Stirile zile de 22.04.2009



Titlurile zilei:

  • Colaborare romano-chineza;
  • Sarbu la Luxemburg;
  • Bancile comerciale si APIA;
  • Sedinta de guvern.
  • Protocol cu Casa Regala;






Colaborare romano-chineza;

La invitatia domnului Ilie SARBU, a avut loc vizita delegatiei reprezentantilor Bancii pentru Dezvoltarea Agriculturii din Republica Chineza.

Discutiile au privit identificarea sectoarelor de activitate din domeniul agro-zootehnic care ofera oportunitati de colaborare intre Romania si China, partea chineza dorind sa finanteze operatiuni cu caracter comercial sau unitati mixte de productie destinate exportului in Republica Populara Chineza.

Sectoarele pe care s-a pus accent in cadrul acestei prime intalniri au fost infrastructura sistemului de irigatii, pescuitul si acvacultura, investitiile in spatiile de depozitare ale legumelor si fructelor, sectorul forestier .




Sarbu la Luxemburg

In perioada 23 - 24 aprilie 2009, la Luxemburg, va avea loc Consiliul de ministri pentru Agricultura si Pescuit.  Romania va fi reprezentata de o delegatie condusa de Ilie SARBU, Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.

Romania a formulat o solicitare de importanta majora, care vizeaza cresterea nivelului top-up-ului pentru anul 2009. Datorita crizei economice, fermierii romani se confrunta cu dificultati in special datorita cresterii preturilor la input-uri  si sistemului de creditare costisitor. In 2009 sprijinul UE pentru SAPS creste prin mecanismul de phasing-in la 35%, iar Romania doreste sa majoreze contributia la platile nationale directe complementare (CNDP) din bugetul national, de la 30% la 55%. De asemenea, in cazul in care in cadrul Consiliului se va exprima o opinie in general favorabila a Statelor Membre fata de cererea noastra de majorare a nivelului top-up-ului, s-a solicitat Comisiei aprobarea de a efectua plata CNDP-ului aferent anului 2009 (30%, reprezentand cca. 44 euro/ha) din bugetul national cat mai curand, adica in acest semestru.

In marja Consiliului, ministrul Ilie SARBU are programate o serie de intalniri bilaterale cu oficiali ai Comisiei Europene: Joe Borg, Comisar pentru pescuit, Mariann Fischer Boel, Comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, si Loretta Dormal – Marino, director general adjunct, DG AGRI.




Bancile comerciale si APIA

Ministrul agriculturii, domnul Ilie SÂRBU, a avut o Intalnire cu reprezentanii bancilor comerciale implicate in efectuarea platilor din fondurile europene destinate agriculturii.

Scopul intalnirii a fost de puncta si de a gasi solutiile pentru a remedia problemele constatate relativ la efectuarea platilor subventiilor catre fermieri, astfel incat sa fie evitata intarzierea si sanctionarea Romaniei de catre Comisia Europeana.

S-au discutat modalitatile prin care banii virai de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultură (APIA) prin bancile comerciale sa ajunga intr-un interval de timp cat mai scurt in contul fermierilor, modalitatile pentru eliminarea comisioanelor duble si stabilirea acestora la un nivel acceptabil, precum si solutiile pentru imbunatatirea sistemului de lucru dintre bancile comerciale si APIA.

Reprezentantii agricultorilor, prezenti la inalnire, au cerut bancilor oferte de creditare specifice agriculturii, in conditiile in care creditele agricole sunt garantate de catre MAPDR, iar riscul este preluat de Fondul de Garantare a Creditului Rural.




Sedinta de guvern.

In Sedinta de Guvern de miercuri, 15 aprilie 2009, a fost adoptata Hotararea de Guvern privind reglementarea unor masuri financiare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura. Totodată, ministrul Ilie SARBU a sustinut nota de prezentare referitoare la Implementarea Programului de distribuire gratuita a fructelor in scoli pentru absorbtia fondurilor UE alocate Romaniei – de 4,99 milioane euro pentru fiecare an scolar pana in 2013.

Hotararea de Guvern a fost initiata avandu-se in vedere necesitatea urgenta a asigurarii fondurilor aferente aplicarii schemelor de plati directe pe suprafata, pentru anul agricol 2008, din venituri din privatizare.

Grupurile tinta avute in vedere sunt producatorii agricoli persoane fizice sau persoane juridice, care exploateaza terenurile agricole pentru care solicita platile.

Pentru implementarea School Fruit Scheme, Consiliul UE a decis sa aloce, incepand cu anul scolar 2009-2010, un ajutor comunitar de 90 milioane euro/an scolar. Suma alocată este prevazuta pentru aprovizionarea institutiilor de invatamant cu produse din sectorul legumelor si fructelor, proaspete si procesate, si pentru acoperirea costurilor de logistica privind distributia, echipamentele, comunicarea, monitorizarea si evaluarea. Institutiile de invatamant avute in vedere sunt cresele, alte institutii prescolare, scolile primare si gimnaziale.




Protocol cu Casa Regala

Federatia Agrostar a incheiat un protocol cu Casa Regala a Romaniei prin care se initieaza demersuri in vederea ameliorarii situatiei agriculturii din Romania.

Potrivit Principelui Radu (imaginea de sus), in vederea realizarii obiectivelor protocolului este nevoie atat de sustinere externa, cat si de o strategie pe plan intern, pentru ca factorii abilitati sa conlucreze in vederea imbunatatirii statutului si imaginii sectorului agricol.

Actul semnat prevede promovarea produselor traditionale romanesti pe piata interna si internationala, dar si incurajarea agroturismului in Romania, un domeniu cu un potential deosebit in tara noastra.

Documentul mentioneaza, astfel, ca parteneriatul dintre Casa Regala si Agrostar are ca scop reprezentarea intereselor agricultorilor, fermierilor si taranilor din Romania pe langa Comisia Europeana si Parlamentul European in vederea prelungirii formelor de sprijin financiar acordate pana in 2013.

Membrii Casei Regale a Romaniei vor sustine la Bruxelles si in comunitatile romanesti initierea, proiectarea si indeplinirea proiectelor cu finantare de la fondurile europene.
      Totodata, Casa Regala a Romaniei va initia proiecte educative, impreuna cu Federatia Agrostar, pentru ca tinerii din mediul rural sa aiba sansa specializarii in multiple domenii ale agriculturii de astazi, mai ales in agricultura ecologica si turismul rural sau medical.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>