Titlurile zilei:
Festival folcloric
Sarbii din Timisoara sarbatoresc, astazi si maine, traditia prin Festivalul European de Folclor, organizat de Uniunea Sarbilor din Romania.
Vor participa peste 30 de ansambluri si formatii de cult folcloric sarbesc din 11 tari din Europa. Sarbatoarea a inceput, cu o parada a participantilor care au defilat in port popular. Ansamblurile vor evolua sambata si duminica pe scena Operei Romane.
Alte formaţii participante vor dansa pe scena instalata in centru, in Parcul Rozelor si la Muzeul Satului. Aici, va fi sfintit locul unde se va construi o casa sarbeasca.
Scopul evenimentului este de a "face cunoscuta realitatea culturala si de a face Timisoara cunoscuta ca un oras multietnic, multicultural", a spus Ognean Cristici, reprezentant al organizatorilor.
Tomatele turcesti
Comunitatea economica turca din Romania nu este de acord cu declaratiile privind calitatea rosiilor ce provin din Turcia, sustinand ca importurile de legume din aceasta tara "s-au desfasurat si se desfasoara in conformitate cu reglementarile contractuale privind calitatea si pretul produselor", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci.
"Mentionam ca tratamentele aplicate productiei sunt corespunzatoare cu normele Uniunii Europene cu care Turcia are incheiat un Tratat de Uniune Vamala inca din 1995, mai ales ca piata comunitara este principalul debuseu pentru aceste produse din Turcia", se arata in nota Asociatiei.
Ambasada Turciei la Bucuresti a tinut sa precizeze ca exporturile facute "indeplinesc cerintele aplicabile legilor alimentelor sau conditiilor adoptate de UE. (...) In plus, in februarie 2009 a intrat in vigoare o Reglementare privind identificarea si inregistrarea produselor chimice utilizate in productia de plante, cu scopul de a asigura utilizarea in conditii de siguranta a produselor chimice", se arata in comunicatul Ambasadei.
In aceste conditii, Ambasada Turciei la Bucuresti considera ca produsele din aceasta tara existente pe piata romaneasca corespund criteriilor fito-sanitare.
Festival la Brno
In data de 1 iunie 2009 va avea loc la Brno (imaginea de sus), Republica Ceha, cu ocazia desfasurarii Consiliului informal al ministrilor agriculturii si pescuitului, un eurofestival organizat sub egida Presedintiei Cehe a Uniunii Europene.
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va fi reprezentat de domnul Secretar de Stat Liviu Harbuz.
In cadrul festivalului, fiecare stat membru este invitat sa-si promoveze imaginea astfel incat, toate celelalte state membre ale UE participante la eveniment sa cunoasca potentialul si specificul agriculturii si al traditiilor fiecaruia.
Organizarea standului Romaniei la eurofestivalul de la Brno se va realiza de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale care va prezenta si oferi spre degustare produse traditionale romanesti, va prezenta un program artistic cu dansuri si cantece populare romanesti, o expozitie de produse de artizanat precum si demonstratii practice de realizarea a acestora. Eurofestivalul de la Brno reprezinta o oportunitate pentru consolidarea imaginii sectorului agroalimentar romanesc si promovarea traditiilor romanesti.
Gripa la porci
Gripa porcina, este produsa de Myxovirus influenzae-A. Este un virus ARN care se inrudeste cu virusurile de tip A ale gripei umane si aviare.
Aparitia gripei in efectivele de porci este favorizata de diferiti factori care scad rezistenta organismului, precum: temperatura scazuta, umiditatea, un microclimat necorespunzator in adaposturi, lipsa de igiena, nedeparazitarea animalelor, alimentatia saraca in proteine, vitamine sau saruri minerale. In plus, participarea florei de asociatie (diferite bacterii) duce la bronhopneumonie sau alte complicatii pulmonare.
Clinic, incubatia virusului gripei porcine este, in medie, de 2-7 zile, iar boala poate evolua sub o formă acuta si una subacuta.
Forma acuta, care este o forma grava, debutează brusc, prin hipertermie (40-41,5 gradeC), abatere si lipsa poftei de mancare. Mai mult, porcii prezinta catar nazal si ocular, iar semnul dominant este tusea si respiratia accelerata, sacadata de tip abdominal. Animalele au mers nesigur, prefera pozitia sezanda pe trenul posterior, iar pielea, mai ales cea a extremitatilor, devine cianotica.
Trebuie sa acordam o atentie deosebita profilaxiei bolii, care se realizeaza prin aplicarea unor masuri nespecifice, care duc la imbunatatirea conditiilor de zooigiena si alimentatie: dezinfectii periodice ale adaposturilor cu DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT; dezinsectii cu ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE si deparazitarea interna a porcilor cu ROMOXIBENDAZOL si ROMIVERMECTIN.
Combaterea bolii consta in izolarea porcilor bolnavi la care se instituie un tratament simptomatic folosind antibiotice, sulfamide cu spectru larg pentru combaterea infectiilor cauzate de flora de asociatie (CEFTIOFUR 5%, AMOXYLROM, SULFADIAROM şi ENROFLOXAROM) si tonice generale (BOROGLUCONAT DE CALCIU, CAFEINA NATRIUBENZOICA si PERFUZOL).
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>