Titlurile zilei:
Capsuni de Arad
Gospodinele se bat pe capsunele italienesti crescute la Arad. Aproape 20 de hectare de teren sunt cultivate cu capsuni in judetul Arad, in zone precum Seleus, Ineu sau Tarnova. Unii dintre fermieri sunt deja in cel de-al treilea an de producţie. Vecinii sau cei care au auzit de succesul capsunilor au decis de anul trecut sa se apuce si ei de cultivat. Plantatiile ocupa suprafete cuprinse intre 0,5 si doua hectare si se infiinteaza in luna iulie.
„Pentru un hectar de plantatie sunt necesare aproximativ 40.000 de plante, la care se mai adauga costurile cu irigarea, folia si tratamentele fito-sanitare. Infiintarea culturii costa cam 9.000 de euro, iar intretinerea ajunge la 1.000 de euro”, a spus Nelu Horga, un gospodar capsunar din Seleus. Acesta sustine ca toate cele sapte, sau opt soiuri cultivate in zona sunt aduse din Italia, de la liderul european în domeniu.
La o producţie de 15-20 de tone la hectar care s-a comercializat cu patru, cinci lei pe kilogram, fermierii se declara multumiti de rezultate.
Consumatorii spun ca marfa este de calitate si nu se compara cu cea din import. „Luam de mult capsuni de la Seleus si sunt foarte bune şi aromate. Cele din import sunt de plastic si tratate cu chimicale ”, sustine Nicoleta Pera, o clienta din Arad.
Festivalul oierilor
Asociaţia Judeteana de ovine si caprine OVIS BANATIM Timis a organizat, in ziua de 31 mai, cea de-a treia editie a "Festivalului oierilor". Asa cum ne-a obisnuit inca de anul trecut, serbarea campeneasca s-a tinut si anul acesta la Muzeul Satului Banatean din Timisoara, de la Padurea Verde.
Festivalul s-a deschis cu o prezentare de port popular si produse traditionale de stana. Deschiderea oficiala a fost urmata de prezentarea animalelor in cadrul expozitiei de ovine. Membrii asociatiei au adus exemplare de ovine din rase autohtone, rase de carne si hibrizi rezultati in urma incrucisarilor intre rasa Turcana si berbeci de carne adusi din import.
Dupa prezentarea ovinelor, cei prezenti au degustat produsele traditionale expuse, dupa care participantii au fost premiaţi.
Ziua dedicata "Festivalului Oierilor" s-a incheiat cu o masa festiva cu specific pastoral, prilej cu care au avut loc si o serie de discutii legate de specificul activitatii de crestere a ovinelor in zona Banatului, in principal problema concesionarii pasunilor de catre crescatorii de animale.
Pamant prost lucrat
Presedintele Traian Basescu a declarat, in Insula Mare a Brailei, ca in Romania "pamantul este lucrat prost", informeaza Realitatea TV.
"Avem cea mai slaba productie agricola din Uniunea Europeana, pentru ca pamantul este prost lucrat in toata tara", a spus seful statului, dupa ce a vazut din elicopter zonele necultivate ale Romaniei.
Presedintele Asociatiilor Profesionale din Agricultura, Adrian Radulescu, i-a cerut cu aceasta ocazie presedintelui Basescu sa pledeze pentru ca in cadrul Comisiei Europene Romania sa obtina comisarul pentru Agricultura. Mai mult, Adrian Radulescu i-a solicitat lui Basescu sa sprijine capitalizarea CEC pentru ca agricultorii care obtin cofinantare europeana sa isi poata derula proiectele. El a aratat ca, in acest moment, sunt 1.500 de proiecte pe agricultura care au obtinut finantare europeana, dar au nevoie de cofinantare din partea bancilor.
Basescu a spus ca actualul sistem de irigatii este depasit, iar Romania are o agricultura neperformanta.
El a spus ca in vizita pe care a facut-o, in primele zile ale lunii iunie, in Israel, a vazut ca acea tara, aflata in desert, exporta 70% din alimente pentru ca foloseste inalta tehnologie in agricultura.
Proiecte in pescuit
Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a anuntat lansarea, din data de 18 mai 2009, a sesiunii de primire de cereri de finantare pentru noi masuri din cadrul Programului Operational pentru Pescuit.
Astfel, pe langa masurile de investitii ce pot accesate din luna aprilie, in prezent mai pot fi accesate urmatoarele masuri:
1.1. – Sprijin public pentru incetarea permanenta a activitatilor de pescuit;
1.2. - Sprijin public pentru incetarea temporara a activitatilor de pescuit;
1.4. – Pescuitul costier la scara mica;
1.5. - Compensatii socio – economice pentru gestionarea flotei;
2.2. – Masuri de acva-mediu;
2.3. – Masuri de sanatate publica;
2.4. – Masuri de sanatate a animalelor;
2.5. – Pescuitul in apele interioare;
3.1. – Actiuni colective;
3.2. – Protectia si dezvoltarea faunei si florei acvatice;
3.3. – Porturi de pescuit, puncte de debarcare si adaposturi;
3.4. – Dezvoltarea de noi piete si campanii de promovare;
3.5. – Proiecte pilot pentru acordarea fondurilor nerambursabile pentru pescuit si acvacultura conform Masurilor din cadrul Programului Operational pentru Pescuit.
Depunerea proiectelor se va face la sediile Filialelor regionale ANPA din Brasov, Bucuresti, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Iasi, Mehedinti, Timis si Tulcea, in zilele lucratoare, in intervalul orar 8.30-16.30.
Pentru a fi selectat pentru finantare, proiectul trebuie sa obtina punctajul minim prevazut pentru fiecare masura, conform Ghidului Solicitantului. Procedura de selectie va fi afisata pe site-ul www.anpa.ro si la fiecare Filiala regionala ANPA.
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>