de piata. Totodata, programul cuprinde o serie de prioritati pentru sectoarele de lapte, legume-fructe, cereale, carne, vitocol si sectorul produselor ecologice si traditionale.




Agricultura nedezvoltata

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat joi, la Timisoara, ca Romania a ramas la nivelul anului 1965 in ceea ce priveste productia agricola pe plan european si, tocmai de aceea, cercetarea agricola trebuie sa fie sustinuta deoarece aceasta este promotorul progresului.

"Cercetarea nu poate sa ne duca decat la dezvoltarea si la nivelul la care trebuie sa ajungem. Romania a ramas in anul 1965. Productiile noastre sunt la nivelul de atunci si nu vom putea fi egali cu cei din Uniunea Europeana", a spus ministrul Agriculturii.

Ilie Sarbu a subliniat ca agricultorii romani oricum nu sunt egali cu cei din spatiul comunitar, existand diferente mari intre subventii si multe alte aspecte, care trebuie renegociate, iar toate acestea vin intr-un an care nu este deloc unul fericit, nici pentru Romania, nici pentru Europa, nici pentru restul lumii.

Tocmai de aceea, Sarbu a atras atentia asupra faptului ca in momentele de criza economica, agricultura ramane singura sansa, iar clasa politica, in totalitate, trebuie sa-si intoarca privirile, cu toata responsabilitatea, spre agricultura, ca unica alternativa viabila intr-un astfel de context.

"Cred ca agricultura poate sa vina cu o gura de oxigen pe care sa o ofere natiunii noastre si nu numai. Daca vom sti sa o administram bine, daca ne vom intoarce spre agricultura romaneasca si nu o vom mai privi ca pe o Cenusareasa, in mod sigur, ne va da satisfactii", a mentionat ministrul.




Sfarsitul hranei

Saptamana Financiară de luni, 22 iunie, este insotita de o carte de exceptie la pretul de 12 lei. Cartea lui Paul Roberts este o analiza antropologica a comportamentului uman fata cu perspectiva unei catastrofe alimentare. "Sfarsitul hranei" este un avertisment.

Va putea agricultura sa faca fata cresterii populatiei?

Vor gasi economia, politica si instinctele de supravieţuire cea mai buna cale de a iesi din impasul unei agriculturi cu tot mai putine valori nutritive si a unui comert alimentar tot mai haotic?

Din lacomie, nepricepere sau prostie, rezervele de hrana sunt pe terminate si, in scurta vreme, nu vor mai putea astampara foamea a miliarde de oameni.

Lumea numara azi un miliard de obezi, si un miliard de infometati, deoarece omul contemporan se confrunta cu mancare mai putina, si mai proasta, daunatoare sanatatii. Vom vedea in viitor tot mai multi oameni care sa semene cu celebrul cuplu umoristic "Stan si Bran", si tot mai putini oameni cu greutate normala.

"Sfarsitul hranei" este o analiza extraordinara a uneia dintre cele mai mari probleme ale lumii contemporane.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>