Titlurile zilei:
Festival folcloric
Sarbii din Timisoara sarbatoresc, astazi si maine, traditia prin Festivalul European de Folclor, organizat de Uniunea Sarbilor din Romania.
Vor participa peste 30 de ansambluri si formatii de cult folcloric sarbesc din 11 tari din Europa. Sarbatoarea a inceput, cu o parada a participantilor care au defilat in port popular. Ansamblurile vor evolua sambata si duminica pe scena Operei Romane.
Alte formaţii participante vor dansa pe scena instalata in centru, in Parcul Rozelor si la Muzeul Satului. Aici, va fi sfintit locul unde se va construi o casa sarbeasca.
Scopul evenimentului este de a "face cunoscuta realitatea culturala si de a face Timisoara cunoscuta ca un oras multietnic, multicultural", a spus Ognean Cristici, reprezentant al organizatorilor.
Tomatele turcesti
Comunitatea economica turca din Romania nu este de acord cu declaratiile privind calitatea rosiilor ce provin din Turcia, sustinand ca importurile de legume din aceasta tara "s-au desfasurat si se desfasoara in conformitate cu reglementarile contractuale privind calitatea si pretul produselor", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci.
"Mentionam ca tratamentele aplicate productiei sunt corespunzatoare cu normele Uniunii Europene cu care Turcia are incheiat un Tratat de Uniune Vamala inca din 1995, mai ales ca piata comunitara este principalul debuseu pentru aceste produse din Turcia", se arata in nota Asociatiei.
Ambasada Turciei la Bucuresti a tinut sa precizeze ca exporturile facute "indeplinesc cerintele aplicabile legilor alimentelor sau conditiilor adoptate de UE. (...) In plus, in februarie 2009 a intrat in vigoare o Reglementare privind identificarea si inregistrarea produselor chimice utilizate in productia de plante, cu scopul de a asigura utilizarea in conditii de siguranta a produselor chimice", se arata in comunicatul Ambasadei.
In aceste conditii, Ambasada Turciei la Bucuresti considera ca produsele din aceasta tara existente pe piata romaneasca corespund criteriilor fito-sanitare.
Festival la Brno
In data de 1 iunie 2009 va avea loc la Brno (imaginea de sus), Republica Ceha, cu ocazia desfasurarii Consiliului informal al ministrilor agriculturii si pescuitului, un eurofestival organizat sub egida Presedintiei Cehe a Uniunii Europene.
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va fi reprezentat de domnul Secretar de Stat Liviu Harbuz.
In cadrul festivalului, fiecare stat membru este invitat sa-si promoveze imaginea astfel incat, toate celelalte state membre ale UE participante la eveniment sa cunoasca potentialul si specificul agriculturii si al traditiilor fiecaruia.
Organizarea standului Romaniei la eurofestivalul de la Brno se va realiza de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale care va prezenta si oferi spre degustare produse traditionale romanesti, va prezenta un program artistic cu dansuri si cantece populare romanesti, o expozitie de produse de artizanat precum si demonstratii practice de realizarea a acestora. Eurofestivalul de la Brno reprezinta o oportunitate pentru consolidarea imaginii sectorului agroalimentar romanesc si promovarea traditiilor romanesti.
Gripa la porci
Gripa porcina, este produsa de Myxovirus influenzae-A. Este un virus ARN care se inrudeste cu virusurile de tip A ale gripei umane si aviare.
Aparitia gripei in efectivele de porci este favorizata de diferiti factori care scad rezistenta organismului, precum: temperatura scazuta, umiditatea, un microclimat necorespunzator in adaposturi, lipsa de igiena, nedeparazitarea animalelor, alimentatia saraca in proteine, vitamine sau saruri minerale. In plus, participarea florei de asociatie (diferite bacterii) duce la bronhopneumonie sau alte complicatii pulmonare.
Clinic, incubatia virusului gripei porcine este, in medie, de 2-7 zile, iar boala poate evolua sub o formă acuta si una subacuta.
Forma acuta, care este o forma grava, debutează brusc, prin hipertermie (40-41,5 gradeC), abatere si lipsa poftei de mancare. Mai mult, porcii prezinta catar nazal si ocular, iar semnul dominant este tusea si respiratia accelerata, sacadata de tip abdominal. Animalele au mers nesigur, prefera pozitia sezanda pe trenul posterior, iar pielea, mai ales cea a extremitatilor, devine cianotica.
Trebuie sa acordam o atentie deosebita profilaxiei bolii, care se realizeaza prin aplicarea unor masuri nespecifice, care duc la imbunatatirea conditiilor de zooigiena si alimentatie: dezinfectii periodice ale adaposturilor cu DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT; dezinsectii cu ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE si deparazitarea interna a porcilor cu ROMOXIBENDAZOL si ROMIVERMECTIN.
Combaterea bolii consta in izolarea porcilor bolnavi la care se instituie un tratament simptomatic folosind antibiotice, sulfamide cu spectru larg pentru combaterea infectiilor cauzate de flora de asociatie (CEFTIOFUR 5%, AMOXYLROM, SULFADIAROM şi ENROFLOXAROM) si tonice generale (BOROGLUCONAT DE CALCIU, CAFEINA NATRIUBENZOICA si PERFUZOL).
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>