Stirile zile de 24.04.2009


Titlurile zilei:

  • Doar vinul si berea!;
  • Culturi eco, mai putine;
  • Indicele Piscicol European;
  • Punctul Focal E.F.S.A.;
  • CE ameninta Germania.







Doar vinul si berea!

Ordinul 192/2009, care interzice fabricarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, va conduce la retragerea licentelor de productie a 108 agenti economici, daca acestia isi vor continua activitatea, a declarat directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), Petre Mocanu.

Potrivit acestuia, de la intrarea in vigoare a Ordinului 192/2009 privind producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman, in data de 8 aprilie, producatorii acestor bauturi au avut la dispozitie 48 de ore pentru a notifica stocurile, dupa ce au primit solicitarea de la directiile agricole. Ulterior acestia isi vor mai putea comercializa bauturile din stoc timp de 30 de zile.

De asemenea, conform ordinului, bauturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, aflate in retelele de comercializare cu amanuntul, in data intrarii in vigoare a ordinului, pot fi comercializare pana la epuizarea stocurilor.




Culturi eco, mai putine

Suprafata cultivata ecologic va creste, in 2009, doar cu 10.000 de hectare fata de perioada 2000-2007 cand cresterea a fost de 25.000 de hectare anual, din cauza neincrederii agricultorilor in eficienta productiei si in lipsa subventiilor specifice pentru domeniul ecologic.

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE), Ion Toncea, suprafata cultivata in sistem ecologic se va majora de la 240.000 de hectare in 2008 la 250.000 de hectare in 2009.

Potrivit acestuia, in Romania ar fi nevoie sa fie reluate subventiile pentru soia, produse medicinale si legume ecologice, iar pe langa acestea sa fie acordate din bani europeni, plati pe hectar pentru cultura ecologica de la 150 de euro pentru pasuni la 800 de euro pentru vita de vie.




Indicele Piscicol European

Un atelier de lucru avand ca tema "Indicele Piscicol European" (The European Fish Index - EFI), este gazduit, incepand de pe 23 aprilie, de Facultatea de Biologie si Geologie a Universitatii Babes-Bolyai.

Atelierul se va desfasura timp de doua zile si vizeaza imbunatatirea si extinderea "Indicelui Piscicol European", practicat deja in statele din Vestul si Nordul Europei, la spatiul Central si Est european, precum si adaptarea lui la aceste ecoregiuni, prin identificarea parametrilor specifici si prin integrarea speciilor endemice bazinelor hidrografice din aceasta zona.

Reuniunea este organizata de Consortiul proiectului EFI+, echipa de coordonatori fiind formata din reprezentanti ai University of Natural Resources and Applied Life Sciences - BOKU din Viena (Austria), Universitatii din Bacau si Universitatii Babes-Bolyai. Indicele Piscicol European va fi folosit la nivel pan-european ca metoda oficiala de estimare a starii ecologice pentru apele curgatoare de suprafata, conform Directivei Cadru Apa 60/2000/EC. Acest indice se bazeaza pe comparatia dintre situatia teoretica de referinta a mediului acvatic si situatia reala observata, ceea ce permite o evaluare a nivelului de degradare produsa sub luciul apei curgatoare.

Directiva Cadru Europeana privind Apa (DCE) a deschis noi perspective pentru dezvoltarea acestor metode, iar punere in aplicare a EFI - inspirat din metodele practicate in Franta, va constitui un element de evaluare a starii faunei piscicole.




Punctul Focal E.F.S.A.

Directorul executiv al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (E.F.S.A.) şi presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare Sanitare si pentru Siguranţa Alimentelor au semnat Conventia pentru Punctul Focal EFSA in Romania, informeaza un comunicat al ANSVSA.

Aceasta conventie se reinnoieste anual, iar intrunirea Forumului Consultativ de la Bucuresti a fost momentul ales de catre conducatorii E.F.S.A. si A.N.S.V.S.A., in vederea semnarii Conventiei pentru Punctul Focal in Romania, pentru anul 2009.

In urma recomandarilor Consiliului de Conducere al E.F.S.A., pentru o mai buna gestionare a activitatii Forumului Consultativ, s-a stabilit infiintarea unor Puncte Focale nationale, care sa dezvolte o retea de cooperare a E.F.S.A. cu autoritatile competente nationale ale Statelor Membre.

Punctul Focal national are rolul de a sustine reprezentarea Statului Membru si a Forumului Consultativ E.F.S.A. De asemenea, colecteaza si transfera informatii intre E.F.S.A. si organismele nationale cu atributii in domeniul evaluarii riscului privind siguranta alimentelor si a furajelor, sanatatea plantelor si a animalelor, nutritia si bunastarea animalelor.

Reteaua de Puncte Focale nationale asigura informarea, in timp real, intre Statele Membre, despre orice problema legata de alimente si furaje. Astfel, autoritatile nationale au la dispoziţie toate informatiile necesare pentru o interventie prompta, in cazul unei amenintari la adresa sanatatii oamenilor si animalelor.




CE ameninta Germania

Comisia Europeana a amenintat joi Germania ca o va da in judecata, daca refuza, asa cum a spus ca va face, sa publice pana la 30 aprilie toate numele celor care beneficiaza de subventii agricole de la UE pe teritoriul sau, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner, a anuntat miercuri ca va renunta deocamdata sa publice numele celor care beneficiaza de aceste subventii, bazandu-se pe o decizie a justitiei germane. Insa CE a spus joi ca numai Curtea europeana de Justitie din Luxemburg este abilitata sa invalideze un text de lege european. Acest text, adoptat in 2006 dupa intense negocieri, obliga toate statele europene sa publice cel mai tarziu la 30 aprilie, pe site-uri de internet, lista integrala a celor care beneficiaza de subventii PAC, secret bine pastrat zeci de ani in Europa.

Subventiile PAC reprezinta circa 40% din bugetul total al UE, aproape 55 miliarde de euro pe an in 2007. Numai cateva state, ca Polonia sau Danemarca, au publicat deja lista completa a beneficiarilor, lucru pe care nu l-au facut inca principalele state vizate de subventiile PAC, ca Franta, Germania sau Marea Britanie.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>