Titlurile zilei:
APIA la Bruxelles
O delegatie condusa de Directorul General al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Daniel Constantin, a participat, joi, 4 iunie 2009, la Bruxelles, la o intalnire cu Prosper De Winne, director general adjunct pentru audit, respectiv Wolfgang Burtscher, director audit, in cadrul DG AGRI, informeaza un comunicat al agentiei.
In cadrul intrevederii a fost prezentat stadiul implementarii recomandarilor facute de precedentele misiuni de audit ale Comisiei Europene, dar si masurile adoptate de noua conducere a Agentiei.
Principalele subiecte abordate au vizat stadiul campaniei SAPS 2008, stadiul depunerii cererilor pentru campania SAPS 2009, dar si reorganizarea Agentiei.
Directorul General APIA, Daniel Constantin, a mentionat ca, in paralel cu efortul sustinut pentru respectarea termenelor si procedurilor europene de efectuare a platilor, s-a reusit remedierea unora dintre deficiente constatate la ultimele misiuni de audit.
In acest context, s-a subliniat faptul ca au fost rezolvate problemele legate de efectuarea platilor duble si ca a fost simplificata procedura de plata, prin incheierea conventiilor cu bancile comerciale.
De asemenea, conducerea Agentiei a prezentat masurile adoptate pentru campania SAPS 2009, printre care lansarea licitatiei pentru contractarea serviciilor de teledetectie, o alta prioritate fiind refacerea ortofotoplanurilor si actualizarea LPIS.
Nu in ultimul rand, Directorul General APIA a mentionat ca in reorganizarea Agentiei s-a avut in vedere recomandarea CE de dimensionarea a directiilor in functie de volumul de munca al angajatilor.
La finalul intalnirii, ambele parti au convenit ca Planul de Actiuni asumat de Agentie sa fie monitorizat permanent, astfel incat masurile sa fie implementate la termenele anuntate.
Pelin de rusalii
Traditiile si miturile romanesti sunt pastrate chiar si in secolul XXI. Dovada ca severinenii cauta, prin piete, comerciantii de pelin pentru a se aproviziona cu planta aromata si facatoare de minuni.
In folclorul autohton, se vorbeste despre pelin ca fiind planta care alunga ielele si alte duhuri necurate si care, prin puterile ei tamaduitoare, ii fereste pe oameni de boli sau alte nenorociri care planeaza asupra lor in perioada Rusaliilor. De asemenea, planta se foloseste si ca medicament, cu precadere in zonele rurale, unde se crede ca ajuta la digestie sau combate umflaturile si bolile de ochi.
Tot la sate, oamenii vopsesc lana cu ajutorul pelinului sau chiar produc sapun din el, profitand de aroma sa foarte puternica. In zonele urbane insa, pelinul este cunoscut doar pentru puterile sale mitice, oculte. Severinenii cred cu sfintenie in aceste legende, asa ca nu risca sa ramana fara pelin in aceasta perioada.
Traditia pelinului se pastreaza din generatie in generatie, iar sarbatoarea Rusaliilor, gratulata mai nou si de Parlamentul Romaniei, este considerata de multi oameni drept cea mai importanta si sfanta sarbatoare din an.
Dezamagit de banci
Presedintele Traian Basescu a solicitat bancilor sa grabeasca scaderea nivelului dobanzilor percepute pentru creditele bancare, criticand institutiile ca practica o "batjocura in zona dobanzilor". Acesta a spus ca in cazul in care bancile nu devin responsabile si nu se angajeaza serios in reluarea creditarii, Guvernul va fi nevoit sa gaseasca o alta solutie
Traian Basescu s-a aratat dezamagit in urma discutiilor cu reprezentantii bancilor si le-a cerut acestora sa coboare nivelul nejustificat al dobanzilor pe care il practica in prezent. Mai mult, acesta a criticat modul in care bancile s-au justificat, cerand sprijin statului, si a acuzat bancile ca au generat datorii de aproape 26 miliarde pentru mediul de afaceri.
"Bancile au injectat bani in economia Romaniei, dar nu statul a facut ca datoriile pe termen scurt din mediul privat sa fie de 24-26 miliarde de euro, ci bancile", a spus presedintele.
El a calificat recenta intalnire cu reprezentantii bancari ca o mare dezamagire, de vreme ce bancherii s-au comportat ca niste emisari ai unor societati neperformante, care au nevoie de sprijinul statului.
"In mine nu mai au un sustinator pana nu incep sa se miste, nu reiau creditarea si nu coboara batjocura din zona dobanzilor", a declarat Basescu, adaugand ca Guvernul si-a indeplinit partea sa de angajament in raport cu bancile.
Nou parc eolian
Compania EGL Romania a anuntat ca va investi in producerea energiilor regenerabile si va demara totodata constructia unui parc eolian de pana la 50 MW, potrivit directorului general al companiei, Petre Stroe. Potrivit acestuia, investitiile pe piata energiilor alternative sunt oportune datorita dezvoltarii rapide a industriei si sunt avantajate de scaderea costurilor cu pana la jumatate pentru astfel de proiecte. Directorul EGL Romania a anuntat ca va investi in productia energiilor regenerabile si va construi un parc eolian in urmatorii doi ani, ca urmare a dezvoltarii industriei si a scaderii preturilor in astfel de investitii. Potrivit lui Petre Stroe, anul trecut, instalarea unui MW din energie eoliana costa 1,7 milioane euro, iar acum a coborat la un milion euro.
In planurile companiei intra si constructia unei termocentrale brownfield de 80 MW. De asemenea, compania se afla in negocieri cu producatorul national de gaze Romgaz pentru constructia unui depozit subteran de gaze naturale, cu o capacitate de gaze de 300 milioane metri cubi.
EGL investeste si in Norvegia intr-un parc eolian de 400 MW, ce va fi implementat treptat pana in 2012, acesta fiind primul proiect pe energie regenerabila, la nivel de grup. In Spania, grupul dezvolta un proiect pe biomasa, pentru care se ocupa acum de obtinerea autorizatiilor
Directorul EGL Romania a anuntat ca va investi in productia energiilor regenerabile si va construi un parc eolian in urmatorii doi ani, ca urmare a dezvoltarii industriei si a scaderii preturilor in astfel de investitii.
Potrivit lui Petre Stroe, anul trecut, instalarea unui MW din energie eoliana costa 1,7 milioane euro, iar acum a coborat la un milion euro.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>