Stirile zile de 23.04.2009

 

Titlurile zilei:

  • Ziua pamantului;
  • Seminar ecologic;
  • 70% - carne din import;
  • Intalnire pe Masura 3.2.2; 

 



Ziua pamantului

Pe data de 22 aprilie, in fiecare an, se sarbatoreste Ziua Pamantului. Aceasta traditie se pastreaza din 1970, cand senatorul american Gaylord Nelson a propus stabilirea unei zile in care sa ne amintim de importanta si valoarea inestimabila a mediului inconjurator.

Schimbarile climatice isi fac simtita prezenta oriunde in lume, fara sa tina seama de granite. Cu toate ca situatia este deosebit de ingrijoratoare, la nivel inalt se iau foarte putine decizii menite sa stopeze ritmul accelerat de degradare al mediului.

Potrivit International Scientific Congress Climate Change: Global Risks, Challenges & Decisions, ce a avut loc la Copenhaga in luna martie a acestui an, observatiile recente au aratat ca societatile sunt foarte vulnerabile la cele mai mici schimbari climatice, natiunile si comunitatile sarace fiind expuse celui mai mare risc. O cresterea de peste doua grade Celsius a temperaturii globale este foarte greu de suportat de catre societatile moderne.

In fiecare an, mii de specii de plante, animale si insecte sunt inscrise pe lista celor aflate in pericol de disparitie. Ecosistemele sunt deosebit de fragile, iar lipsa unei verigi din lant (a unei specii) poate avea ca efect destramarea intregului sistem.

Schimbarile climatice afecteaza in mod direct plantele, sursa de viata si oxigen. Numite si "aurul verde", numeroase plante nu mai reusesc sa faca fata temperaturilor schimbatoare si diferentelor tot mai accentuate de la un sezon la altul.

In ultimele decenii s-au folosit pe scara larga soiuri de plante modificate genetic pentru a face fata cresterilor demografice. Graul, porumbul, orzul, nautul, lintea, floarea soarelui si toate soiurile de plante care hranesc de mii de ani omenirea au ajuns in stadiul in care nu mai pot tine pasul cu schimbarile climatice, recoltele fiind tot mai scazute de la un an la altul. Modificarile genetice facute cu scopul de a creste recoltele au dus, paradoxal, la pierderea rezistentei plantelor la conditiile aspre de mediu.




Seminar ecologic

In data de 22 aprilie 2009, a avut loc la MAPDR deschiderea seminarului “Agricultura multifunctionala in Europa - rolul agriculturii si alimentatiei ecologice si cadrul lor politic”, de catre domnul Aurel Badiu, director al Directiei de Cercetare si Calitatea Productiei si Agricultura ecologica din MAPDR.

Seminarul este organizat de Grupul IFOAM EU - Federatia Internationala a Miscarilor din Agricultura Ecologica alaturi de Federatia Natională de Agricultura Ecologica, cu sprijinul MAPDR.

Seminarul se desfasoara in zilele de 23 si 24 aprilie 2009 in aula Academiei Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu Sisesti".

Grupul IFOAM reprezintă un numar de 334 de organizatii din sectorul de agricultura ecologica din UE din diverse arii incluzand: consumatori, fermieri, procesatori, organizatii de cercetare si consultanta, organisme de inspectie si certificare, etc. La actiune vor participa alaturi de reprezentantii sectorului de agricultura ecologica din Romania si 40 de experti din 19 state membre si Ucraina.




70%, carne de porc din import

Romania importa aproximativ 70% din carnea de porc necesara consumului, a declarat ieri, premierul Emil Boc in cadrul unei intalniri pe care a avut-o la Palatul Victoria cu Richard J.M. Poulson, vicepresedintele executiv al companiei Smithfield Food.

Domnia sa a aratat disponibilitatea Guvernului de a sprijini, in continuare, proiectele economice deschise in Romania de investitorii straini, conform legislatiei in vigoare. De asemenea, primul-ministru a precizat ca executivul sprijina printr-o serie de masuri pragmatice, producatorii din domeniul agricol si alimentar, potrivit normelor europene adoptate de Romania.

La randul sau, Richard J.M. Poulson,  vicepresedinte executiv al companiei Smithfield Foods, a mentionat, in cadrul intrevederii ca are incredere in mediul de afaceri din Romania si in oportunitatile economice oferite de piata romaneasca, dand asigurari cu privire la continuarea proiectelor companiei pe care o reprezinta in Romania.

Primul-ministru a apreciat efectele benefice ale investitiei Smithfield Foods pentru zona de vest a tarii, in ceea ce priveste crearea si mentinerea unor importante locuri de munca in regiune.




Intalnire pe Masura 3.2.2

Consiliul Judetean Arad a gazduit, o intalnire intre reprezentantii administratiilor locale si cei ai Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), avand ca subiect finantarea proiectelor prin Masura 3.2.2. (Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale).

Scopul intalnirii a fost constientizarea reprezentantilor administratiei locale asupra fondurilor ce pot fi accesate prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, pe Masura 3.2.2. „Din pacate, judetul Arad este pe un loc codas, cu 8 proiecte, dintre care doar trei au fost admise, iar in sesiunea de finantare de la sfarsitul anului trecut doar unul a fost inclus. Este vorba de proiectul comunei Archis, urmand ca proiectele comunelor Beliu si Halmagiu sa intre in urmatoarea sesiune de finantare”, a declarat Cristian Dragan, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad.

La intalnire au fost prezenti reprezentanti a 40 de administratii locale (primari, viceprimari, reprezentanti ai aparatului de specialitate) din cele 68 de comune aradene.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>