Titlurile zilei:
Festival folcloric
Sarbii din Timisoara sarbatoresc, astazi si maine, traditia prin Festivalul European de Folclor, organizat de Uniunea Sarbilor din Romania.
Vor participa peste 30 de ansambluri si formatii de cult folcloric sarbesc din 11 tari din Europa. Sarbatoarea a inceput, cu o parada a participantilor care au defilat in port popular. Ansamblurile vor evolua sambata si duminica pe scena Operei Romane.
Alte formaţii participante vor dansa pe scena instalata in centru, in Parcul Rozelor si la Muzeul Satului. Aici, va fi sfintit locul unde se va construi o casa sarbeasca.
Scopul evenimentului este de a "face cunoscuta realitatea culturala si de a face Timisoara cunoscuta ca un oras multietnic, multicultural", a spus Ognean Cristici, reprezentant al organizatorilor.
Tomatele turcesti
Comunitatea economica turca din Romania nu este de acord cu declaratiile privind calitatea rosiilor ce provin din Turcia, sustinand ca importurile de legume din aceasta tara "s-au desfasurat si se desfasoara in conformitate cu reglementarile contractuale privind calitatea si pretul produselor", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci.
"Mentionam ca tratamentele aplicate productiei sunt corespunzatoare cu normele Uniunii Europene cu care Turcia are incheiat un Tratat de Uniune Vamala inca din 1995, mai ales ca piata comunitara este principalul debuseu pentru aceste produse din Turcia", se arata in nota Asociatiei.
Ambasada Turciei la Bucuresti a tinut sa precizeze ca exporturile facute "indeplinesc cerintele aplicabile legilor alimentelor sau conditiilor adoptate de UE. (...) In plus, in februarie 2009 a intrat in vigoare o Reglementare privind identificarea si inregistrarea produselor chimice utilizate in productia de plante, cu scopul de a asigura utilizarea in conditii de siguranta a produselor chimice", se arata in comunicatul Ambasadei.
In aceste conditii, Ambasada Turciei la Bucuresti considera ca produsele din aceasta tara existente pe piata romaneasca corespund criteriilor fito-sanitare.
Festival la Brno
In data de 1 iunie 2009 va avea loc la Brno (imaginea de sus), Republica Ceha, cu ocazia desfasurarii Consiliului informal al ministrilor agriculturii si pescuitului, un eurofestival organizat sub egida Presedintiei Cehe a Uniunii Europene.
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va fi reprezentat de domnul Secretar de Stat Liviu Harbuz.
In cadrul festivalului, fiecare stat membru este invitat sa-si promoveze imaginea astfel incat, toate celelalte state membre ale UE participante la eveniment sa cunoasca potentialul si specificul agriculturii si al traditiilor fiecaruia.
Organizarea standului Romaniei la eurofestivalul de la Brno se va realiza de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale care va prezenta si oferi spre degustare produse traditionale romanesti, va prezenta un program artistic cu dansuri si cantece populare romanesti, o expozitie de produse de artizanat precum si demonstratii practice de realizarea a acestora. Eurofestivalul de la Brno reprezinta o oportunitate pentru consolidarea imaginii sectorului agroalimentar romanesc si promovarea traditiilor romanesti.
Gripa la porci
Gripa porcina, este produsa de Myxovirus influenzae-A. Este un virus ARN care se inrudeste cu virusurile de tip A ale gripei umane si aviare.
Aparitia gripei in efectivele de porci este favorizata de diferiti factori care scad rezistenta organismului, precum: temperatura scazuta, umiditatea, un microclimat necorespunzator in adaposturi, lipsa de igiena, nedeparazitarea animalelor, alimentatia saraca in proteine, vitamine sau saruri minerale. In plus, participarea florei de asociatie (diferite bacterii) duce la bronhopneumonie sau alte complicatii pulmonare.
Clinic, incubatia virusului gripei porcine este, in medie, de 2-7 zile, iar boala poate evolua sub o formă acuta si una subacuta.
Forma acuta, care este o forma grava, debutează brusc, prin hipertermie (40-41,5 gradeC), abatere si lipsa poftei de mancare. Mai mult, porcii prezinta catar nazal si ocular, iar semnul dominant este tusea si respiratia accelerata, sacadata de tip abdominal. Animalele au mers nesigur, prefera pozitia sezanda pe trenul posterior, iar pielea, mai ales cea a extremitatilor, devine cianotica.
Trebuie sa acordam o atentie deosebita profilaxiei bolii, care se realizeaza prin aplicarea unor masuri nespecifice, care duc la imbunatatirea conditiilor de zooigiena si alimentatie: dezinfectii periodice ale adaposturilor cu DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT; dezinsectii cu ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE si deparazitarea interna a porcilor cu ROMOXIBENDAZOL si ROMIVERMECTIN.
Combaterea bolii consta in izolarea porcilor bolnavi la care se instituie un tratament simptomatic folosind antibiotice, sulfamide cu spectru larg pentru combaterea infectiilor cauzate de flora de asociatie (CEFTIOFUR 5%, AMOXYLROM, SULFADIAROM şi ENROFLOXAROM) si tonice generale (BOROGLUCONAT DE CALCIU, CAFEINA NATRIUBENZOICA si PERFUZOL).
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>