Titlurile zilei:
Capsuni de Arad
Gospodinele se bat pe capsunele italienesti crescute la Arad. Aproape 20 de hectare de teren sunt cultivate cu capsuni in judetul Arad, in zone precum Seleus, Ineu sau Tarnova. Unii dintre fermieri sunt deja in cel de-al treilea an de producţie. Vecinii sau cei care au auzit de succesul capsunilor au decis de anul trecut sa se apuce si ei de cultivat. Plantatiile ocupa suprafete cuprinse intre 0,5 si doua hectare si se infiinteaza in luna iulie.
„Pentru un hectar de plantatie sunt necesare aproximativ 40.000 de plante, la care se mai adauga costurile cu irigarea, folia si tratamentele fito-sanitare. Infiintarea culturii costa cam 9.000 de euro, iar intretinerea ajunge la 1.000 de euro”, a spus Nelu Horga, un gospodar capsunar din Seleus. Acesta sustine ca toate cele sapte, sau opt soiuri cultivate in zona sunt aduse din Italia, de la liderul european în domeniu.
La o producţie de 15-20 de tone la hectar care s-a comercializat cu patru, cinci lei pe kilogram, fermierii se declara multumiti de rezultate.
Consumatorii spun ca marfa este de calitate si nu se compara cu cea din import. „Luam de mult capsuni de la Seleus si sunt foarte bune şi aromate. Cele din import sunt de plastic si tratate cu chimicale ”, sustine Nicoleta Pera, o clienta din Arad.
Festivalul oierilor
Asociaţia Judeteana de ovine si caprine OVIS BANATIM Timis a organizat, in ziua de 31 mai, cea de-a treia editie a "Festivalului oierilor". Asa cum ne-a obisnuit inca de anul trecut, serbarea campeneasca s-a tinut si anul acesta la Muzeul Satului Banatean din Timisoara, de la Padurea Verde.
Festivalul s-a deschis cu o prezentare de port popular si produse traditionale de stana. Deschiderea oficiala a fost urmata de prezentarea animalelor in cadrul expozitiei de ovine. Membrii asociatiei au adus exemplare de ovine din rase autohtone, rase de carne si hibrizi rezultati in urma incrucisarilor intre rasa Turcana si berbeci de carne adusi din import.
Dupa prezentarea ovinelor, cei prezenti au degustat produsele traditionale expuse, dupa care participantii au fost premiaţi.
Ziua dedicata "Festivalului Oierilor" s-a incheiat cu o masa festiva cu specific pastoral, prilej cu care au avut loc si o serie de discutii legate de specificul activitatii de crestere a ovinelor in zona Banatului, in principal problema concesionarii pasunilor de catre crescatorii de animale.
Pamant prost lucrat
Presedintele Traian Basescu a declarat, in Insula Mare a Brailei, ca in Romania "pamantul este lucrat prost", informeaza Realitatea TV.
"Avem cea mai slaba productie agricola din Uniunea Europeana, pentru ca pamantul este prost lucrat in toata tara", a spus seful statului, dupa ce a vazut din elicopter zonele necultivate ale Romaniei.
Presedintele Asociatiilor Profesionale din Agricultura, Adrian Radulescu, i-a cerut cu aceasta ocazie presedintelui Basescu sa pledeze pentru ca in cadrul Comisiei Europene Romania sa obtina comisarul pentru Agricultura. Mai mult, Adrian Radulescu i-a solicitat lui Basescu sa sprijine capitalizarea CEC pentru ca agricultorii care obtin cofinantare europeana sa isi poata derula proiectele. El a aratat ca, in acest moment, sunt 1.500 de proiecte pe agricultura care au obtinut finantare europeana, dar au nevoie de cofinantare din partea bancilor.
Basescu a spus ca actualul sistem de irigatii este depasit, iar Romania are o agricultura neperformanta.
El a spus ca in vizita pe care a facut-o, in primele zile ale lunii iunie, in Israel, a vazut ca acea tara, aflata in desert, exporta 70% din alimente pentru ca foloseste inalta tehnologie in agricultura.
Proiecte in pescuit
Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a anuntat lansarea, din data de 18 mai 2009, a sesiunii de primire de cereri de finantare pentru noi masuri din cadrul Programului Operational pentru Pescuit.
Astfel, pe langa masurile de investitii ce pot accesate din luna aprilie, in prezent mai pot fi accesate urmatoarele masuri:
1.1. – Sprijin public pentru incetarea permanenta a activitatilor de pescuit;
1.2. - Sprijin public pentru incetarea temporara a activitatilor de pescuit;
1.4. – Pescuitul costier la scara mica;
1.5. - Compensatii socio – economice pentru gestionarea flotei;
2.2. – Masuri de acva-mediu;
2.3. – Masuri de sanatate publica;
2.4. – Masuri de sanatate a animalelor;
2.5. – Pescuitul in apele interioare;
3.1. – Actiuni colective;
3.2. – Protectia si dezvoltarea faunei si florei acvatice;
3.3. – Porturi de pescuit, puncte de debarcare si adaposturi;
3.4. – Dezvoltarea de noi piete si campanii de promovare;
3.5. – Proiecte pilot pentru acordarea fondurilor nerambursabile pentru pescuit si acvacultura conform Masurilor din cadrul Programului Operational pentru Pescuit.
Depunerea proiectelor se va face la sediile Filialelor regionale ANPA din Brasov, Bucuresti, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Iasi, Mehedinti, Timis si Tulcea, in zilele lucratoare, in intervalul orar 8.30-16.30.
Pentru a fi selectat pentru finantare, proiectul trebuie sa obtina punctajul minim prevazut pentru fiecare masura, conform Ghidului Solicitantului. Procedura de selectie va fi afisata pe site-ul www.anpa.ro si la fiecare Filiala regionala ANPA.
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>